[GTV] Czujnik temperatury

michmin

Nowy
Auto
Alfa Romeo GTV 1.8 TS
Panowie który czujnik temperatury wody kupić żeby prawidłowo pokazywał ? Alfa GTV 1.8 TS 99r.

Zakupiłem czujnik Colorstat - temperatura w komputerze prawidłowa około 90 stopni na zegarze w okolicy 120 stopni. Postanowiłem zakupić drugi czujnik tym razem polecany w wątku "[GTV] temperatura pracy silnika, czujnik temperatury" czujnik EPS - temperatura podawana do komputera zawyżona o 12 stopni, zegar prawidłowo.

Metoda badania:
- Czujnik temperatury na sondzie z wyświetlaczem umieszczony na obudowie termostatu przykryty(wyizolowany)styropianem.
- temperatura otwarcia termostatu 88 stopni (idealnie zgadza się z wskazaniem czujnika umieszczonego na obudowie).
Auto odpalam i pozwalam mu zagrzać się na wolnych obrotach obserwując temperaturę na zegarze, na komputerze podpiętym przez ELM 327 oraz na wspomnianym termometrze z sondą.

Przy okazji zapytam jeszcze czy takie czujniki mogę reklamować ?

Ostatnia edycja:
W 2.0 czujnik do zegara jest w głowicy nieco powyżej termostatu. W 1.8 może będzie podobnie.

Piźnięte kilofem na Pentagram Monster za pomocą Tapatalk

A czy nie jest tak że w czujniku są dwa czujniki jeden podaje temperaturę do ecu a drugi na zegar ? Skąd różnica wskazań zegara w zależności od zamontowanego czujnika ?
Nr czujnika według którego kupowałem (znalezione w ePER): 46474712

Żeby było jak piszesz, to czujnik musiałby mieć 4 piny. Czujnik na termostacie ma dwa i ten w głowicy również.
Czujniki to termistory. Ich rezystancja zmienia się w zależności od temperatury i zmienia napięcie idące na cewkę wskaźnika lub do sterownika.
Zależnie od jakości wykonania może zawyżać lub zaniżać pomiar.
Twój sprzęt do pomiaru temperatury również może być obarczony błędem pomiarowym. Termopara (bo pewnie taka jest ta sonda) również może dawać inne wyniki w zależności od metali, z których jest wykonana.

A gdzie dokladnie jest ten czujnik w glowicy i jak on wyglada? Mozecie sprecyzowac :)

Żeby było jak piszesz, to czujnik musiałby mieć 4 piny. Czujnik na termostacie ma dwa i ten w głowicy również.
Czujniki to termistory. Ich rezystancja zmienia się w zależności od temperatury i zmienia napięcie idące na cewkę wskaźnika lub do sterownika.
Zależnie od jakości wykonania może zawyżać lub zaniżać pomiar.
Twój sprzęt do pomiaru temperatury również może być obarczony błędem pomiarowym. Termopara (bo pewnie taka jest ta sonda) również może dawać inne wyniki w zależności od metali, z których jest wykonana.

Kolego kudłaty... Gtv z silnikiem 1,8 TS (a o taki silnik jest pytanie) posiada tylko jeden czujnik temperatury wody wkręcony w termostat. Posiada on dwa ustroje wyprowadzone poprzez trzy piny - czwarte wyprowadzenie jest przez masę. Pozdrawiam.

No i sprawa jest wyjaśniona.

Kolego kudłaty... Gtv z silnikiem 1,8 TS (a o taki silnik jest pytanie) posiada tylko jeden czujnik temperatury wody wkręcony w termostat. Posiada on dwa ustroje wyprowadzone poprzez trzy piny - czwarte wyprowadzenie jest przez masę. Pozdrawiam.

a jak jest w przypadku TS-a 2.0 przedlift 1997r. czujnik na termostacie i jeszcze jest gdzieś drugi?

tak, to ten. U mnie pokazuje mniej więcej, na kompie 85 na zegarze około 75-80.

tak, to ten. U mnie pokazuje mniej więcej, na kompie 85 na zegarze około 75-80.

u mnie w Spiderze 2.0 TS jest taki problem że w upalne dni jak auto stoi na słońcu to po takim dłuższym postoju trzeba długo kręcić żeby silnik odpalił, w umiarkowanych i chłodnych temperaturach problem nie występuje, podmieniałem czujnik ten wkręcony w termostat i nie pomagało, spróbuję z tym drugim

ten drugi nie z tym nic wspólnego, komputer czyta tylko z tego na termostacie. Może czujnik obrotów już nie domaga, ja dwa 2x wymieniałem (używka boscha padła po roku), dopiero nowy delphi rozwiązał problem. Na gorącym czasem nie palił, zero błędów.

Podepnę sie pod temat.. może będzie szybciej a jak mam dwa czujniki na wiązkach a w silniku i termostacie miejsce tylko na jeden to zakup czujnika na 4 piny i wpiecie 2 przewodów od kabinowego i 2 od kompa zalatwi sprawę?

Amortyzatory
Powrót