• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] czujnik temperatury, sonda lambda - dziwne wartości

Hyoah

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 MA 170, Toyota GT86
Witam,
Podłączyłem Julkę pod kompa i multiecuscan pokazał mi nieciekawe wyniki... w związku z tym mam kilka pytań do doświadczonych kolegów:
- AIR temparature zawsze trzyma na poziomie 30 stopni.. czy to oznacza ze czujnik temperatury jest do wymiany czy możne jednak coś innego możne być na rzeczy?, ile powinno być standardowo?
- AFR na poziomie 6,5 Kg/h - czy to standardowa wartość?
- no i napięcie lambda przed katalizatorem pokazuje brzydkie nic :( ... . Co ciekawe stan lambda pokazywał jako pętle zamkniętą, po rozłączeniu i dmuchnięciu w przewody .. stan zmienił się na pętle otwartą.. ale napięcia dalej brak - teraz nie wiem czy to lambda walnięta czy może coś z elektryką.

scan_multiecuscan.jpg

W MES jedna sonda lambda nic nie pokazuje, z tego co pamiętam. W scanxlpro chyba jest OK.

To powietrze zasysane jest cały czas, literalnie, 30? Czy waha sie? Na ciepłym silniku, przy postoju, 30 całkiem realne. Sprawdź rano, po nocy, na zimnym. Wszystkie temp. (powietrza, cieczy chłodniczej i zewnętrzna) powinny być +/-1 stopien rowne.

W MES jedna sonda lambda nic nie pokazuje, z tego co pamiętam. W scanxlpro chyba jest OK.

no wlasnie to mnie zastanawialo, bo jakby lambda nie dzialala to poinien byc chyba jkis error zapisany.. a tu nic.

To powietrze zasysane jest cały czas, literalnie, 30? Czy waha się? Na ciepłym silniku, przy postoju, 30 całkiem realne.

dwa razy sprawdzane, ale zawsze na ciepłym silniku, przy postoju - tylko właśnie widziałem na jakimś skanie ze ktoś miał 18 stopni w tych samych warunkach. I to mnie właśnie zastanawia.

no wlasnie to mnie zastanawialo, bo jakby lambda nie dzialala to poinien byc chyba jkis error zapisany.. a tu nic.

dwa razy sprawdzane, ale zawsze na ciepłym silniku, przy postoju - tylko właśnie widziałem na jakimś skanie ze ktoś miał 18 stopni w tych samych warunkach. I to mnie właśnie zastanawia.

To, że ktoś miał 18, a Ty 30, to nic złego.... Sprawdź po nocy.

Drugie pytanie, czy coś u Ciebie nie działa/źle działa? MES czasem źle odczytuje niektóre wartości i nie należy ich traktować jak wyroczni. U jednych coś odczytuje, u innych nie. Jeśli samochód jeździ i nie ma żadnych błędów to nie należy się tym przejmować ani trochę.

Dzięki wielkie, jeśli to co podał bubu to prawidłowe odczyty w takim razie nie mam co się martwic i niepotrzebnie wywalać kasy na lambde i czujnik powietrza - bo mam podobne odczyty jak w pierwszym logu.

- ja miałem dopiero takie wyniki po wymianie termostatu.
- ale to sobie sprawdziłem wcześnie z pomocą programu Scan XLPro (po Canie).

Amortyzatory
Powrót