Co wybrać MTS vs Vogtland vs TRW Alfa 156 2.5

Walsh 156

Nowy
Auto
AR 156 2.5 V6 24v 190KM sport pack
Wiem wiem jest kilkanaście stron różnych opinni , zapoznałem się już z tym .
Moje pytanie kieruje do osób , które obecnie jeżdżą lub jeździły swoim autem z zawieszeniem mts /vogtland /trw (amortyzatory).
Na temat mts widziałem kilka pozytywnych opinni ale i wiadra pomyj . Cena jest naprawdę atrakcyjna i kusi , ze względu na to że gdzieś tam w głowie myślę sobie kurde auto ma 21 lat ... czy warto pakować 2 k w amortyzatory ze sprężynami ? .
Najbardziej w zasadzie zależy mi na porównaniu vogtlanda z mts , te drugie maja skrócony skok . Vogtland nie ma skróconego skoku ale opisywany jest jako komplet sporotwy . Czy ktoś powie mi jaką charakterystykę ma to zawieszenie ??? dostepne jest w sklepie racing street i allegro kosztuje 1700 pln .
Jeżeli ktoś ma amorki trw to też proszę o opinię ;)
Sachs nie biorę pod uwagę bo ich cena to dla mnie jakaś abstrakcja ... chyba ,że źle szukam .
Dzięki ! ;)

Proponuje wybrać wyszykiwarke. W dziale tuningu jest obszerny temat o zawieszeniach gdzie opisane sa MTS, Vogtland, Eibach itp. Wiem bo mając vogtlanda sam się tam wypowiadałem.

Dzieki za pomoc ! czytałem już to ;)

Jezdzilem.w 147 v6 na votglandzie ostatnie cztery lata, jak na zawieszenie sportowe bardzo dobrze pracuje i jest ok. Wh mnie warte kazdej wydanej zlotowki. Żółty amortyzator, fioletowa sprezyna.

Ooo i właśnie o takie opinnie mi chodzi bo w tych starych wątkach o zawieszeniu już nie da sie połapać a po drugie zawsze bardziej obiektywną opinię wyraża się po kilku latach od użytkowania...
A Trw nikt nie miał ? ,
Mts to naprawdę taka lipa ? , czy można jednak z powodzeniem na tym polatać ?

MTS nigdy nie jeździłem.
U siebie w 147 założyłem ostatnio ten zestaw Vogtland:
http://racingstreet.pl/sportowe-zawieszenie-vogtland-alfa-romeo-147-19-jtd-2000-p-70842.html

Wrażenia: Zdecydowanie inna praca niż seryjne w TI (co prawda 10 letnie). Jest sztywno ale Ładnie wybiera drobne nierówności (studzienki itp.), a przy dynamicznej jeździe nie przechyla się nadwozie i nie nurkuje przód podczas hamowania, co miało miejsce na seryjnym TI. Jest Ciche. ciężko powiedzieć o trwałości bo założyłem na wiosnę.
Ogólnie jestem zadowolony. Pewnie mu daleko do Bilsteina B6/B8 ale za te pieniądze jest bardzo dobrze.

- - - Updated - - -

MTS nigdy nie jeździłem.
U siebie w 147 założyłem ostatnio ten zestaw Vogtland:
http://racingstreet.pl/sportowe-zawieszenie-vogtland-alfa-romeo-147-19-jtd-2000-p-70842.html

Wrażenia: Zdecydowanie inna praca niż seryjne w TI (co prawda 10 letnie). Jest sztywno ale Ładnie wybiera drobne nierówności (studzienki itp.), a przy dynamicznej jeździe nie przechyla się nadwozie i nie nurkuje przód podczas hamowania, co miało miejsce na seryjnym TI. Jest Ciche. ciężko powiedzieć o trwałości bo założyłem na wiosnę.
Ogólnie jestem zadowolony. Pewnie mu daleko do Bilsteina B6/B8 ale za te pieniądze jest bardzo dobrze.

Dziękuję Kolego ;) , właśnie chciałem żeby mi ktoś powiedział o swoich wrażeniach z jazdy na tym zestawie . Myślę ,że na dniach kupię i po montażu podzielę się wrażeniami ;)

długo czekałem na dostawę. ze 2-3 tygodnie.

Ale podpowiadali mi żeby kupić na ebay - będziesz miał nieco taniej.

IMG_20180816_111602.jpg
IMG_20180816_113253.jpg
IMG_20180816_113224.jpg
Do mnie paczka szła chyba 5 dni od racing street . Pierwsze wrażenie jest dobre. Amorki też zdają się być wykonane dobrze . Zobaczymy po montażu . Póki co zbieram resztę gratów i będę działał.

Tak zamontowane ;) . Wczoraj w nocy był pierwszy test przejchałem się lajtowo z 5 km bo byłem ciekaw już sam jakie będą wrażenia .
Pierwsze wrażenie jest takie ,że jest mega ale to mega sztywno . Jeżeli ktoś chcę miękkie zawieszenie ,które ładnie wybiera nierówności to nie jest to zawias dla niego .
Nie ma opcji żeby auto się bujało w zakrętach czy slalomach lewo prawo , na łukach klei się jak głupia (mam opony praktycznie nowe 225/45/17) . Auto jest tak zwarte jak nie było nigdy , jeżeli chodzi o nierówności na drodze to czuć ,że są wybierane jak w sportowm zawieszeniu czyli praktycznie całością pojazdu .
Więcej wypowiem się jak polatam więcej , pierwsze wrażenie jest dobre , nie chciałem robić z alfy bujającego się tapczanu . Polatam tydzień i podzielę się z Wami dalszymi wrażeniami .

Tak zamontowane ;) . Wczoraj w nocy był pierwszy test przejchałem się lajtowo z 5 km bo byłem ciekaw już sam jakie będą wrażenia .
Pierwsze wrażenie jest takie ,że jest mega ale to mega sztywno . Jeżeli ktoś chcę miękkie zawieszenie ,które ładnie wybiera nierówności to nie jest to zawias dla niego .
Nie ma opcji żeby auto się bujało w zakrętach czy slalomach lewo prawo , na łukach klei się jak głupia (mam opony praktycznie nowe 225/45/17) . Auto jest tak zwarte jak nie było nigdy , jeżeli chodzi o nierówności na drodze to czuć ,że są wybierane jak w sportowm zawieszeniu czyli praktycznie całością pojazdu .
Więcej wypowiem się jak polatam więcej , pierwsze wrażenie jest dobre , nie chciałem robić z alfy bujającego się tapczanu . Polatam tydzień i podzielę się z Wami dalszymi wrażeniami .

Jest sztywno , charakterystyka jest inna niż na sportpacku . Auto jest bardzo pewne na zakrętach . Póki co nie przeszkadza mi na dziurach ;) .
Co istotne siedzi bardzo równo i nisko ale nie za nisko . IMG_20180920_193243.jpg

IMG_20180920_165920.jpg
Ja na tą chwilę jestem zadowolony , dodam jeszcze , że zmieniłem wszystko (nowe poduszki , gumy pod sprężyny , oslony i odboje )
Dwie fotki na szybko zrobione , jak dojdą listwy będzie bardzo fajny efekt ;) (ps jeżeli ktoś ma niepotrzebna listwe sportpack prawą chętnie odkupie)

Trochę odkope wątek. Jak po roku użytkowania? Właśnie jestem na podobnym etapie i nie wiem co wybrać, a tak jak pisałeś wcześniej, w starych wątkach ciężko się już połapać. Zastanawiam się nad gwintem AP, a całym zestawem Eibach sprężyny + Bilstein B8 aktorki. Cena podobna tych zestawów. Chyba, że bez sensu tyle kasy pakować jak Twój zestaw też będzie spoko. Teraz mam MTS cały kit i jest tragedia jak dla mnie.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Jesli znajdziesz BIlsteiny B8 to bierz

[MENTION=19161]Walsh 156[/MENTION] jak wrażenia po 1,5 roku?
[MENTION=62062]Kuba_6300[/MENTION] na co się finalnie zdecydowałeś?

Wrażenia jak najbardziej pozytywne . Auto od prawie roku służy mi już jako niedzielna zabawka jako daily mam Lybre ;) .
Alfa przeszła na zasłużoną emeryturę woziła mnie jako auto na codzień od 2011 ;) .

Jeżeli chcesz komfortowe zawieszenie na kiepskich drogach to ten kit vogtlanda się nie nadaje. Jeżeli chcesz aby auto prowadziło się sztywno i pewnie w zakrętach i nie nurkowalo na mocnych hamowaniach to nadaje się idealnie.
Ja nie żałuję zakupu . V6 ma latać sztywno a nie bujać się jak materac na wodzie ;)

Niestety założyłem to czego nie chciałem za bardzo, ale sytuacja trochę mnie do tego zmusiła (naprawa i zabezpieczenie całej podłogi). Bilstein B4 + Eibach -30mm. Miałem KW V1 zamawiać, ale podłoga ważniejsza.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót