• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Crosswagon amorek tył ?? ze Stilo ??

Qulek

Nowy
Auto
Alfa 156 Crosswagon
Hej właśnie dopadł mnie problem z tylnym lewym amorkiem. Nietypowo zabiła go korozja, przerdzewiał talerz i ociera o oponę. Jak wiadomo nie można nigdzie kupić już amorków do Q4 156 na tył. Słyszałem o jakiejś modyfikacji amorów przednich ze Stili 2.4 20 v ?? Macie jakąś wiedzę ??? Średnio mi się widzi jazda ze spawanym amorem a może to okazać się koniecznością :( chyba że ktoś ma jakiś inny pomysł

Amorki które pasują występują pod innym numerem, od sportwagona Q4.
Poszukaj na forum bylo kilka tematów o tym.

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A10-70F przy użyciu Tapatalka

Amorki które pasują występują pod innym numerem, od sportwagona Q4.
Poszukaj na forum bylo kilka tematów o tym.

Raczej nie, ten amor jest do zwykłego Sportwagona. Do Crossa mają większy skok i są dłuższe. Co do nowych numerów to jest to 50705575 i również bardzo ciężko dostępne.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Ooo. To coś namieszałem.

A to nie jest tak, że doszli do wniosku, że nie ma sensu produkować osobnych amorów do crossa i jest jeden typ do wszystkich Q4? Dla mojego VIN EPER pokazuje nr 50703961. 50705575 są wykreślone.

A to nie jest tak, że doszli do wniosku, że nie ma sensu produkować osobnych amorów do crossa i jest jeden typ do wszystkich Q4? Dla mojego VIN EPER pokazuje nr 50703961. 50705575 są wykreślone.
Też myślałem, że tak to jest.

Też myślałem, że tak to jest.

Ale niestety nic to nie zmienia bo i tak absolutnie amory nie są dostępne. Trzeba regenerować.

Ale niestety nic to nie zmienia bo i tak absolutnie amory nie są dostępne. Trzeba regenerować.

Dla potomnych !! Ja kupiłem używki od kolegi Wojak za co mu serdecznie dziękuję. Będą regenerowane i zakładane !!! Może ktoś coś dobierze na podstawie pomiarów.
302.jpg
303.jpg
304.jpg
305.jpg
306.jpg
307.jpg
308.jpg

Hej właśnie dopadł mnie problem z tylnym lewym amorkiem. Nietypowo zabiła go korozja, przerdzewiał talerz i ociera o oponę. Jak wiadomo nie można nigdzie kupić już amorków do Q4 156 na tył. Słyszałem o jakiejś modyfikacji amorów przednich ze Stili 2.4 20 v ?? Macie jakąś wiedzę ??? Średnio mi się widzi jazda ze spawanym amorem a może to okazać się koniecznością :( chyba że ktoś ma jakiś inny pomysł
Na podstawie pomiarow można twierdzić że faktycznie amory przód od Stilo 2.4 20v i 1.9 ale wersja tylko 140km będą bardzo bardzo zbliżone do Crossa na 100% mają taki sam rozstaw mocowania do zwrotnicy 74 mm i wymiarowo niemal identyczne.
313.jpg

Te listy modeli w sklepach internetowych powstają chyba metodą Ctrl+C/Ctrl+V. Niech ktoś raz wpisze źle, albo się rozpędzi...
W 99% przypadków może nie ma to znaczenia, ale w przypadku rzadkich modeli zaczynają się schody. Fachowcy, których do tej pory odwiedzałem zgodnie przyznawali, że widzą crossa pierwszy raz w życiu.

aaaa.... widzi Pan :D... dzięki za info, bo pewnie kiedyś bym te amorki zamówił, bo właśnie rozglądałem się za dostępnością części przed planowaniem zakupu i myślę... "nie jest źle" a tutaj taka niespodzianka... Ale cóż, jak się dowiedziałem polecany jest NAGENGAST z Gdańska do regeneracji amorków, cena jaką usłyszałem to ok. 650 PLN/szt. Czyli nie jest źle :)

Dostępność przednich jak mniemam jest normalna? Bo znalazłem takie dla których nr z ePER się pokrywa. Czy też trzeba bawić się w regenerację?

Przód jeszcze jest dostępny ale na 100% inny niż w zwykłym 156. Potwierdzam cenę 650 za sztukę w Gdańsku nawet z moim problemem korozji talerza. Pokażę foty jak moja usterka wyglądała w przyszłą środę. A tak wygląda na aucie. Jedyna opcja jazdy bylo założenie dojazdu z mojej 147 :) oczywiście złapałem choinkę na desce ale z napędami nic się nie dzialo. Żadnych niepokojących dźwięków.
314.jpg

Qulek, a badałeś może sytuację sprężyn do Crossa? znajdą się czy też raczej krucho i trzeba szukać firmę które je zrobią?

Myślę że będzie mniejszy problem. Jest trochę firm które robią na wzór, i będzie taniej :)

Podlacze sie pod temat, w grudniu mialem podobny problem z amortyzatorami (wersja SW) - przegnil mi kielich w lewym tyle, wymienilem amorki jednak mam teraz problem z ladownoscia - czasem woze tesciowej wegiel w workach, przed wymiana spokojnie wchodzilo mi do bagaznika 8 workow po 25kg czyli 200kg, teraz po wymianie z bieda wchodzi 5 workow - jak zle rozloze towar w bagazniku to trze o nadkole, co moze byc przyczyna mniejszej ladownosci?

Podlacze sie pod temat, w grudniu mialem podobny problem z amortyzatorami (wersja SW) - przegnil mi kielich w lewym tyle, wymienilem amorki jednak mam teraz problem z ladownoscia - czasem woze tesciowej wegiel w workach, przed wymiana spokojnie wchodzilo mi do bagaznika 8 workow po 25kg czyli 200kg, teraz po wymianie z bieda wchodzi 5 workow - jak zle rozloze towar w bagazniku to trze o nadkole, co moze byc przyczyna mniejszej ladownosci?

Temat dotyczy CW a nie SW. Poza tym skąd mamy wiedzieć, co Ty wsadziłeś na miejsce starych?

Przemo z mojej wiedzy amorki to tak średnio mają związek z "osiadaniem" auta chyba że mają zupełnie inna charakterystykę. Osobiście myślę że twoje sprężyny już nie są w najlepszym stanie zazwyczaj ma to większy wpływ na takie problemy.

Amortyzatory
Powrót