Tak, walczyłem z następującym efektem: temp. zewnętrzna poniżej 12C, silnik porządnie nagrzany, po dłuższym hamowaniu silnikiem i potem postoju (np. dojazd i postój na czerwonym świetle), ruszam i wskazówka temp. spada nawet o jedną podziałkę, po chwili wraca na 90C. Dzieje się tak w połowie przypadków. Efekt pogłębia włączony nawiew ciepłego powietrza. ASO wzięło się za diagnozę, robili zrzuty temperatur i wysłali do Bielska. Odpowiedź: zachowanie silnika w tolerancji. Poradziłem się rzeczoznawcy: stwierdził to samo, tłumaczenie: silnik się nagrzewa, otwiera się termostat, w tym momencie hamuję, silnik jest nieobciążony = wytwarza mniej ciepła, obroty spadają to zmniejsza się cyrkulacja płynu chłodzącego, pęd powietrza schładza płyn w chłodnicy (dodatkowo włączone ogrzewanie w kabinie dodatkowo schładza płyn). Po paru minutach, w czasie ruszania (ze świateł) obroty rosną i zimny płyn z chłodnicy wpływa do ciągle otwartego termostatu (gdzie jest też czujnik temperatury) i to powoduje gwałtowny spadek temperatury na wskaźniku. Efekt pogłębia tolerancji produkcyjna czujnika temperatury.. Rzeczoznawca przedstawił mi dane statystyczne jakie temperatury panują w układzie chłodzenia pod i bez obciążenia i wyszło nam że jeśli mam jakąś anomalię to rzędu 5C.. więc odpuściłem dalszą walkę. A Termostat działa raczej dobrze, bo silnik szybko się nagrzewa i nie przegrzewa. ..