• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

czujnik położenia wału korbowego

Zatem to będzie "2" na rysunku poniżej, gratulacje.
To rysynek dla 156 1.9 JTD.

W silniku TS 2.0 ten czujnik jest wymieniony w innej części dokumentacji, nainnym rysunku. Stąd pytanie czy w dieselu w ogóle jest użyty.

Zamieszczony rysunek jest dla:
ALFA ROMEO \ 156 \ T8 156 TD.ID. (1997-2002) \ 102 UKŁAD ZASILANIA I WYDECHU \ 10226/02 ZASILANIE

WTRYSKOWE M3 ,M5
czyli: 1910 JTD CF3 115CV

Ostatnia edycja:
Kolega Maciek 156 w wcześniejszych swoich postach dużo pisał o czujniku położenia wału. Podawał jakie powinien miec parametry w określonych temperaturach.Przeszukaj forum w tym temacie, a będziesz wiedział wszystko.

---------- Post dodany o godzinie 15:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:29 ----------

U mnie występował podobny objaw z odpalaniem - przyczyną okazały się 2 przytkane wtryskiwacze.

Dziś wymieniłem czujnik położenia wału,10min roboty,koszty:105zł czujnik boscha i 10zł mechanik :D Na razie odpala jak talala:P

Witam,
krzys-krzys czy po tych kilku dniach od wymiany czujnika coś się zmieniło (ja swój odbieram niestety dopiero jutro bo w Toruniu jak dzwoniłem na miejscu nigdzie nie mieli-taki niefart).
A w między czasie strzelił wąż od intercoolera do kanału dolotowego (do wymiany jutro) - czy u was też wewnatrz tego węża osadza się olej? Do 2 miesiącach uzytkowania w silniku nie ubywa ale chciałbym się upewnić ze to nic groźnego.

koledzy mam pytanie założyłem nowy czujnik wału bosha i pomiary wskazują około 900 ohm na zimnym silniku a na rozgrzanym 1020 ohm czy ktoś sie orientuje czy to poprawne wskazania?

DZIEKUJE. Moj problem byl taki sam. za niskie napiecie na akumulatorze. Odpalilem alfinke na zaciąg i gwizd swist szał pał ;) Dziekuje jeszcze raz.

Edit
Klepalem z telefonu i mie sie odpisalo na posta z 1 strony :D

Mod - usuń ta pomylka :p

Ostatnia edycja:
Czy to normalne, że po wyciągnięciu starego czujnika położenia wału jest on w oleju?

mam pytanie czy mozliwe jest ze samochod wgle nie chce odpalac jesli czujnik polozenia walu korbowego jest walniety tzn ani na pych ani rozrusznikiem

mam pytanie czy mozliwe jest ze samochod wgle nie chce odpalac jesli czujnik polozenia walu korbowego jest walniety tzn ani na pych ani rozrusznikiem
Tak. Bez czujnika w ogóle nie odpalisz.

Napisane z komóreczki!

Nie. Powinien być suchy. Jak w oleju to simmering nie trzyma. Sprzęgło jest ok?

Napisane z komóreczki!
Działa ale nie jest w najlepszej kondycji. Łapie wysoko.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

a mam pytanko jak jest z dostepem do czujnika walu korbowego w alfie 156 2.5 v6

U mnie tak samo padł czujnik pomagał tylko postój 15-20 minut i alfa odpalala ale po nagrzaniu znowu sama gasła. Wymiana jest dziecinnie prosta ale trzeba mieć kanał. Koszt czujnika wyniósł mnie 40 funtów.

a mam pytanko jak jest z dostepem do czujnika walu korbowego w alfie 156 2.5 v6
Podpinam się pod temat.Prawdopodobnie jest z prawej strony, stojąc przed maską pod rezonatorem, przy aku. Trzeba będzie pogrzebać.Ktoś potwierdzi?

Podpinam się pod temat.Prawdopodobnie jest z prawej strony, stojąc przed maską pod rezonatorem, przy aku. Trzeba będzie pogrzebać.Ktoś potwierdzi?
Wg eLearn trzeba demontować aku oraz przednią rurę wydechową. Potem osłona czujnika na 3 śrubach i jest na wierzchu. Więc będzie od przodu auta jak sądzę, w okolicy wydechu.

Amortyzatory
Powrót