co to za uszczelka

KornelPL

Użytkownik
Auto
AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.
wita,
Chcialem zapytac co to za uszczelka na zdjeciach - 2 czesciowa.Czy ma miec taka przerwe posrodku szyby ? czy jest ona konieczna czy moge ja usunac - nie trzyma sie wcale szyby, musialbym ja przykleic, wyglada obrzydliwie. Sasiad ma AR 156 1.8 z 98r takiej uszczelki pod szyba nie ma.

ja też jej nie mam ( jak wielu ) i jest ok
ale chyba nie powinna być dwuczęściowa - ale nie wiem bo nie mam :D

taka jest ta uszczelka, a jest ona po to aby w chłodne dni nie przedostawały ci się dźwięki podszybia do środka ja bym jej nie ruszał a tylko poprawił estetycznie jak ci przeszkadza

Żadna Alfa oryginalnie tej uszczelki nie posiadała, to pewnie kogoś wymysł aby woda nie przedostawała się się pod osłoną i nie leciała na filtr przeciw pyłkowy. Masz fotki oryginalnych plastików podszybia i one mają już w sobie uszczelkę fotki:

Ostatnia edycja:
Żadna Alfa oryginalnie tej uszczelki nie posiadała, to pewnie kogoś wymysł aby woda nie przedostawała się się pod osłoną i nie leciała na filtr przeciw pyłkowy.
pewny jesteś , że nie miała ?
wychodziłoby na to , że sporo ludzi miało ten sam "wymysł" i założyło taką samą uszczelkę

Pewny czy nie w częściach zamiennych do alfy brak jest tej uszczelki, jeżeli ktoś ma takie coś to tylko po jakiejś akcji serwisowej je zakładali nie ma zmianki nigdzie że były one w oryginale montowane, no chyba że jeszcze z krajów skandynawskich.

Ostatnia edycja:
aż poszedłem sprawdzić, mam taką uszczelkę. Szerokość około 8 mm, twoja wydaje się szersza ale to może przez zbliżenie. Na środku przerwa około centymetra - 1,5. Spasowana prawie identycznie jak Twoja czyli okropnie.

Zwracam honor posprawdzałem na allegro autka i fakt pojawiają się w nich

Pewny czy nie w częściach zamiennych do alfy brak jest tej uszczelki, jeżeli ktoś ma takie coś to tylko po jakiejś akcji serwisowej je zakładali nie ma zmianki nigdzie że były one w oryginale montowane, no chyba że jeszcze z krajów skandynawskich.

A może poprostu wspomniana uszczelka jest traktowana jako element kompletnej części np. osłony podszybia ? :confused:

Oczywiście że były :) u mnie siedzi takowa w full wersji ale to nie ma jakoby znaczenia, jest ta uszczelka dokladnie taka sama jak u Ciebie i tez 2częściowa

mam poliftową 156 , i występuje tam taka uszczelka fabrycznie , tylko że z racji tego iż filtr p. pyłowy jest wymieniany w kabinie , to plastikowe podszybie nie było nigdy zdejmowane i uszczelka ładnie przylega do szyby

Odgrzeję starego kotleta...
Zastanawia mnie ten fakt, gdyż u kolegi z rocznika 2000 też występuje ta uszczelka a u mnie nie (też 2000r). Gdzie mogę taką uszczelkę dostać ? bo na alledrogo nie ma...

Uszczelka jest integralną częścia osłony podszybia (jest klejona) i osobno nowej nie kupisz. Szukaj coś zamiennego.

Wysłane z mojego GT-I9000

Amortyzatory
Powrót