• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Czujniki parkowania problemy

Ja również podpinam się pod wcześniejszą prośbą - co to u licha jest osiowanie proxy? Będę wymieniać kierownicę na multifunkcyjną i jest prawdopodobieństwo, że może mnie to również czekać :)

osiowanie proxy wykonuje sie wtedy gdy np. dodamy bądź usuniemy jakieś urządzenie z samochodu wtedy komputer zatwierdzi nową listę wyposażenia.

Ja również podpinam się pod wcześniejszą prośbą - co to u licha jest osiowanie proxy? Będę wymieniać kierownicę na multifunkcyjną i jest prawdopodobieństwo, że może mnie to również czekać :)

Przecież wkleiłem wcześniej...
Osiowanie jest mocno nietrafionym tłumaczeniem angielskiego "alignment"...

Przecież wkleiłem wcześniej...
Osiowanie jest mocno nietrafionym tłumaczeniem angielskiego "alignment"...

nikt tu nie pyta jaka jest interpretacja tego słowa tylko na chłopski rozum co to oznacza

Ktoś wcześniej już napisał... Procedura sprawdza jakie urzadzenia powinny być w systemie i sprawdza czy są. lub wykrywa nowe urzadzenie i dokłada do systemu - np tempomat po dołożeniu manetki...

Przeprowadziliśmy ze znajomym próbę aktywacji opcji wyświetlania informacji z czujników parkowania na wyświetlaczu w jego AR 159 z 2009 r. Próbę przeprowadziliśmy programem MES 1.7 z interfacem ELM327. Po wybraniu opcji i zmianie ustawienia tej funkcji na aktywną program wyświetla komunikat że funkcja została aktywowana. Po sprawdzeniu statusu funkcji również wyświetlana jest ona jako aktywna. Jednak niestety po odłączeniu interfejsu funkcja w dalszym ciągu nie działa a gdy ponownie go podłączę funkcja znów widoczna jest jako nieaktywna. Co może być przyczyną tego, że program informuje o prawidłowym włączeniu funkcji jednak w praktyce jest inaczej. Czy po aktywacji funkcji w MES trzeba zrobić coś jeszcze? My po prostu klikaliśmy rozłącz w programie i odłączaliśmy samochód.

Edit: zauważyliśmy teraz że w MES funkcja ma następujący opis: „This function can enable/disable the display of parking sensors feedback on dashboard display.
To enable or disable this functionality you need to execute this adjustment and select Enabled or Disabled. This functionality is not available on some vehicles.
PLEASE NOTE: You have to execute the PROXI Alignment procedure after changing this value! Otherwise your vehicle will not accept the changes.”

Jednak ktoś z forumowiczów pisał, że udało mu się włączyć funkcję bez osiowania proxy. Czy możliwe, że starsza wersja programu dałaby radę?

Wyświetla piktogram z samochodem wraz z informacją o położeniu przeszkody (lewo/prawo/środek + odległość). Niestety część osób narzekała, że po aktywowaniu tej funkcji piktogram wraz z odległościami był nieprecyzyjny. Ja mam czujniki przód+tył i nie narzekam na precyzje.

Jednak ktoś z forumowiczów pisał, że udało mu się włączyć funkcję bez osiowania proxy. Czy możliwe, że starsza wersja programu dałaby radę?
ja to zrobiłem bez osiowania a dlaczego to u mnie wystarczyło naprawde nie wiem, ja robiłem to wersją 1.4 MES ale czy to ma znaczenie, chyba nie powinno.

- - - Updated - - -

Co to dało? Pika nadal przy cofaniu czy coś jeszcze wyświetla?

tak pika i wyświetla na wyświetlaczu z której strony i jak daleko jest przeszkoda.

- - - Updated - - -

Wyświetla piktogram z samochodem wraz z informacją o położeniu przeszkody (lewo/prawo/środek + odległość). Niestety część osób narzekała, że po aktywowaniu tej funkcji piktogram wraz z odległościami był nieprecyzyjny. Ja mam czujniki przód+tył i nie narzekam na precyzje.

u mnie wydaje mi się jest to wyświetlane precyzyjnie

Witam, z góry przepraszam za mały ot. Też mam problem z czujnikami (tył) wyświetla mi komunikat plus ikonka na żółto. Mam pytanie czy czujniki z centralka mają jakiś bezpiecznik? Niestety nie mam możliwości sprawdzenia na komputerze tej awarii i muszę sobie radzić analogowo krok po kroku :-)

Wysłane z mojego LT30p za pomocą Tapatalk 4

Czy przeprowadzenie procedury osiowania proxy w calu aktywacji wyświetlania informacji z czujników cofania niesie za sobą jakieś ryzyko? Natknąłem się na forum na informację, że można przypadkowo wykasować pewne moduły, czy jest duże ryzyko i jest to proces nieodwracalny?

Aktywowałem opcję, jednak po wbiciu wstecznego nie wyświetla na wyświetlaczu.
Ponownie połączyłem się programem i opcja była Disabled.
Jednak po połączeniu wyskoczyło info że wszystko OK i nie trzeba robić proxy, Czy ktoś podpowie co zrobić po aktywowaniu tej opcji?

ja użyłem MES 1.4 i nie robiłem proxy a wszystko działa, wiec jeśli używacie innej wersji to spróbujcie tej co ja może to ma jakiś wpływ

to już nie wiem co ma wpływ na to że u mnie chodzi lux a u innych nie wychodzi, może ułożenie planet, pora roku, godzina :)

Również nie mam pojęcia, ale nie będę cudował, aż tak mi na tym nie zależy ;)

racja, aczkolwiek bajerancko to wygląda
tongue.png
:P

Ostatnia edycja:
Aktywowałem opcję, jednak po wbiciu wstecznego nie wyświetla na wyświetlaczu.
Ponownie połączyłem się programem i opcja była Disabled.
Jednak po połączeniu wyskoczyło info że wszystko OK i nie trzeba robić proxy, Czy ktoś podpowie co zrobić po aktywowaniu tej opcji?

Miałem ze znajomym identyczny przypadek. W opisie tej funkcji w MES jest co prawda informacja, że żeby dokonać zmiany konieczne jest przeprowadzenie osiowania proxy, przypuszczam że to umożliwiłoby aktywację, ale nie znaleźliśmy jednoznacznej odpowiedzi czy osiowanie niesie za sobą jakieś ryzyko i sobie odpuściliśmy.

ale nie znaleźliśmy jednoznacznej odpowiedzi czy osiowanie niesie za sobą jakieś ryzyko i sobie odpuściliśmy.
osiowanie proxy nie niesie za sobą większych niebezpieczeństw ważne żeby nie przerwać procesu i nic nie kombinować gdy proces trwa.

Amortyzatory
Powrót