[159] Czujniki parkowania problemy

Witam, chciałbym w mojej alfie dołożyć czujniki na tył. Teraz mam takie pytanie, kupić coś pokroju valeo czy oryginalne seryjne ? Nie mam poprowadzonej wiązki .

Wysłane z mojego GRACE przy użyciu Tapatalka
Też mam taki plan. Z nieoryginalnymi będzie mniej roboty i będzie taniej. Nawet jeśli założysz oryginalne tylko na tył to nie będzie podglądu na ekranie, więc moim zdaniem lepiej pójść w dobry zamiennik.

zgadzam sie, jesli tylko tyl i nie ma wiazek to nieoryginalne. ja dokladalem co prawda przod ori lacznie z wiazkami, ale tylko dlatego ze dokladalem tez xenony wiec i tak musialem ciagnac kable przez cale auto i akurat kupilem zderzak z pdc kompletny. ogolnie jest duzo wiecej roboty przy ori, a przy samym tyle zysku zero

Też mam taki plan. Z nieoryginalnymi będzie mniej roboty i będzie taniej. Nawet jeśli założysz oryginalne tylko na tył to nie będzie podglądu na ekranie, więc moim zdaniem lepiej pójść w dobry zamiennik.

Kolego magil
Jeżeli założy ori na tył, to może aktywować funkcje na ekranie, z tym, ze odległości będą pokazywane tylko na tylnym zderzaku, ( zaznaczam, że posiadam orginalne czujniki na tyle, wersja poliftowa, i któregoś dnia aktywowałem w MES czujnik cofania i na ekranie pokazuje się samochodzik z odległościami - trzy z przodu i trzy z tyłu i właśnie z tyłu pokazuje mruganiem odległości. Wiem , że to jest dużo roboty, dlatego na przód dokładałem valeo zwykłe nieorginalne.

Prawda jest taka, że oryginalne czujniki w każdym aucie działają stokroć lepiej niż valeo i inne chińskie zestawy. Nie wiem dlaczego tak jest, ale różnica jest kolosalna. A jeździłem w kilku autach z dokładanymi czujnikami. W żadnym nie byłem zadowolony.

Aczkolwiek dokładanie oryginalnych czujników jest kilka razy droższe niż chińskie zestawy.

Kolego magil
Jeżeli założy ori na tył, to może aktywować funkcje na ekranie, z tym, ze odległości będą pokazywane tylko na tylnym zderzaku, ( zaznaczam, że posiadam orginalne czujniki na tyle, wersja poliftowa, i któregoś dnia aktywowałem w MES czujnik cofania i na ekranie pokazuje się samochodzik z odległościami - trzy z przodu i trzy z tyłu i właśnie z tyłu pokazuje mruganiem odległości. Wiem , że to jest dużo roboty, dlatego na przód dokładałem valeo zwykłe nieorginalne.
magil i wielu ktorzy siedza na tym forum od lat i mieli kilka 159 doskonale to wie. aktywowanie wyświetlacza przy samym tyle jest nic nie warte, bo zauwaz ze nie pokazuje bocznych czujnikow, wszystko idzie na konto srodkowej strefy. dlatego temat zostal przemilczany (dyskusje o tym bylu lata temu)

Prawda jest taka, że oryginalne czujniki w każdym aucie działają stokroć lepiej niż valeo i inne chińskie zestawy. Nie wiem dlaczego tak jest, ale różnica jest kolosalna. A jeździłem w kilku autach z dokładanymi czujnikami. W żadnym nie byłem zadowolony.

Aczkolwiek dokładanie oryginalnych czujników jest kilka razy droższe niż chińskie zestawy.

Zgadam się z tobą, moje valeo dedykowane na "przedni zderzak" działa z delikatnym opóźnieniem w porównaniu do tylnych

Zgadam się z tobą, moje valeo dedykowane na "przedni zderzak" działa z delikatnym opóźnieniem w porównaniu do tylnych
Więc trzeba przetestować inny system :) Swojego czasu miałem jakiś polecany na oku. Na wiosnę na pewno zakładam czujniki.

magil i wielu ktorzy siedza na tym forum od lat i mieli kilka 159 doskonale to wie. aktywowanie wyświetlacza przy samym tyle jest nic nie warte, bo zauwaz ze nie pokazuje bocznych czujnikow, wszystko idzie na konto srodkowej strefy. dlatego temat zostal przemilczany (dyskusje o tym bylu lata temu)

Kolego nie zgodzę się z tobą, u mnie rozdziela na 3 strefy niezależnie, tam gdzie widzi przeszkodę to mruga, wjeżdżają tyłem do garażu przy bramie mrugają zewnętrzne a środek jest "jest czysty". To że ktoś mógł mieć inaczej, mogło oznaczać inną wersję centralki ( sam zastanawiają się nad ori na przód przeszukałem set stron i spotkałem się z kilkoma centralkami na przód i kilkoma na oba zderzaki - odpuściłem ,gdyż w polifcie nie miałem wiązki elektrycznej ) natomiast u mnie tak jest. Zresztą zawsze można to sprawdzić, aktywując w MES, jeżeli komuś nie będzie to pasowało, usunie wyświetlacz

Kolego nie zgodzę się z tobą, u mnie rozdziela na 3 strefy niezależnie, tam gdzie widzi przeszkodę to mruga, wjeżdżają tyłem do garażu przy bramie mrugają zewnętrzne a środek jest "jest czysty". To że ktoś mógł mieć inaczej, mogło oznaczać inną wersję centralki ( sam zastanawiają się nad ori na przód przeszukałem set stron i spotkałem się z kilkoma centralkami na przód i kilkoma na oba zderzaki - odpuściłem ,gdyż w polifcie nie miałem wiązki elektrycznej ) natomiast u mnie tak jest. Zresztą zawsze można to sprawdzić, aktywując w MES, jeżeli komuś nie będzie to pasowało, usunie wyświetlacz
W przedlifcie u mnie to nie działało, ale możliwe tak jak piszesz - zależy od centralki.
Tak czy inaczej moim zdaniem zabawa w montaż ori czujników na tył to strata pieniędzy i czasu. Co kto woli, satysfakcja gwarantowana :)

Jeżeli brak wiązki to też tak uważam, natomiast jeżeli wiązka jest - to jeżeli ktoś ma czas i dodatkowe 500 zł to na sam tył może zaszaleć :)

no tak, ale zeby aktywowac w mes to w przypadku kolegi ktory pytal,trzeba najpierw kupic centralke, czujniki/wiazki lub caly zderzak dorobic wiazki w aucie i wtedy sie okaze... serio ma to twoim zdaniem sens?
jadac do tylu i tak nikt raczej nie spoglada na wyswietlacz - nawet jesli w niektorych centralkach tak to dziala jak piszesz,to mala z tego wartosc, a koszt dołożenia ori i zakres roboty jest kilkakrotnie wyzszy od tego dla zestawu uniwersalnego. moim zdaniem jak ktos nie ma wiazek z tylu to zdecydowanie nie warto

Do tego dochodzi też problem montażu ori czujników do zderzaka, który nie posiada uchwytów.

Dzięki za tak liczne odpowiedzi. To teraz co możecie polecić z zamiennikow? Valeo tak jak pisalem czy jest coś lepszego ?

Czołem! Nie działają mi czujniki parkowania z tyłu (Julka 2011) mam czujniki fabryczne przód i tyl. Przód działa normalnie, tył nie, światła cofania się pala,. Czujniki przetarte, jakieś pomysły? Czy kable od czujników idą tymi wiązkami w klapie które się przecierają(wariuje mi wycieraczka i nie działa zamek klapy) , dzięki za pomoc

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Dzięki za tak liczne odpowiedzi. To teraz co możecie polecić z zamiennikow? Valeo tak jak pisalem czy jest coś lepszego ?

Możesz też porzeźbić i dołożyć oryginalne mocowania z używanego zderzaka.

Czołem! Nie działają mi czujniki parkowania z tyłu (Julka 2011) mam czujniki fabryczne przód i tyl. Przód działa normalnie, tył nie, światła cofania się pala,. Czujniki przetarte, jakieś pomysły? Czy kable od czujników idą tymi wiązkami w klapie które się przecierają(wariuje mi wycieraczka i nie działa zamek klapy) , dzięki za pomoc

chyba powinieneś pytać na forum Giulietty? w 159 ori system działał tak, że jak którykolwiek czujnik nie działał (a nawet głośniczek), to cały system się wyłączał, wg tego co piszesz w Giulietcie jest całkiem inaczej.

jak mogłyby kable do PDC iść do klapy - po jaką cholerę? a z resztą sprawdź sobie na schematach - w podwieszonym wątku na forum Giulietty o schematach itp, jest do ściągnięcia zestaw pdfów ze schematami/opisami i rysynkami jak poprowadzone są wiązki od konkretnych obwodów. poszukaj sobie. zakładałbym raczej że któryś czujnik nawalił bądź wtyczka nie kontaktuje. najlepiej podłączyć się kompem lub komórką do OBD i zobaczyć jaki błąd pokazuje.
FYI, w mojej pierwszej 159 sporadycznie system zgłaszał błąd, jak w końcu podłączyłem komp, to dowiedziałem się który konkretnie, na początek wyjąłem wtyczkę, prysnąłem kontak sprayem, kilka razy włożyłem i wyciągnąłem żeby styki się przeczyściły, od tego czasu problem już nigdy nie wystąpił.

No patrz, nie zwróciłem uwagi że wątek dot 159, tym nie mniej dzięki za obszerny post [emoji106]

Włączyłem w AlfaObd pokazywanie przeszkód na wyświetlaczu, bo było disabled.
Nie działa to jak należy, bo zapala się tylko jeden pasek, ten zaraz za autem, niezależnie od pozycji i odległości od przeszkody.
O co chodzi?
Mam czujniki tylko z tyłu i dzwiękowo działają poprawnie.

Włączyłem w AlfaObd pokazywanie przeszkód na wyświetlaczu, bo było disabled.
Nie działa to jak należy, bo zapala się tylko jeden pasek, ten zaraz za autem, niezależnie od pozycji i odległości od przeszkody.
O co chodzi?
Mam czujniki tylko z tyłu i dzwiękowo działają poprawnie.

Temat był poruszany, masz "przedlifta" i starą centralkę. W polifcie pokazuje na strefach.

http://www.forum.alfaholicy.org/159...jniki_parkowania_problemy-11.html#post2127201

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót