• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Czerwone zaciski hamulcowe

Alces1 pamiętasz może jaka mniej więcej grubość ścianki w tych nakładkach pytam ponieważ przy zimowych alufelgach 16'' mam tak małą lukę między zaciskiem a obręczom że szok z letnimi 18" napewno nie będzie problemu ale jednak wolał bym wiedzieć....

Z tego co znalazłem w necie, to montuje się je na silikon. Jak wygląda później temat demontowania, np przy zmianie klocków?
ja miałem je do zacisków przykręcone. Montowanie "na silikon" do mnie nie przemawia.

Alces1 pamiętasz może jaka mniej więcej grubość ścianki w tych nakładkach pytam ponieważ przy zimowych alufelgach 16'' mam tak małą lukę między zaciskiem a obręczom że szok z letnimi 18" napewno nie będzie problemu ale jednak wolał bym wiedzieć....
Przy 16" nie ma szans ich założyć. Minimum to 17", ja miałem przy 18".
Grubość ścianki to około 1mm, ale kształt nie pozwala na ich montaż przy 16" feldze. Musiałbyś je na zimę demontować...
Pozdrawiam.
- Rafał

Szkoda ze nie ma takich z napisem alfa romeo bo chetnie bym takie kupil :)

Witam, proszę o rozmiar naklejek/napisów "alfa romeo" na zaciski przedliftowe przód i tył, i jeżeli to możliwe namiar na osobę która takie może sprzedać. Dzięki!!!

Wie ktoś czy kompletny przedni zestaw zwrotnic z zaciskami brembo i tarczami od 156 GTA(2003r) bez problemu wpasuję w 156 2,4 jtd(2002r)????

proponuję zakup kpl zestawu nawet pod tarczę 330mm. 32mm u george11 - i żadnych zwrotnic nie trzeba wtedy wymieniać

Nawiązując do głównego tematu też czekam na wiosnę i też malowanie :) mam w planach zrobienie napisu AR :) jeszcze tło jest do przemyślenia ... albo czerwień albo czerń :)
Myszkin jak uda Cie się zakupić odpowiednie naklejki to napisz gdzie .... mnie też to czeka !

pozdrawiam,

ja zakupilem naklejki 90x15 mm
naklejka.jpg
na przodzie raczej nie beda pasowac, nie ma na tyle plaskiej powierzchni, mozna by przykleic ale napis wyjdzie jak fala
przod 1.jpgprzod 2.jpgprzod naklejka.jpg
z tyłem troche lepiej
tył 2.jpgtył.jpgtył3.jpg

A jaka jest trwałość koloru na zaciskach. Też planuję pomalować je na czerwono - Jadnak gdzieś wyczytałem, że jeżeli zacisków się nie zdejmie i porządnie nie wypiaskuje to po 2-3 miesiącach farba będzie odchodzić - prawda to?

to jest amelinium a tego nie pomalujesz.... heh ;) a tak na serio to trzeba to porzadnie zrobić i przygotować. Piaskowanie .... moze nie ale na pewno warto sciągnąc porzednie wyczyścić i odtłuścić. następnie podkład akrylowy / albo na alumunium jak piaskowane były. Bopiero póxniej zabawa we właściwe malowanie.

Ja swoje będę malował tak - czyszczenie / podkład / biała baza / naklejka czerwona baza / sciągnie naklejki i całość w bezbarwnym.

Ja malowałem, trochę na szybko, spray'em do zacisków. Zdemontowane, porządnie odtłuszczone i pomalowane 3-4 warstwami. Koszt jest znikomy. Robiłem to kilka miesięcy temu i efekt uważam za zadowalający. Do pełni szczęścia trzeba tylko było to jeszcze pociągnąć lakierem - żeby się bardziej błyszczało :cool:

Z pewnością najskuteczniejsze w przypadku aluminiowych zacisków jest lakierowanie proszkowe.
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót