• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Czujnik temperatury a webasto

M

Marcin166

Guest
Witam.
1.Czy uszkodzony czujnik temperatury wody może mieć wpływ na to, iż nie załącza się poniżej 5 st webasto?
2.Dodatkowe pytanie jest takie czy czujnik ten jest w ogóle uszkodzony skoro temp. na zegarze mam ok, natomiast po podłączeniu do kompa wyskakuje błąd czujnika temperatury cieczy (nawet po wykasowaniu i ponownym odpaleniu)?

Chodzi o webasto (ogrzewanie postojowe) czy ebasto (dodatkowe ogrzewanie cieczy chłodzącej w JTD kupowane jako opcja do tego silnika)?

Zakładam, że chodzi o ebasto. W takim przypadku padnięty czujnik ma fundamentalne znaczenie, bo jak wynika z instrucji (str. 88) do załączeniu nagrzewnicy dodatkowej potrzebna jest koninkcja dwóch okoliczności - temp. powietrza <=5 st. i temp. płynu chłodzącego <=60 st.
Czyli jeśli odczyt temp. płynu jest błędny to nie ma przesłanek do załaczeniu układu.

Na drugie Twoje pytanie niestety nie umiem odpowiedzieć.

Oczywiście chodzi mi o dogrzewanie cieczy a myślałem że nazywa się tak samo czyli webasto. Tak też myślałem, że przyczyną niezałączania się musi być walnięty czujnik temp. ale jak to się ma do tego że wskaźnik temp. pokazuje mi prawidłowe wartości, a komp wykazuje błąd tego czujnika.

ktoś kiedyś świetnie napisał na forum że w alfach wszystko chodzi zaje...... ale wskaźniki same sobie.

...Tak też myślałem, że przyczyną niezałączania się musi być walnięty czujnik temp. ale jak to się ma do tego że wskaźnik temp. pokazuje mi prawidłowe wartości, a komp wykazuje błąd tego czujnika.
Oczywiście że czujnik jest walnięty bo to czujnik dwuobwodowy - jeden obwód podaje temperaturę do ECU, a drugi na wskaźnik kabinowy

Amortyzatory
Powrót