• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Czujnik ABS lewy tył (C1215)

combat

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 TS 120KM
Witam kolegów,
Od soboty zmagam się z problemem kontrolek ABS i ASR. Alfa z dnia na dzień wywaliła kontrolki ABS i ASR, w pierwszej fazie było to na zasadzie przekręcam kluczyk (inspekcja CAN) i już błędy ABS Failure, ASR Failure. Przejechałem krótki dystans, zgasiłem samochód, odpalam i błędów nie ma. Wczoraj podpiąłem pod kompa dwa błędy (nie pamiętam ich numerów, ale chodziło o czujnik pedału hamulca i problem z czujnikiem lewego tylnego koła), rozłączyłem kompa błędy zniknęły.
Myślę ok coś tam mogła złapać bella.
Po południu wybrałem się na jazdę, dojeżdżam do celu i błąd ABS i ASR.
Po powrocie znów podpiąłem pod kompa i tym razem nie dwa błędy a jeden o oznaczeniu C1215.
Błąd [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]ABS Inlet Valve Coil RF Circuit Open - FES 3.6 obok błędu, które koło: Lewe tył, No Signal,[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Zrobiłem dwa testy w FES sprawdzające czujnik Lewego tylnego koła, pokazało mi OFF, (przy czym sprawdziłem co na postoju pokazuję na prawym tylnym i nie było off)[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Także wiem że padł czujnik ABS w lewym kole z tył.[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Moje pytanie jak wygląda wymiana ?. Da się to zrobić samemu, czy mechanik musi ingerować ? Czujnik zamówię Boscha. Czy ktoś z Was przerabiał taką wymianę, jak znaleźć kostkę czujnika (nie chodzi mi o końcówkę przy kole bo to wiem że jedna śrubka jest)[/FONT]

Sama wymiana prosta choć pracochłonna. Zanim będziesz co robił to zmierz rezystancję na wtyczce czujnika (w bagażniku). Jedyny problem przy wymianie to taki, że ta 1 śrubka się obrywa a czujnik niechce wyjść ze zwrotnicy.

Napisane z komóreczki!

No dobrze, ale gdzie ta wtyczka jest w tym bagażniku, da się dostać do niej bez rozbierania wszystkich plastików czy trzeba demontować pół bagażnika by odszukać te wtyczkę ?
Ponad 2 miesiące temu miałem wymieniane łożysko w tym kole. Nie robiłem tego sam, oddałem do mechanika. No ale myślę że jak mechanik demontował piastę to odkręcał ten czujnik więc myślę że się odkręci. Miałem wymienione łożysko z piastą (SKF jakby ktoś pytał). Złożył wszystko prawidłowo bo średnio w miesiącu robię 3800km, więc nowe łożysko robiło ponad 7tys km. I nic się nie działo do ostatniej soboty.

Albo pod kanapą albo w pod tapicerką bagażnika.

Do wymiany piasty tylnej czyjnika abs nie trzeba ruszać.

Napisane z komóreczki!

Amortyzatory
Powrót