• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Czujnik deszczu

Roman35

ZBANOWANY
Auto
Giulietta 150 KM 2016
Jak jest u was, bo mnie się wydaje, że coś jest u mnie nie tak (chyba, że tak ma być).
Czujnik generalnie działa, ale po włączeniu silnika jak pada deszcz wycieraczki nie chcą same ruszyć, dopiero jak się raz włączy ręcznie wycieraczki, to potem już działa dobrze, aż do zgaszenia silnika i potem to samo.

Normalne. Napisane jest o tym w instrukcji.

Faktycznie. Dzięki.
Ale ja już wole dmuchać na zimne

to dlatego by np. w zimie gdy sa przymarzniete nie dzialaly od razu co moze byc powodem awari BMC, tak mialem ale z mojej wlasnej winy bo zamiast rozmrozic szybe spryskiwalem plynem na wlaczonych wycieraczkach ktore czasami musialy sie oderwac od szyby :P mialem malo czasu zawsze... :P

Jak jest u was, bo mnie się wydaje, że coś jest u mnie nie tak (chyba, że tak ma być).
Czujnik generalnie działa, ale po włączeniu silnika jak pada deszcz wycieraczki nie chcą same ruszyć, dopiero jak się raz włączy ręcznie wycieraczki, to potem już działa dobrze, aż do zgaszenia silnika i potem to samo.

Podobnie jest z tylną - nie ruszy, dopóki nie odpalisz przednich. Też na początku myślałem, że coś jest zepsute :).

Ta, norma w tym aucie, ale schiza miałem po przesiadce z Hyundaia gdzie działały w pełnym automacie...

Podobnie jest z tylną - nie ruszy, dopóki nie odpalisz przednich. Też na początku myślałem, że coś jest zepsute :).
N

Że jak? Nie odpalisz tylnej na jedno machnięcie bez włączenia jakiegoś trybu w przednich? Dobrze rozumie?

Tak jest - musisz odpalić przednie nim będziesz mógł włączyć tylne - przynajmniej w wersji z czujnikiem deszczu przy ustawieniu na AUTO.

Najgłupsze rozwiązanie ewer. :D Czy w jakimkolwiek innym samochodzie takie rozwiązanie jest?

Czy ja wiem, czy takie głupie? Rzadko się zdarza sytuacja, żeby przednia szyba była sucha, a tylna mokra...

No niby tak, ale po kiego grzyba taką blokadę wprowadzać? :D A jak spryskasz tył i chcesz sobie machnąć raz żeby poprawić to pozwoli czy nie?

Jeśli po włączeniu silnika chociaż raz machniesz przednimi, to potem możesz i po ośmiu godzinach sobie raz tylną machnąć.

Jak się pojeździ sedanem to się zapomina o tylnej wycieraczce - da się :)

Jeżdżę Berliną i Tourerem- nawet się przyzwyczaiłem, czasem włączam sobie po prostu ogrzewanie tylnej szyby w Alfie, ale w Citroenie nie wyobrażam sobie takiego rozwiązania z Giulietty. :D

Amortyzatory
Powrót