Cytryna - auto zastępcze:)

Mała i chyba ostatnia aktualizacja:) W sobotę walczyłem autem w terenie, efektem są 3 zerwane paski alternatora bo gdzieś zginęła śruba napinacza i nie dało się ich dobrze napiąć, poza tym wydech gdzieś już zaczyna prykać i oberwałem połowę tylnego zderzaka jednak frajda z jazdy była mega i muszę przyznać że to na prawdę wytrzymałe auto. Jeszcze jeden weekend szaleństw i idzie na żyletki ale wcześniej mam ciekawą propozycję dla Was.
Zanim oddam auto na złom mogę przetestować jakąś propozycję dotyczącą silnika:) Jako że jest sprawny (jeszcze) to mogę coś z nim zrobić więc czekam tutaj na propozycje testów i razem wybierzemy najciekawszą lub najbardziej widowiskową opcję. Sam myślę nad jakąś próbą olejową, tzn. zalać go czymś innym niż silnikowy i sprawdzić jak długo podziała, mogę też zaprezentować efekty zerwania paska rozrządu, ogólnie jest dowolność pomysłów pod warunkiem że nie trzeba będzie inwestować więcej niż 20zł w przygotowanie silnika;)

Nie wiem jak w 1.4 ale w moim BXie 1.6 jak poszły zęby paska rozrządu to założyłem nowy i chodził dalej :-P Taka bezkolizyjna sztuka... Ale jak strzelił pasek ojcu w 1.9D to popekał wałek rozrządu, podobno takie zabezpieczenie, głowicy nic innego nie było.

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

Wałki są kruche, z poprzedniego silnia upuściłem przypadkiem na beton i pękł na 3 kawałki.

Zanim oddam auto na złom mogę przetestować jakąś propozycję dotyczącą silnika Jako że jest sprawny (jeszcze) to mogę coś z nim zrobić więc czekam tutaj na propozycje testów i razem wybierzemy najciekawszą lub najbardziej widowiskową opcję. Sam myślę nad jakąś próbą olejową, tzn. zalać go czymś innym niż silnikowy i sprawdzić jak długo podziała, mogę też zaprezentować efekty zerwania paska rozrządu, ogólnie jest dowolność pomysłów pod warunkiem że nie trzeba będzie inwestować więcej niż 20zł w przygotowanie silnika

Ja to bym chętnie zobaczył jakby poszedł taki silnik na jakimś dopalaczu (podtlenek azotu, czy choćby zwykły tlen z butli), niestety przygotowanie przekroczy budżet 20zł :P
Ale mógłby być widowiskowy i rekordowy odjazd do setki ;)

Za duży koszt:) Rozważam zalanie Kujawskiego z pierwszego tłoczenia a jak już panewka się odezwie to wkręcić go do odcinki i palnikiem przepalić pasek rozrządu, wtedy mamy 2in1 - test oleju roślinnego jako smarowidła i efekty zerwania rozrządu przy pełnym bucie;) Myślałem też nad próbą Ceramizerów i innych wynalazków ale za duża inwestycja:)

Poczyniłem przygotowania do ostatniego tchnienia życia Cytryny, zanabyłem pasek za całe 12zł:) Może za tydzień...

Jak tam cytrnynka? Daje dalej radosc z jazdy?

Niestety z braku czasu nie było spektakularnego końca żywota:( Tak jak stał tak został zabrany lawetą do krainy szerokich i prostych autostrad.

Jeżdżę obecnie takim samym tylko 1.6 SX ;) Trochę się czuje jakbym jeździł Polonezem ale na szczęście to tylko "chwilówka" :P

Amortyzatory
Powrót