• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[155] Co to za przewód?

Wujek

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.0 16V TS
Witam.
Co to za przewód, który zaznaczyłem na zdjęciu? Z jednej strony wpięty jest w cewki zapłonowe przy świecach zapłonowych. Ale w co jest wpięty z drugiej strony?

to co zaznaczyłeś to czujnik temperatury płynu chłodzącego - podpięty jest pod ECU.
Właśnie z nim mam największe problemy na examinerze, jest sprawny - ale wywala błędy

Nie, nie. To co zaznaczyłem to wiązka 4 przewodów i każdy z nich idzie do cewki na silniku. Pytanie gdzie jest podłączony drugi koniec, bo nie mogę go zlokalizować ze względu na trudny dostęp. Niby jakiś moduł sterujący, ale gdzie on jest i jak wygląda?

Z tego co się orientuje to cewki sterowane są z ECU i nie są odłączane nigdzie po drodze a może to czujnik otwarcia przepustnicy tez 4 piny. W tamtych okolicach jak to jest tak z okrągłymi złączami to czujnik ciśnienia oleju, wsteczny i kontrolka alternatora też na 4 piny. Zrób dokładniejsze zdjęcie wtyczki. I może napisz co nie działa ;]

Ten przewód idzie do 4 cewek zapłonowych, wiem bo zdjąłem pokrywę aluminiową z silnika. Wszystko działa, ale chcę wiedzieć gdzie jest podłączona druga strona.

Ten przewód idzie do 4 cewek zapłonowych, wiem bo zdjąłem pokrywę aluminiową z silnika. Wszystko działa, ale chcę wiedzieć gdzie jest podłączona druga strona.
Do modułu jak napisałem.jeśli wolisz nazwę jak kolega wyżej ECU to do ECU.Jeśli zaś że do komputera sterującego to do komputera.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót