czy to duze spalanie?

ja panowie powiem tak: w 5 czy 6 litrów to ciężko mi uwierzyć. sam mam 1.9 jtd 140kM i wiem ile mi pali po brukseli (od 9 do 11 zależy czy jestem 1 na światłach czy nie itd). w trasie różnie od 6 do 8 (przy prędkościach 160 pierwsza i 180 druga- w niemczech na autostradzie):) owszem w polsce mniej mi pali po mieście czy na bardzo krótkich trasach u teściowej bo w granicach 7-7.5l. a jeśli komuś faktycznie pali 5-6 litrów po mieście to musi jeździć jak teściowa nikogo nie obrażając- bo to chyba tykanie gazu i zmiana biegu przy1500 jak mój ojciec. raz mi w trasie spaliła bardzo mało ale nie przekroczyłem 140km/h i na 60l przejechałem 1100km( z ostatniej stacji w belgii do gliwic 2km od autostrady- jakby się komuś chciało policzyć) koleżko jak ją kochasz to musisz akceptować pewne niedogodności w portfelu. a na komputer spalania to ja nie patrze bo tam mi zaniża cały czas o ok 2-3 l/100km (jak ją kupiłem to byłem wniebowzięty jak zobaczyłem 7l- okazało się troche więcej) nie prz
ejmowałbym się na twoim miejscu tym spalaniem. ps. trzymam wszystkie kwity od paliwa odkąd ją kupiłem

....sam mam 1.9 jtd 140kM i wiem ile mi pali po brukseli (od 9 do 11 zależy czy jestem 1 na światłach czy nie itd). w trasie różnie od 6 do 8 (przy prędkościach 160 pierwsza i 180 druga- w niemczech na autostradzie):) ...
To jest wręcz wzorcowe spalanie dla tego silnika, przy normalnej jeździe

Aż sobie obliczyłem (sam, nie patrząc na kompa) - wynik za ostanie 1200km w Thesis to idealnie 6l - 72l ON wystarczyło na owe 1200km. Według kompa było to 5.8l.

Wydaje mi sie ze 9-11 L to troche duzo ,ale zalezy jak kto jezdzi ,ja nie powiem ze mam lekka noge i teraz po opanowaniu wszelakich nieszczelnosci , spala mi 6.5 w cyklu mieszanym ,miasto -- poza miastem...

Ja powiem tak.

Od czasu zakupu 156 SW 1,9 JTD 115 KM kontroluję spalanie na bieżąco i jak na razie średnia wychodzi mi 7,03 l/100km. Auto zawsze tankowane do pełna i spisywany przebieg. Nie bawię się w podziały typu trasa/miasto, po prostu jeżdżę od pełnego baku do zaświecenia się rezerwy, dlatego jest to wynik z jazdy mieszanej.

Z 45-ciu tankowań jakie na razie wykonałem, najniższy wynik jaki uzyskałem to 6,32 dnia 13.05.2010. a najwyższy 7,92 zanotowany 05.02.2010. Z tego łatwo wywnioskować jak duże znaczenie ma pogoda (kiedyś w podobnym temacie wklejałem nawet całe moje zestawienie z wynikami, tam ładnie widać jak to się zmienia razem z porami roku).

Zbyt lekkiej nogi nie mam i zdaję sobie z tego sprawę, ale jakoś w nie chce mi się wierzyć że można zejść do poziomu 5 l/100km. Chyba że cały czas na trasie z prędkością 90 km/h.

Moim zdaniem 7 litrów to rozsądny wynik jeśli chodzi o całokształt. Przy jeździe tylko po mieście wyjdzie napewno więcej a w trasie mniej.

A tak z innej beczki, skoro już to Turbo jest, to nie po to, żeby tylko sobie to wozić pod machą, ale by pracowało. A jak pracuje to pije.
Narządy nieużywane zanikają, w przypadku samochodu mogą po prostu po jakimś czasie odmówić pracy, a jak odmówią to oszczędności paliwa mogą okazać się nie wystarczające na zakup nowej turbiny. :)

Tym po prostu należy normalnie jeździć, a 7 spalić musi, taki już urok tego silnika. Aha i czasem musi dostać w d.... żeby spalanie nie wzrosło (raz na jakiś czas kilkadziesiąt km z prędkością powyżej 130/h) - oczywiście to moje zdanie (ale nie tylko).

2.4 20V 175KM

Spalanie liczone z pełnego baku: 7.5l/100km - jazda mieszana, dynamiczne przyspieszanie i stała prędkość, bez zamulania do 130kmph = ogólnie tak normalnie, koła 16".

Spalanie w mieście wychodzi mi tak od 7.8 do 8.2 litra. W trasie do Kołobrzegu i z powrotem (razem około 1100 km) średnie 5.7 przy prędkościach 90-110 km/h. Na trasie przy mojej jeździe (przelotowa szybkość 140-160km/h) 6,5 do 7 ale bliżej tej drugiej wartości.

166 2.4 10V - trasa 500km, autostrada, Italia, ich paliwo, obchodzenie się z pedałem gazu i hamulcem jak z jajkiem, 130-150km/h, 5.1l/100km obliczone, 4.8l na ICSie.
Kwestia filozofii - dla mnie diesel jest po to, żeby jeździć tanio. I tak go eksploatuję.
Jak potrzebny fun, to wsiadam w turbo benzynę (teraz w sumie już nie, bo Zabytek sprzedany, a nowy wciąż nie jest znaleziony). I tu mogę powiedzieć, że spalanie przeraża - Kappa Coupe 2.0T spalała w granicach 12-15l i to w trasie! Motor 4 cylindry, 220CV.

Amortyzatory
Powrót