[MiTo] Czujnik D.N.A, check engine

nataliam

Nowy
Auto
xxx
Witajcie,
mam pytanie odnośnie mojego problemu - może pomożecie mi go rozwiązać, bo ASO trzy razy już poległo.
W mojej Mito wyskoczył jakiś czas temu błąd check engine (+ kontrolka silnika), przy czym nie działa system DYNAMIC oraz start&stop. W ASO za pierwszym razem wykasowano błąd w komputerze, miałam zobaczyć, jak będzie dalej. Dalej błąd pojawił się ponownie - wymieniono mi olej, bo rzekomo komputer wskazywał na jego mocne zużycie. Dodatkowo przepalono DPF. Było ok, po czasie problem powrócił. Moja trzecia wizyta w ASO to zdiagnozowany problem ponownie i tutaj namierzono uszkodzony/brudny czujnik D.N.A. Wyczyszczono mi go i zalecono jego wymianę, jeśli błąd wyskakiwać będzie nadal. Jakiś czas był spokój i znów to samo.. Mam jednak opory przed wymianą tego czujnika, nie wierzę do końca serwisantom z ASO, skoro nie potrafią namierzyć dokładnie źródła problemu. Czy ktoś z Was spotkał się z podobną sytuacją bądź ma jakiś pomysł, co dolega mojej belli ? Może to faktycznie ten czujnik D.N.A - jeśli tak, czy ktoś zna jego lokalizację w samochodzie?
Pozdrawiam!

Nie ma takiego czujnika w samochodzie. jakie masz objawy przed zapaleniem kontrolki i po.
Jeśli jesteś z Piekar Ślaskich mogę sczytać twoje MITO.

Ostatnia edycja:
błąd check engine

Witajcie,
mam pytanie odnośnie mojego problemu - może pomożecie mi go rozwiązać, bo ASO trzy razy już poległo.
W mojej Mito wyskoczył jakiś czas temu błąd check engine (+ kontrolka silnika), przy czym nie działa system DYNAMIC oraz start&stop. W ASO za pierwszym razem wykasowano błąd w komputerze, miałam zobaczyć, jak będzie dalej. Dalej błąd pojawił się ponownie - wymieniono mi olej, bo rzekomo komputer wskazywał na jego mocne zużycie. Dodatkowo przepalono DPF. Było ok, po czasie problem powrócił. Moja trzecia wizyta w ASO to zdiagnozowany problem ponownie i tutaj namierzono uszkodzony/brudny czujnik D.N.A. Wyczyszczono mi go i zalecono jego wymianę, jeśli błąd wyskakiwać będzie nadal. Jakiś czas był spokój i znów to samo.. Mam jednak opory przed wymianą tego czujnika, nie wierzę do końca serwisantom z ASO, skoro nie potrafią namierzyć dokładnie źródła problemu. Czy ktoś z Was spotkał się z podobną sytuacją bądź ma jakiś pomysł, co dolega mojej belli ? Może to faktycznie ten czujnik D.N.A - jeśli tak, czy ktoś zna jego lokalizację w samochodzie?
Pozdrawiam!

Miałem identyczną usterkę w Fiacie Bravo II zaczęło się zimą zeszłego roku- okazało się, że akumulator podaje zbyt małe napięcie - należało naładować - sprawdź czy pomoże. Pozdrawiam

Witam,
Mam taką samą usterkę w MiTo 1,3jtdm, ładownie akumulatora nic nie pomogło.
Czy komuś udało się rozwiązać ten problem? dodatkowo na desce rozdzielczej pali się przekreślona kontrolka "S" w kółku.

Pozdrawiam

Czujnik położenia biegu neutralnego do wymiany lub adaptacji

Brak odpowiedniego ładowania akumulatora to zdecydowanie nie jedyny powód braku start&stop. Osobiście miałem sekwencję check engine > start&stop failure > DNA disconnect. Powodem był czujnik podciśnienia, ale nie ujawnił się od razu, tylko po mocnym wciśnięciu gazu już w trakcie jazdy. Widocznie komp zapamiętał jakieś ustawienia podciśnienia i nie alarmował dopóty, dopóki nie zmieniłem drastycznie obrotów silnika. Start&stop potrzebuje do funkcjonowania mnóstwa danych (m.in. czujnik położenia pedału gazu, sprzęgła, czujnik położenia biegu neutralnego, czujnik naładowania akum. itd itd). Brak któregoś z nich wyłącza funkcję. Poza tym nie wiem, ale czy przypadkiem zbyt niskie napięcie akumulatora nie powoduje jedynie komunikatu "start&stop is unavailable"? Bez żółtej ikonki na wyświetlaczu?

- u mnie przy małych dziennych przebiegach wyświetla komunikat "start&stop is unavailable".
- co 3 miesiące ładuję akumulator i tak na 2-3 tygodnie mam spokój.

Witam, Mam podobny problem w Julce 1.6 jtd, wyskoczył check engine , nie działał Start Stop i DNA, w ASO odczytali błąd "D.N.A.", skasowali i powiedzieli żeby jeździć dalej, po ok. 1000km znów zapala się check ( te same objawy ), po kilku minutach błąd znika ( już 2 razy tak się zdarzyło).
Jakieś pomysły?

C1459 Adaptive Mode Switch Circuit Failure

Mam podobny problem, zapala mi się kontrolka Check Engine i wyłacza mi się DNA oraz Start&Stop, akumulator to nie jest na 99% bo wymieniałem go kilka mies. temu. Żadnych dodatkowych objawów nie ma, przynajmniej ja nic nie słuszę i nie czuję. Kontrolka czasem gaśnie, dzieje się to przypadkowo, samochód potrafi przejechać 100km bez zapalania się lampki, a innym razem pali się od włączenia silnika.

Po podłączeniu do komputera na szybko u mechanika pokazuje: C1459 Adaptive Mode Switch Circuit Failure i tyle.

Ktoś wie o co może chodzić?

Samochód jak w moim opisie - Giulietta 1,6 JTDM, 105KM 2010r.

W warsztacie powiedzieli, że się poddają. Ktoś ma pomysł co z tym zrobić? Ostatecznie pojadę do Carserwisu ale obawiam się, że skończy się tak: Przykro nam, nie wiemy co się stało, poprosimy 300zł za opinię, do widzenia.

czujnik połozenia biegu neutralnego do sprawdzenia adaptacji lub wymiany

Mam od jakiegoś czasu ten sam problem w mojej Mito 1.4 16v MultiAir. Najpierw pojawił się komunikat o niedostępnym StartStop, później komunikat Check engine i przestało działać DNA. Jednak zauważyłem pewną pogodową prawidłowość. Jeśli robi się zimno i wilgotno to dzieją się te rzeczy. Kiedy jest cieplej to problemy znikają... Z tego co czytałem to nie wyłapałem, żeby było na ten problem jakieś jedno konkretne rozwiązanie. Czy jestem w błędzie?

Mam dokładnie takie samo pytanie z ta różnicą ze dla Giulietty.

Jestem po diagnozie w Carserwisie (robota na 3h) więc raczej nie jest to wymiana żarówki.
Do wymiany czujnik położenia lewarka (czasem jest tylko do konfiguracji, ale nie w moim przypadku).

Ok czyli jak rozumiem ta konfiguracja czujnika to jest właśnie "adaptacja" o której wcześniej wspominano? Czy można to zrobić przez komputer czy trzeba coś rozbierać?

Ok czyli jak rozumiem ta konfiguracja czujnika to jest właśnie "adaptacja" o której wcześniej wspominano? Czy można to zrobić przez komputer czy trzeba coś rozbierać?

Zgodnie z moją wiedzą, gdy nie trzeba wymieniać, nie trzeba nic odkręcać/rozbierać.

- - - Updated - - -

Ano i koszt operacji to 1200zł (230zł spradzenie-diagnostyka, około 300zł częśc no i reszta to robocizna)

1200 to koszt wymiany czujnika na nowy ale to dopiero wtedy jak adaptacja przez komputer się nie uda?

Pytam bo w serwisie nie wiedza co się z tym dzieje i chyba będę musiał to jakiegoś serwisu Alfy podjechać w Krakowie.

czujnik położenia biegu neutralnego. Daje sygnał tak zwanego luzu czyli pozycji neutralnej.
Znajduje się pod spodem lewarka zmiany biegów. Doste od dołu po odkręceniu pokrywy termicznej oraz obudowy wybieraka lewarka.
Najpierw kalibrujesz czujnik do pozycji neutralnej. na załączonej stacyjce nie silniku z wciśniętym sprzegłem.
Jeśli to nie da to wymiana.
Czujnik taki sam w całej grupie FCA :)

tak do poczytania :)
http://motofocus.pl/technika/9756/b...zez-czujnik-pozycji-neutralnej-w-fiacie-doblo

Sorki że odgrzebuje stary temat, ale nie chce zakładać nowego.
Czy ktoś wie jaki symbol ma czujnik położenia biegu neutralnego do Julki 1,6 MJTD ?
Nigdzie nie mogę go znaleźć.

Amortyzatory
Powrót