coś stuka w przednim kole ale co

• Autor wątku Autor wątku ziggy_ok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziggy_ok

Guest
Witam to mój pierwszy postu tutaj wiec proszę o wyrozumiałość

Chłopaki od kilku dni przy ruszaniu oraz przy wbijaniu 1,2,3 do 3000 ob. przy lekkim skręceniu w lewo bądź przy wyprostowanych kołach dochodzi mnie niepokojący dźwięk tak jak by koło wadziło o coś :confused: tak jak by coś terkotało, a wiec odkręciłem koło i nic, żadnych śladów jakiś obtarć luzów, czy w tym podobnych rzeczy, macie jakieś pomysły co to może być albo ktoś z was miał ten sam problem, wahacze były wymieniane ok 7 miesięcy temu wiec je wykluczam, troszkę później wymieniłem piaste, wczoraj wymieniłem przegub zew. i tez dalej to samo czy spotkaliście się z podobnym problemem

Alfa Romeo 156 1.6 TS 2000r

a może tarcze hamulcowe są krzywe? przy ostrym hamowaniu czujesz drgania na kierownicy? ewentualnie sprawdź opony, któraś z guzem? być może jeszcze odklejony ciężarek z felgi

a może tarcze hamulcowe są krzywe? przy ostrym hamowaniu czujesz drgania na kierownicy? ewentualnie sprawdź opony, któraś z guzem? być może jeszcze odklejony ciężarek z felgi

nie tarcze są proste a klocki prawie wcale niezużyte a co do drgań to nic nie czuć podczas jazdy żadnych drgań czy znoszenia, co do opon to mam założone nówki, a co do odklejonego ciężarka z felgi na pewno bym zauważył przy ściąganiu koła, masz może jakieś inne propozycje co by to mogło być, naprawdę jestem w kropce bo za niedługo czeka mnie bardzo długa trasa i chciałbym mieć pewność ze będę mógł liczyć na moją belle

hmm.. krzywa półoś? a to się zaczęło od wymiany opon?

Nie problem się zaczął jakieś 2 do 3 tyg. przed wymienieniem opon

---------- Post dodany o godzinie 23:37 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:29 ----------

a jak myślisz czy to mogła by być wina zawieszenia ??

witam!!!skoro wymieniłeś jeden przegób to może drugi też już kwalifikuje się do wymiany i to on może powodować te dziwne odgłosy...

zew czy wew przegub nie daje sie tak odczuć na prostej jak opisuje to kolega

witam!!!skoro wymieniłeś jeden przegób to może drugi też już kwalifikuje się do wymiany i to on może powodować te dziwne odgłosy...

no tak ale z drugiej strony przegub wymieniałem ok 6 miesięcy temu wiec raczej to nie on a co do amortyzatora to chyba będzie do wymiany bo jest lekko ubadźgany, sprężyna jest ok,ale dokladnie sprawdzę to w poniedziałek ponownie udam się do mojego czarodzieja i obbadamy całą lewą strone jeszcze raz może znajdziemy coś co przeoczyliśmy za 1 razem.

Ale jak bedziecie mieli jakieś pomysły to piszcie

Alfa Romeo 156 1.6 TS 2000

ja miałem to samo wpo wymianie wahacza. Przestraszony zaprowadziłem z powrotem do mechanika, który odgiął blache wokół tarczy i się naprawiło stukanie. Ktoś po prostu ją przygiął i wadziło.

ja miałem to samo wpo wymianie wahacza. Przestraszony zaprowadziłem z powrotem do mechanika, który odgiął blache wokół tarczy i się naprawiło stukanie. Ktoś po prostu ją przygiął i wadziło.

kolega wyraznie napisal ze do 3tys obrotow i na 1 2 i 3 biegu przy rzyspieszaniu a nie ciagle
wiec wykluczylbym blache od tarcz raczej wywalony amor poduszka przegob lub plastikowy mieszek na amortyzatorze wadzi o amora mogl sie gdzies delikatnie przygiac czeste zdazenie :D

kolega wyraznie napisal ze do 3tys obrotow i na 1 2 i 3 biegu przy rzyspieszaniu a nie ciagle
wiec wykluczylbym blache od tarcz raczej wywalony amor poduszka przegob lub plastikowy mieszek na amortyzatorze wadzi o amora mogl sie gdzies delikatnie przygiac czeste zdazenie :D

A wiec bede musiał to sprawdzić w przyszłym tygodniu powinienem dostać amortyzatory bo jeden i tak jest prawdopodobnie walnięty wiec sie okaże dzięki chłopaki za podpowiedzi

Pozdro

Witam a wiec problem rozwiązany Problemem tarcia były amortyzatory lewy wybity prawy prawie na wykończeniu, wymieniłem oba i wszystko ucichło aż milo jeździć, ale za to mam maly inny problem otóż przy wymianie amorów okazało sie ze lewy wahacz gorny jest wybity dolny - guma jest pęknięta, prawy - górny luźny
30.jpg
dolny guma jest pęknięta i moje pytanie sie nasuwa przy wymianie wszystkich wahaczy powinienem wymienić cos jeszcze
54.jpg

Dzieki za Info w poprzednim temacie i Z Góry Dziękuje za Podpowiedzi

Pozdro

Witam a wiec problem rozwiązany Problemem tarcia były amortyzatory lewy wybity prawy prawie na wykończeniu, wymieniłem oba i wszystko ucichło aż milo jeździć, ale za to mam mały inny problem otóż przy wymianie amorów okazało sie ze lewy wahacz górny jest wybity dolny - guma jest pęknięta, prawy - górny luźny
30.jpg
dolny guma jest pęknięta i moje pytanie sie nasuwa przy wymianie wszystkich wahaczy powinienem wymienić cos jeszcze
54.jpg

Dzieki za Info w poprzednim temacie i Z Góry Dziękuje za Podpowiedzi

Pozdro

Przy okazji możesz jeszcze sprawdzić łączniki stabilizatora - one też mogą mieć luz. Sprawdź też gumy stabilizatora. Niestety jeśli tam będzie luz to trzeba jeszcze opuścić belkę, żeby wydobyć stabilizator i go naprawić.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót