• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Czujnik wału wymieniać czy czekać ?

ManiekMx3

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.6 TS
Witam. Pojechałem dziś na zakupy wróciłem do auta silnik kręci nie odpala. Ściągłem auto na lince pod dom podłączyłem pod FESA i pokazał się błąd czujnik obrotów. Błąd wykasowałem auto pali bez problemu pojeździłem autem po mieście żeby się rozgrzało wcześniej jeszcze odpinałem klemę więc zrobiłem adaptację przepustnicy jeździłem jeździłem około 30 km auto dobrze rozgrzane i błąd się nie pokazuje auto pali bez problemu. Czy jest sens teraz wymieniać czujnik czy poczekać jak myślicie ? Może się tylko zawiesił hmmm...... Co radzicie ?

Jeśli jezdzisz w domu tylko wkoło komina, nie ruszasz się w dalsze trasy to poobserwuj jeszcze. Jeśli jeszcze raz się to stanie to wymień.

kolego wymien lepiej niepieniądze orginał kosztuje:)ja do 2.0 za czujnik boscha cos koło 100 płaciłem i ze 30 mechanik to nawet szkoda łapek brudzic:)aale u ciebie chyba lepszy dostep bo miska inna:)

jeśli czujnik to tak jak kolega pisze wyżej, tylko bosch.

Oki to jutro zamawiam czujnik z Boscha 126 zł mechanik chce 50 za wymianę jest jeszcze Delphi za 99 ale jak bosch to bosch

A to prawda że na spierdzielonym czujniku silnik nie równo pracuje ( ma drgania ) i jest słabszy ?

Kolego chyba nie ma co czekać:/ Mam ten sam problem a wczoraj auto zgasło mi na środku ruchliwego skrzyżowania (rondo dmowskiego wa-wa). Czujnik po zniżkach w IC 103 zł bosha.

ja juz zamówiłem jutro będę go miał 130 Boscha . Przeczytałem gdzieś w necie że jak jest czujnik padnięty to silnik pracuje nie równo ma drgania i jest słabsze zastanawiam się czy to prawda co o tym myślicie ?

I muszę przyznać że małe drgania są,znacznej utraty mocy nie zauważyłem. Do tej pory nie wiązałem tych drgań z czujnikiem a może jest coś na rzeczy:confused:

ps.Jakby ktoś miał manual albo jakąś praktyczną wiedzę co do wymiany tego czujnika to proszę nie krępować się i pisać:)

Ostatnia edycja:
Witam. Wymiana banalnie prosta najlepiej z kanału okolice rozrusznika przykręcony czujnik na jednej śrubie na torx'a. No i oczywiście odpięcie kostki, ale to wiadomo :D

Amortyzatory
Powrót