coś brzęczy w nawiewie

• Autor wątku Autor wątku rashitmc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rashitmc

Guest
mam problem na zimnym samochodzie po przekręceniu kluczyka zaczyna mi coś brzęczeć tak jak by w nawiewie na tych środkowych kratkach nawet jak wyłączę nawiew dopiero potem jak zapalę i silnik już się nagrzeje to przestaje bziuczeć proszę o pomoc z góry dzięki

Mam to samo, jak delikatnie pukne w tapicerke to przechodzi, ale calkowicie zanika jak sie nagrzeje.

To jest szkodliwe czy mozna z tym jezdzic ???

Ostatnia edycja:
ja próbowałem wyjąć ą górną kratkę ale po odkręceniu śrub nie chce wyjść a nie chciałem łamać zatrzasków więc na razie dałem sobie spokój

Jak wyjmujecie górny nawiew, to róbcie to w cieple, bo wtedy plastik jest bardziej elastyczny i powinien wyjść łatwiej. Co do tych dźwięków, to nikt z was nie napisał, czy są one zależne od prędkości nawiewu i jego kierunku, więc nie bardzo wiadomo co to może być.

a mi coś brzęczy dziwnie bo wyłączeniu silnika gdzieś tak na przeciwko pasażera dźwięk tak jak by powiedzmy elektryczny zamek sie zamykał czy coś sie przesuwało hmmmm podobny to powiedzmy przewijania kasety czy coś:/ co to może być?

Jak wyjmujecie górny nawiew, to róbcie to w cieple, bo wtedy plastik jest bardziej elastyczny i powinien wyjść łatwiej. Co do tych dźwięków, to nikt z was nie napisał, czy są one zależne od prędkości nawiewu i jego kierunku, więc nie bardzo wiadomo co to może być.

to nie jest halas nawiewu raczej
nie zalezy od predkosci nawiewu ani kierunku, bo halas jest taki sam na calkowicie wylaczonym nawiewie

halas pochodzi jakby z tego samego miejsca, ale na 100% nie jest to nawiew sam w sobie.

i tak jak groszekk mowi, to taki bardziej elektryczny dzwiek

Powodem tego może być również blokujący się silniczek regulacji klapkami nawiewu. Często się tak dzieje, gdy blokują go kable od radia, lub samo radio przy minimalnie nieprawidłowym włożeniu. Można to łatwo zdiagnozować, podczas przełączania poszczególnych trybów wentylacji. Należy posłuchać (najlepiej na 1 biegu lub na nieruchomym wentylatorze), czy za każdym razem, gdy przesuwamy pokrętło w inną pozycję, przemieszczają się klapki. Czasem nie zwracamy uwagi, że w którymś trybie nie wentyluje, jak trzeba a jest to spowodowane zazwyczaj blokującym się lub uszkodzonym silniczkiem. Gdyby ktoś miał ten problem, to łatwo go usunąć, wyjmując radio i montując uważnie w ten sposób, żeby nie dociskało ścianki nawiewu za nim.

u mnie tak samo brzeczy cos ale przy regulecji nawiewu za tymi plastykami
i nie mam pojecia co to??? dodam tylko ze regulacja jest elektryczna auto z klima

Witam,
jestem nowy, oficjalnie będe witał sie na wiosne jak zrobi ładne zdjęcia mojej 156 ;) Ale u mnie tez wydobywało się brzęczenie spod konsoli nawiewów i... rozebrałem konsole w celu wymiany żarówek w podświetlaniu nawiewów i okazało się brzęczy czujnik(termometr) temperatury wewnętrznej.
Przy czujniku jest taki malutki wiatraczek i to on brzęczy. U mnie na tym wiatraczku było duzo syfu, wyczysciłem ale i tak dalej brzęczy więc pewnie tak musi być.:mad:

Powodem tego może być również blokujący się silniczek regulacji klapkami nawiewu. Często się tak dzieje, gdy blokują go kable od radia, lub samo radio przy minimalnie nieprawidłowym włożeniu. Można to łatwo zdiagnozować, podczas przełączania poszczególnych trybów wentylacji. Należy posłuchać (najlepiej na 1 biegu lub na nieruchomym wentylatorze), czy za każdym razem, gdy przesuwamy pokrętło w inną pozycję, przemieszczają się klapki. Czasem nie zwracamy uwagi, że w którymś trybie nie wentyluje, jak trzeba a jest to spowodowane zazwyczaj blokującym się lub uszkodzonym silniczkiem. Gdyby ktoś miał ten problem, to łatwo go usunąć, wyjmując radio i montując uważnie w ten sposób, żeby nie dociskało ścianki nawiewu za nim.

U mnie blokuje się klapka nawiewu. Czasami nie przekierowuje powietrza na przednie kratki (pokrętło regulacji całkiem w lewo). Wyjąłem radio i za cholerę nie rozumiem jak może ono cokolwiek blokować. Radio wgniata tą tylną ściankę?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót