• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Cykliczne spotkania Rzeszów

No i powiem wam moi mili, że moja Alfa nie przepada za zlotami:P
Na poprzedni nie chciała przyjechać po zapaleniu zaraz gasła i wyrzuciła check engine (atmospheric pressure sensor i boost pressure sensor - invalid signal). Ale potem ok.
Z wczorajszego zlotu nie chciała wracać. Pojechałem na stacje i już z pod dystrybutora nie odjechałem (BP). Bez żadnego błędu paliła i po 2 sekundach gasła. Przywiózł mi brat komputer i nic, czyściutko. Poruszaliśmy klapą gaszącą zapaliła, podławiła się i wyrównała obroty. Wróciłem do domu z pełną mocą. Pod domem zgasiłem podpiąłem komputer odpaliłem sprawdzam parametry a tu zaczyna przy wyższych obrotach trząść budą i check i błędy te same co wyżej (oczekiwane doładowanie 900 mbarów a doładowywuje 700). Po skasowaniu znowu równa praca.

Ktoś miał coś takiego?

Na forum znalazłem że przyczyną może być właśnie owa klapa gasząca i wężyki podciśnieniowe także dzisiaj popróbuje powalczyć z tematem:).

@Edit. Niestety sama klapa gasząca chodzi dość płynnie i wygląda na czystą, tylko trochę przetarłem co tam było. Więc ew zostają albo wężyki albo ten nieszczęsny czujnik...
Witam.Mo.ze zablokowany EGR?

@motodoktor1 przy uruchamianiu egr pokazywał cały czas 1%. Muszę przepatrzyć czy jest zablokowany w jakiś sposób i jak nie to wywalić go całkiem z układu łącznie z wypisaniem go z ECU.

Co zauważyłem że owy problem który wystąpił tydzień temu i wczoraj miał miejsce po jeździe i zgaszeniu i ponownym uruchomieniu ciepłego silnika i na wolnych obrotach.
Jak zapale zimne auto i jadę to mogę jechać i jechać (a przynajmniej tak mi się wydaje:). Tylko że zapalenie na stacji (a próbowałem z 10 razy) nie wyrzuciło żadnego błędu co dziwne... Takie akcje są najgorsze.
Teoretycznie regulator na pompie powinien wyrzucić błąd, EGR w sumie też... Czeka mnie coś czuję zabawa w kotka i myszkę.

Na forum lybry miał ktoś podobny problem i wyszło mu czyszczenie VNT ale jego paliło i problemem była nierówna praca silnika i kopcenie na czarno. U mnie tego nie ma. Silnik chodzi równo a w momencie wystąpienia takiego błędu jakby się dławił.

Może jeszcze coś ze sterowaniem samą klapą gaszącą jest. Jakby jeszcze raz wystąpiło to trzeba się przyglądnąć czy czasem coś jej wtedy nie domyka bo więcej mi do głowy nie przychodzi.

Ale nie powinien wyrzucić błędu? Procentowo regulator jest bodaj 6% a przy rozruchu sobie rośnie tam do 20-30 % zależy. Pompa na zimnym silniku bije prawie pod 500 barów na ciepłym raz sprawdzałem to tak 330-350 i tyle jest oczekiwane. Pożyjemy zobaczymy :). Zabiorę się w dłuższa trasę kiedyś przegonie ją porządnie po tym jej staniu i zobaczymy.

Widzimy się w piątek zapewne :) Kto wpadnie ?

Kurcze a mi się plany zmieniły i nie wiem czy dotrę spowrotem na 19:30 ;/. Będę się starał a jak się nie uda to będzie następny raz:)

Zapraszamy wszystkich właścicieli i entuzjastów samochodów marki Alfa Romeo oraz innych włoskich marek na spotkanie :) Spotykamy się w niedzielę 06.12 o 17:00 na parkingu dyskontu Czerwona Torebka , w Dębicy , ul.ks.Nosala 10. Główną atrakcją spotu będzie możliwość obejrzenia legendarnej Alfetty GTV6 (kolegi Raidera).

wydarzenie na FB - https://www.facebook.com/events/853466564768737/

Do zobaczenia :)

Jak widzę, w Dębicy było całkiem fajnie:). Ja w piątek nie dotarłem, ale za to też nie siedziałem na tyłku :)
attachment.php

Załączniki

• 12336145_989281151111308_804713850_n.jpg
    12336145_989281151111308_804713850_n.jpg
    105.9 KB · Wyświetleń: 203
No i witam ponownie dzisiaj się spotykamy co nie ?

Myślałem, że będę zmuszony dojechać innym autem bo dzisiaj powtórka z rozrywki i to przy mrozie była. Ale znalazłem przyczynę nie palenia ale teraz muszę się umówić na znalezienie przyczyny przyczyny:). Otóż tak jak podejrzewałem jest to klapa gasząca. Z jakiegoś powodu się zamyka i nie oddaje. Zdjąłem wężyk oddała a auto pali jak miód ale ciągle z wężyka idzie podciśnienie żeby ją spowrotem zamykać. Zaślepiłem ten wężyk i na razie musi tak zostać i umówić się na sprawdzenie tego:).

Czesc. Moze wezyk nieszczelny masz? Sprawdz go dokladnie.

I ocYwiscie standardowo po 19 na podpromiu sie widzimy ! :-)

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Jeśli cały czas w wężyku masz podciśnienie to winny może być zawór sterujący zamykaniem klapy. Podciśnienie i tak bym zmierzył czy nie wariuje a zawór masz w razie czego z tyłu silnika. Jest jeszcze drugi z przodu ale to do zmiennej geometrii

@ Kierownik jakby była nieszczelność to tym bardziej nie powinno być podciśnienia:), chyba że o innym mówisz Jak się zobaczymy to załatwimy temat ramkowy:)
[MENTION=26652]Reggie4ever[/MENTION] z tego co mi to tak wyglądało że tam jest jedno ustrojstwo do wszystkiego. Mechanik mi mówił, żeby zaślepić wężyk bo turbina nie będzie pracowała. Ale jak się umówię na wymianę to będę wiedział dokładnie czemu toto tak się zeźliło ale to tłumaczy wszystkie podobne problemy wcześniejsze:).

Tak czy tak chcę dzisiaj na 19:30 dojechać :)

Koledzy i Koleżanki w związku że jestem tu nowy i nie jestem w temacie chciałbym wiedzieć czy cykliczne spotkania odbywają się co tydzień czy "jak wypadnie" i w jakich dniach najczęściej, chciałbym się pojawić na takim spotkaniu ale cały czas pracuję w delegacji i w sumie tylko piątki i ewentualnie któraś sobota wchodzi w grę abym miał czas się pokazać z moim nowym nabytkiem.

Amortyzatory
Powrót