[155] Czerwona 155 Reguslava

Reguslav

Nowy
Auto
Była: 155 1.8 TS 8v, 155 2.0TS 16v, 156 SW 1.9JTD 8V 115KM..... jest 156SW 2.5 24V
Witam.

Około 2 tygodnie temu kupiłem sobie z powrotem 155. :)
Jest już pełnoletnia. Rocznik '96. Serduszko 2.0 16v.
Według licznika przejechała jedynie 122 tysiące. Nie wiem czy temu wierzyć, ale po pracy silnika i skrzyni można wnioskować, że jest to prawdopodobne.
Prezentuje się następująco:
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Niestety, jako, że ma już 18 lat, to nie jest wolna od wad.
Przytoczę je tutaj. Prosił bym o pomoc w paru przypadkach, ale po kolei.
Zderzak przedni trzyma się na wkrętach:
attachment.php

Pewnie został gdzieś na krawężniku razem z mocowaniami i teraz się trzyma w ten sposób. Jakoś będzie trzeba to poprawić.

Ma kilka mankamentów lakierniczych, w tym 2 poważniejsze:
attachment.php
attachment.php

Nie wiem co się mogło stać, że obudowa grilla jest jakby w innym odcieniu i poobijana, ale w połączeniu ze zderzakiem na wkrętach... mogła być drobna stłuczka.
Natomiast tylne drzwi i klapka od baku. Pewnie była trzaśnięta, bo lakier odchodzi w taki sposób jak by na warstwie szpachli odchodził. Klapka od wlewu ma uszkodzony mechanizm i jest w innym odcieniu, takim jak obudowa grilla.

Lusterka... Oba urwane. Tutaj prośba - jak by ktoś miał na sprzedaż w rozsądnych pieniądzach ze sterowaniem elektrycznym to chętnie zakupię, jeszcze napiszę odpowiedni temat w giełdzie.
attachment.php
attachment.php

O ile lewe działa i się w miarę trzyma, to prawe zupełnie opada i nie reaguje na regulację elektryczną.
O ile się nie mylę, to da się wymienić również same bebechy w lusterku, ale nie mam pojęcia jak to zrobić.
Jak ktoś by miał może samą obudowę lusterka w nie działającym wkładem, lub pękniętym lustrem, to też chętnie zakupię.

Rzut oka na zegary - kontrolka ABS się świeci.
attachment.php

Co to może być? Czujnik walnięty?

Dalej mamy panel pod klimatronikiem:
attachment.php

I tutaj jak widać mała dyskoteka.
O ile kontrolka od niskiego stanu oleju się świeci bez wyraźniej przyczyny (błąd na komputerze?), bo oleju jest pod górną kreskę, to już kontrolka po prawej świeci, bo jest spalone jedno z włókien żarówki tylnej lampy, ale to przy tankowaniu kupię na stacji.
Nie wiem natomiast dlaczego nie mam podświetlenia zegarka.
Nie powinno być? Jakieś pomysły?

Próbując odnaleźć przyczynę świecenia się kontrolki od oleju spojrzałem na bezpieczniki i...
attachment.php

Jedna z kostek jest bez osłony i wygląda na zmostkowaną. Chciałbym ją wymienić, ale nie wiem jaka tam powinna być. Ktoś pomoże? O ile dobrze wyczytałem w instrukcji obsługi (niestety jest po niemiecku, a ja się zgermanizować w szkole nie dałem), to ta kostka odpowiada za kierunkowskazy i awaryjne. Tym nie mniej nie chce mieć takiej kostki.

Jest jeszcze kilka niedomagań, ale to już ciężko uchwycić na zdjęciach.
Na pewno maska opadała, ale tym się już zająłem.
Alfa dostała ode mnie nowe siłowniki:
attachment.php

Teraz maska się pięknie otwiera.

Na wstępie dostała też nowy olej... ale nie wyeliminowało to świecenie się kontrolki od stanu oleju pod klimatronikiem.
No i latem na stali nie będę pomykał, więc i nowe felgi już czekają.
attachment.php

Na koniec mam kilka pytań do bardziej doświadczonych użytkowników.
Za lusterkiem wewnętrznym. Od obudowy lusterka do szyby jest taka dziwna część, o taka:
attachment.php

Do czego to służy?

No i drugie pytanie, już poważniejsze.
Czasem Alfa mi trudniej pali i świeci się kontrolka wtrysków (marchewa), czasem zgaśnie podczas jazdy, czasem jak jej nie ma na początku to się zaświeci podczas jazdy, czasem w ogóle się nie świeci, czasem świeci cały czas. Spalanie wydaje się być w normie, obroty trzyma, więc wariator raczej odpada.
Może to być oznaka filtra paliwa do wymiany? A może świece?

Załączniki

• IMAG1166.jpg
    IMAG1166.jpg
    201.2 KB · Wyświetleń: 298
  • IMAG1167.jpg
    IMAG1167.jpg
    174.5 KB · Wyświetleń: 319
  • IMAG1168.jpg
    IMAG1168.jpg
    171.7 KB · Wyświetleń: 297
  • IMAG1169.jpg
    IMAG1169.jpg
    184.3 KB · Wyświetleń: 294
  • IMAG1170.jpg
    IMAG1170.jpg
    203.5 KB · Wyświetleń: 300
  • IMAG1171.jpg
    IMAG1171.jpg
    187.4 KB · Wyświetleń: 307
  • IMAG1174.jpg
    IMAG1174.jpg
    145.2 KB · Wyświetleń: 289
  • IMAG1172.jpg
    IMAG1172.jpg
    157.4 KB · Wyświetleń: 291
  • IMAG1173.jpg
    IMAG1173.jpg
    172.8 KB · Wyświetleń: 289
  • IMAG1175.jpg
    IMAG1175.jpg
    163.8 KB · Wyświetleń: 305
  • IMAG1177.jpg
    IMAG1177.jpg
    168.7 KB · Wyświetleń: 305
  • IMAG1178.jpg
    IMAG1178.jpg
    50.2 KB · Wyświetleń: 299
  • IMAG1181.jpg
    IMAG1181.jpg
    180.1 KB · Wyświetleń: 298
  • IMAG1182.jpg
    IMAG1182.jpg
    162.5 KB · Wyświetleń: 287
  • IMAG1180.jpg
    IMAG1180.jpg
    76.2 KB · Wyświetleń: 277
Co do lusterka wewnętrznego to między szybą a tym elementem sykającym się z szybą powinna być plastikowa płytka.
Błyskająca kontrolka układu wtryskowego - przyjrzyj się stykom w kostce sondy lambda oraz samej sondzie.
Kontrolka poziomu oleju - uszkodzony czujnik poziomu.
Przekaźnik mogę sprawdzić jaki mam numer.

Co do lusterka wewnętrznego to między szybą a tym elementem sykającym się z szybą powinna być plastikowa płytka.
Tak mi się wydawało, że to będzie miało jakieś działanie przeciwdziałające słońcu.
Błyskająca kontrolka układu wtryskowego - przyjrzyj się stykom w kostce sondy lambda oraz samej sondzie.
O tym nie pomyślałem. W sumie bardziej myślałem o świecach, bo nie wiem kiedy były wymieniane. Wg. instrukcji co 100 tysięcy, a 100 miała nie tak dawno, może nie były wymienione?
Wróciłem też właśnie z małej przejażdżki po mieście i zauważyłem, że podjeżdżając do skrzyżowania, kiedy już wcisnę sprzęgło to obroty spadają na chwilkę do bardzo niskich, aż strzałka obrotomierza się opiera o słupek, po czym wracają do jakiś 800-900.
Kontrolka poziomu oleju - uszkodzony czujnik poziomu.
Dzięki.
Przekaźnik mogę sprawdzić jaki mam numer.
Bardzo bym prosił. Dziękuję za odpowiedzi.

Gratuluję zakupu i życzę miłej i owocnej pracy przy 155.Aaa i masz przepaloną żarówę podświetlenia tablicy rej.:P

Gratuluję zakupu i życzę miłej i owocnej pracy przy 155.Aaa i masz przepaloną żarówę podświetlenia tablicy rej.:P

Prawe tylne pozycyjne mam przepalone, ale rejestracja zdaje się być ok.

Zegarek przy klimatroniku powinien być podświetlony?

Zegarek przy klimatroniku powinien być podświetlony?

Powinien.Jest żarówka od tego.Ta sama żarówka podświetla popielniczkę.

Przekaźnik niebieski o numerze 719075

Poza tym witam.Prawie moje okolice.

Ostatnia edycja:
Aaa i masz przepaloną żarówę podświetlenia tablicy rej.
A jednak mam jedną z tyłu przepaloną. :D Ale postojówka też była. :) Postojówka zmieniona, takiej jak do rejestracji nie mieli, poczekam do poniedziałku, bo w weekend pozamykane sklepy.

Powinien.Jest żarówka od tego.Ta sama żarówka podświetla popielniczkę.
Tą też kupię. Nie wiedziałem, że popelnik też powinien być podświetlony. :o

Przekaźnik niebieski o numerze 719075

Dzięki. :)

Widziałem ją w ogłoszeniu. Na zdjęciach troche lepiej wyglądała.
Życze wytrwałości i cierpliwości i pieniędzy - potrzebne będą.
I to po prawej stronie (drzwi i blotnik) slabo wyglada..

Powodzenia

Trzymam kciuki za udaną renowację, ale sądząc chociażby po stanie pedału sprzęgła, to 120 tyś miała przejechane jakieś 200 tyś temu :)

Spadające obroty przy dojeżdżaniu do świateł? Na pierwszy ogień bym sugerował czyszczenie silniczka krokowego i przepustnicy. U mnie pomogło.

Ostatnia edycja:
Lusterka ciężki temat i tanio nie będzie:) niestety
Patrząc po ogłoszeniach też dochodzę do takich wniosków. A jeszcze w giełdzie nie mogę pisać.
sądząc chociażby po stanie pedału sprzęgła, to 120 tyś miała przejechane jakieś 200 tyś temu

Nie przesadzajmy, na tyle nie wygląda. :)
Spadające obroty przy dojeżdżaniu do świateł? Na pierwszy ogień bym sugerował czyszczenie silniczka krokowego i przepustnicy. U mnie pomogło.
Spróbujemy, dzięki.

Ogólnie parę drobiazgów doszło, jutro powstawiam fotki i powiem co i jak.

Miałem napisać coś następnego dnia, ale dużo się działo i czasu mało. Dopiero dziś mam chwilę, a dzieje się sporo.

Alfa w ostatnim czasie parę rzeczy dostała.
Nowe dekielki do felg aluminiowych kolorowe (zrobię fotkę jak już założę alu z letnimi oponkami).
Nowe oponki letnie Uniroyal Rainsport 3 195/55/15 (są w drodze).
Wymienione żarówki pozycyjna tył, oświetlenie tablicy tył, podświetlenie zegarka/popielniczki.
Zakupione lusterka zewnętrzne z regulacją i grzaniem (są w drodze), ale niestety nie w kolorze.
Pytanko co do koloru. Moja Alfa jest w kolorze Alfa Rosso 130 b/b, znacie może odpowiednik w RAL albo Motip, czy jakąś recepturę? Chciałbym maznąć te lusterka póki co najlepiej sprayem, żeby jakoś to wyglądało a kiedy pod lakier pójdą elementy które wymagają przemalowania, to bym dorzucił i lusterka.

Dodatkowo Alfa pojechała do mechanika, który się zajmuje głównie elektryką samochodową.
Raz dwa znaleźliśmy przyczyny świecenia kontrolki ABS - uszkodzony mechanicznie czujnik abs w prawym przednim kole - wymieniono.
Czujnik poziomu oleju do wymiany - tu pytanko, czy to były takie same czujniki co w Alfach 156 i 166 z silnikami 2.0 T.S? Nowy nie do kupienia, po grzebaniu w necie i na forum tylko używka z Alf na części dostępna.
Może jednak ktoś z szanownych forumowiczów by się chciał pozbyć działającego czujnika?
Kontrolka wtrysków - podobno to czujnik rozrządu. Mechanik twierdzi, że to może rzutować również na wariator i po wymianie będzie ok - zobaczymy, zamówił czujnik.

Pod to coś pod lusterkiem możesz sobie wetknąć bilet parkingowy/ identyfikator.
Kontrolkę od ilości oleju chyba trzeba olać...
Koloru raczej nie kupisz, bo znając życie czerwony zamienił się już dawno w piękny róż :D
Jak świeci się marchewa to podłącz alfinę pod kompa.
Sprawdzałeś stan panewek?? :)

Koloru raczej nie kupisz, bo znając życie czerwony zamienił się już dawno w piękny róż :D
Można bez problemu dobrać ze Standoxa, ale to mieszkanka do lakierowania kompresorem. Chodzi mi raczej o nazwę kodową koloru jakąś ogólną.
Jak świeci się marchewa to podłącz alfinę pod kompa.
Mechanik podłączał i stąd mu czujnik rozrządu wyszedł podobno.
Sprawdzałeś stan panewek??
Nie :eek:... Nie strasz mnie...:afraid:

Koloru 130b/b na pewno nie dobierzesz, zawsze będzie się różnił. Mam taki sam i wiem co piszę

Koloru 130b/b na pewno nie dobierzesz, zawsze będzie się różnił. Mam taki sam i wiem co piszę
To bardzo niedobrze. :( Bedzie trzeba chyba dobrać coś podobnego, żeby się lusterka nie różniły zbytnio.
Chyba, że jest możliwość przełożenia lakierowanej części plastiku.

EDIT: Już znalazłem jak to zrobić na forum. :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót