Reguslav
Nowy
- Auto
- Była: 155 1.8 TS 8v, 155 2.0TS 16v, 156 SW 1.9JTD 8V 115KM..... jest 156SW 2.5 24V
Witam.
Około 2 tygodnie temu kupiłem sobie z powrotem 155.
Jest już pełnoletnia. Rocznik '96. Serduszko 2.0 16v.
Według licznika przejechała jedynie 122 tysiące. Nie wiem czy temu wierzyć, ale po pracy silnika i skrzyni można wnioskować, że jest to prawdopodobne.
Prezentuje się następująco:
Niestety, jako, że ma już 18 lat, to nie jest wolna od wad.
Przytoczę je tutaj. Prosił bym o pomoc w paru przypadkach, ale po kolei.
Zderzak przedni trzyma się na wkrętach:
Pewnie został gdzieś na krawężniku razem z mocowaniami i teraz się trzyma w ten sposób. Jakoś będzie trzeba to poprawić.
Ma kilka mankamentów lakierniczych, w tym 2 poważniejsze:
Nie wiem co się mogło stać, że obudowa grilla jest jakby w innym odcieniu i poobijana, ale w połączeniu ze zderzakiem na wkrętach... mogła być drobna stłuczka.
Natomiast tylne drzwi i klapka od baku. Pewnie była trzaśnięta, bo lakier odchodzi w taki sposób jak by na warstwie szpachli odchodził. Klapka od wlewu ma uszkodzony mechanizm i jest w innym odcieniu, takim jak obudowa grilla.
Lusterka... Oba urwane. Tutaj prośba - jak by ktoś miał na sprzedaż w rozsądnych pieniądzach ze sterowaniem elektrycznym to chętnie zakupię, jeszcze napiszę odpowiedni temat w giełdzie.
O ile lewe działa i się w miarę trzyma, to prawe zupełnie opada i nie reaguje na regulację elektryczną.
O ile się nie mylę, to da się wymienić również same bebechy w lusterku, ale nie mam pojęcia jak to zrobić.
Jak ktoś by miał może samą obudowę lusterka w nie działającym wkładem, lub pękniętym lustrem, to też chętnie zakupię.
Rzut oka na zegary - kontrolka ABS się świeci.
Co to może być? Czujnik walnięty?
Dalej mamy panel pod klimatronikiem:
I tutaj jak widać mała dyskoteka.
O ile kontrolka od niskiego stanu oleju się świeci bez wyraźniej przyczyny (błąd na komputerze?), bo oleju jest pod górną kreskę, to już kontrolka po prawej świeci, bo jest spalone jedno z włókien żarówki tylnej lampy, ale to przy tankowaniu kupię na stacji.
Nie wiem natomiast dlaczego nie mam podświetlenia zegarka.
Nie powinno być? Jakieś pomysły?
Próbując odnaleźć przyczynę świecenia się kontrolki od oleju spojrzałem na bezpieczniki i...
Jedna z kostek jest bez osłony i wygląda na zmostkowaną. Chciałbym ją wymienić, ale nie wiem jaka tam powinna być. Ktoś pomoże? O ile dobrze wyczytałem w instrukcji obsługi (niestety jest po niemiecku, a ja się zgermanizować w szkole nie dałem), to ta kostka odpowiada za kierunkowskazy i awaryjne. Tym nie mniej nie chce mieć takiej kostki.
Jest jeszcze kilka niedomagań, ale to już ciężko uchwycić na zdjęciach.
Na pewno maska opadała, ale tym się już zająłem.
Alfa dostała ode mnie nowe siłowniki:
Teraz maska się pięknie otwiera.
Na wstępie dostała też nowy olej... ale nie wyeliminowało to świecenie się kontrolki od stanu oleju pod klimatronikiem.
No i latem na stali nie będę pomykał, więc i nowe felgi już czekają.
Na koniec mam kilka pytań do bardziej doświadczonych użytkowników.
Za lusterkiem wewnętrznym. Od obudowy lusterka do szyby jest taka dziwna część, o taka:
Do czego to służy?
No i drugie pytanie, już poważniejsze.
Czasem Alfa mi trudniej pali i świeci się kontrolka wtrysków (marchewa), czasem zgaśnie podczas jazdy, czasem jak jej nie ma na początku to się zaświeci podczas jazdy, czasem w ogóle się nie świeci, czasem świeci cały czas. Spalanie wydaje się być w normie, obroty trzyma, więc wariator raczej odpada.
Może to być oznaka filtra paliwa do wymiany? A może świece?
Około 2 tygodnie temu kupiłem sobie z powrotem 155.
Jest już pełnoletnia. Rocznik '96. Serduszko 2.0 16v.
Według licznika przejechała jedynie 122 tysiące. Nie wiem czy temu wierzyć, ale po pracy silnika i skrzyni można wnioskować, że jest to prawdopodobne.
Prezentuje się następująco:
Niestety, jako, że ma już 18 lat, to nie jest wolna od wad.
Przytoczę je tutaj. Prosił bym o pomoc w paru przypadkach, ale po kolei.
Zderzak przedni trzyma się na wkrętach:
Pewnie został gdzieś na krawężniku razem z mocowaniami i teraz się trzyma w ten sposób. Jakoś będzie trzeba to poprawić.
Ma kilka mankamentów lakierniczych, w tym 2 poważniejsze:
Nie wiem co się mogło stać, że obudowa grilla jest jakby w innym odcieniu i poobijana, ale w połączeniu ze zderzakiem na wkrętach... mogła być drobna stłuczka.
Natomiast tylne drzwi i klapka od baku. Pewnie była trzaśnięta, bo lakier odchodzi w taki sposób jak by na warstwie szpachli odchodził. Klapka od wlewu ma uszkodzony mechanizm i jest w innym odcieniu, takim jak obudowa grilla.
Lusterka... Oba urwane. Tutaj prośba - jak by ktoś miał na sprzedaż w rozsądnych pieniądzach ze sterowaniem elektrycznym to chętnie zakupię, jeszcze napiszę odpowiedni temat w giełdzie.
O ile lewe działa i się w miarę trzyma, to prawe zupełnie opada i nie reaguje na regulację elektryczną.
O ile się nie mylę, to da się wymienić również same bebechy w lusterku, ale nie mam pojęcia jak to zrobić.
Jak ktoś by miał może samą obudowę lusterka w nie działającym wkładem, lub pękniętym lustrem, to też chętnie zakupię.
Rzut oka na zegary - kontrolka ABS się świeci.
Co to może być? Czujnik walnięty?
Dalej mamy panel pod klimatronikiem:
I tutaj jak widać mała dyskoteka.
O ile kontrolka od niskiego stanu oleju się świeci bez wyraźniej przyczyny (błąd na komputerze?), bo oleju jest pod górną kreskę, to już kontrolka po prawej świeci, bo jest spalone jedno z włókien żarówki tylnej lampy, ale to przy tankowaniu kupię na stacji.
Nie wiem natomiast dlaczego nie mam podświetlenia zegarka.
Nie powinno być? Jakieś pomysły?
Próbując odnaleźć przyczynę świecenia się kontrolki od oleju spojrzałem na bezpieczniki i...
Jedna z kostek jest bez osłony i wygląda na zmostkowaną. Chciałbym ją wymienić, ale nie wiem jaka tam powinna być. Ktoś pomoże? O ile dobrze wyczytałem w instrukcji obsługi (niestety jest po niemiecku, a ja się zgermanizować w szkole nie dałem), to ta kostka odpowiada za kierunkowskazy i awaryjne. Tym nie mniej nie chce mieć takiej kostki.
Jest jeszcze kilka niedomagań, ale to już ciężko uchwycić na zdjęciach.
Na pewno maska opadała, ale tym się już zająłem.
Alfa dostała ode mnie nowe siłowniki:
Teraz maska się pięknie otwiera.
Na wstępie dostała też nowy olej... ale nie wyeliminowało to świecenie się kontrolki od stanu oleju pod klimatronikiem.
No i latem na stali nie będę pomykał, więc i nowe felgi już czekają.
Na koniec mam kilka pytań do bardziej doświadczonych użytkowników.
Za lusterkiem wewnętrznym. Od obudowy lusterka do szyby jest taka dziwna część, o taka:
Do czego to służy?
No i drugie pytanie, już poważniejsze.
Czasem Alfa mi trudniej pali i świeci się kontrolka wtrysków (marchewa), czasem zgaśnie podczas jazdy, czasem jak jej nie ma na początku to się zaświeci podczas jazdy, czasem w ogóle się nie świeci, czasem świeci cały czas. Spalanie wydaje się być w normie, obroty trzyma, więc wariator raczej odpada.
Może to być oznaka filtra paliwa do wymiany? A może świece?
Załączniki
-
IMAG1166.jpg201.2 KB · Wyświetleń: 298 -
IMAG1167.jpg174.5 KB · Wyświetleń: 319 -
IMAG1168.jpg171.7 KB · Wyświetleń: 297 -
IMAG1169.jpg184.3 KB · Wyświetleń: 294 -
IMAG1170.jpg203.5 KB · Wyświetleń: 300 -
IMAG1171.jpg187.4 KB · Wyświetleń: 307 -
IMAG1174.jpg145.2 KB · Wyświetleń: 289 -
IMAG1172.jpg157.4 KB · Wyświetleń: 291 -
IMAG1173.jpg172.8 KB · Wyświetleń: 289 -
IMAG1175.jpg163.8 KB · Wyświetleń: 305 -