Czujnik temperatury zewnętrznej

• Autor wątku Autor wątku M@rcin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

M@rcin

Guest
Witam, Od kilku dni mam problem temperaturą otoczenia wyświetlaną na wyświetlaczu ICS. Po prostu, raz zawyża temperature, a raz zaniża. Ostatnio pokazywał mi, że na zewnątrz było -8*C a za autem ptaszki cwierkały i świeciło słoneczko ;) (wg. termometru na "słupie" pokazywało, że wtedy było 11*C) Gdzie się znajduje czujka tego termometru? W lusterku kierowcy ten "cycek" jak to jest w 156? Czy może gdzieś w zderzaku przednim?
I co może być przyczyną takiego wskazywania temperatury? Dzięki!

Czujnik jest w lewym lusterku zemnętrznym. Właśnie ten cycek wystający z dołu lusterka.

Aha, aha, aha... A można gdzieś taką czujke kupić? Orientujecie sie może?

Może nie będzie tak źle z ceną. Pewnie jest ten sam co w 156. A jak będzie źle, to tanije cię wyjdzie jak kupisz na allegro całe lewe lusterko, wymontujesz czujnik a lusterko sprzedasz ponownie :)

ozzy napisał:
Może nie będzie tak źle z ceną. Pewnie jest ten sam co w 156. A jak będzie źle, to tanije cię wyjdzie jak kupisz na allegro całe lewe lusterko, wymontujesz czujnik a lusterko sprzedasz ponownie :)

Że też o tym nie pomyślałem :oops: Dzięki <piwo>

JA mam alfe 166 i lusterko lewe stracilem bo jakis wariat wjechał na moj pas ruchu i bumm naszczescie tylko lusterko a nie caly bok:) ale wczesniej temperature pokazywało mi dobrze a teraz caly czas -40*C a kupiłem nowe lusterko od jakiegos rozbitak i po zamontowaniu dalej pokazuje to samo -40*C ;/

wszyscy mają ten sam problem ja też , na dworzu +10 , a pokazuje -1 , chyba trza bydzie kupić rtęciowy i przywiercić z boku :mrgreen:

kolego Manio0017 mam identyczny problem jak Ty, poradziłeś sobie z tym??

Jak chce Ci sie bawić to możesz wydłubać stary element pomiarowy z czujnika i wlutować termistor ntc 10k.

U siebie tak mam wszystko działa pięknie :)

Dzięki za informację. Kupiłem Termistor NTC 10k za 1zł i na razie wydaję się być wszystko w porządku. Jeszcze po testuję temperatury ze zwykłym termometrem czy dobrze pokazuje.
Swoją drogą w lusterku nie miałem w ogóle czujniki ani nawet obudowy czujnika. Kable były po prostu odłączone i czujnik wyjęty. Zrobiłem sobie cycek czujnika wystający z dołu lusterka z końcówki skuwki długopisu, do środka dałem pasty silikonowej termoprzewodzacej i tam włożyłem termistor, potem zalałem wszystko od środka klejem na gorąco.

Amortyzatory
Powrót