Co myslicie alfa 166

A moze ktos podzieli sie opinia jak spisuje sie ten 2,4 w 166 i ile tak naprawde spala?
Pozatym na co w szczegolnosci zwrucic uwage przy zakupie.

lejek20 napisał:
A moze ktos podzieli sie opinia jak spisuje sie ten 2,4 w 166 i ile tak naprawde spala?
Pozatym na co w szczegolnosci zwrucic uwage przy zakupie.

Hey
Z tego co slyszalem to w JTD lubia siadac turbinki a tak to silniki nie do zajechania.
Generalnie ja mam V6 i nie przepadam za klekotami,dlatego tez jesli nie patrzysz na Alfe tylko i wylacznie przez pryzmat oszczedzania,kup sobie wersje z silnikiem 3,0V6...
Dzwiek rozlozy Cie na kolana 8) 8)
A klekot to klekot, co prawda ponoc ladnie chodza za sprawa wydechu ale dla mnie zawsze to diesel... :wink:

2,4 JTD pieknie sobie mruczy a nie klekota tak jak to Arek pisze.
3,0 pali jak smok a JTD tylko wacha paliwo na trasie przy oszczednej jezdzie pali ok 6 l/100km a po miescie troche wiecej. Autko jest super tylko elektryke ma slaba. Ja w przeciagu paru miesiecy juz po raz drugi musze naprawiac centralny.
Ogólnie polecam bo smiga super i trzyma sie drogi jak przyklejona !!

Ja tez mam 166 ale V6 i jestem zadowolony.Polecam to autko a jesli chodzi o diselki to tez słyszalem od mojego mechaniora i turbinkach i ze ogolnie te silniki to padaki i on jak by kupowal to by wolal 1.9 i chipa zapodac.nie wnikałem czemu tak narzekał na ten silnik ale ja tez sie zastanawiam nad jego zakupem ale jednak wybrałem V6 :twisted:

ja jezdze 2.4 JTD od 2 miesiecy. Zrobilem juz kilkanascie tysiecy. Przywieziona z DE, gdzie miala jednego wlasciciela. Generalnie auto tej klasy za te pieniadze to jest poezja. Kup Pan A6 za niecale 30tys - zycze szczescia. Czesci podstawowe relatywnie tanie, jak na auto tej klasy. Rozrzad na oryginalach mnie kosztowal 500 PLN z wymiana w ASO (na swoich oryginalnych czesciach). Spalanie wyjatkowo korzystne - 6-7l / 100km. Jedynie elementy zawieszenia sa troche drogie i nie ma zamiennikow tylnego zawieszenia (wahacze). Do przodu mozna zakupic spokojnie zamienniki badz same tuleje wahaczy. Jesli chodzi o Turbo - wazne by sprawdzic stan turbiny przy zakupie. W ogole dobrze podjechac z autem do jakiegos ASO Fiat/AR gdzie podlacza to na kompa i powiedza wiecej niz tylko naocznie mozna stwierdzic. Wygoda, osiagi, spalanie - rewela. Ceny podstawowych czesci - rewela, tanie jak to w fiacie. Zawiecha - roznie bywa ze zuzyciem (polskie drogi i zalezy czy jezdzisz zygzakiem i ile km rocznie) ale jednak u nas cierpi i to troche kosztuje. Poza tym - bomba. Jeszcze nie mialem problemow z elektryka. WAZNE PRZY ZAKUPIE DOSTAC WSZYSTKIE KODY (w tym kod ICS!!!!!).

A więc tak mam na samochód 30 tys początkowo myślałem nad 156 ale przeglądając allegro zobaczyłem ze w tej cenie mogę mieć 166 a wiadomo to lepsza klasa no i w pełnej opcji :D ze względów ekonomicznych (patrząc na spalanie) musi być to diesel, części mnie nie przerażają a tym bardziej robocizna (nie na darmo 6 lat sie uczyłem).

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Siema. Jeśłi chcesz dobrą 166 to możemy potargować się o moją. Doprowadzałem ja do perfekcji dla siebie, zostało mi tylko wymienienie zawiechy z tyłu nad czym właśnie pracuję. Na szczęście w nieszczęściu pojeździłem trochę 3.0 kolegi i cóż...muszę taką mieć. Nie mam w niej skóry i ksenonów, tak pozatym wszystko inne co w nich zazwyczaj jest. Naprawdę o nią dbałem i bez problemów możesz ja solidnie sprawdzić. Pozdro.

Lejek20 - co do auta świetny wybór tez mam chęć na 166 ale jak na razie fundusze nie pozwalają .

Joseph napisał:
Piękna :P
szkoda że diesel lepiej v6 :)

Lepiej zeby byl to diesel niz mialbym zakladac gaz do v6 (ekonomia górą) :?

A tak pozatym ma ktos instrukcje do ICSa po polsku badz ewentualnie po angielsku bo auto jest z holandji a ja zupelnie nie kumam ich jezyka.
I jeszcze plyte do nawi z mapa polski bo mam tylko kraje beneluxu.

mapy polski nie ma. Po prostu nie ma i koniec. Temat wiele razy poruszany i ciagle martwy punkt. Mapy Polski po prostu nie ma. Koniec tematu. Jesli chodzi o ICS - zmien jezyk "klikajac odpowiednio: TRIP->Settings (przedostatnia opcja na dole)->Language (pierwsza od gory) -> do wyboru kilka jezykow m.in DE, GB, USA, SPA, FR, ITA. Mysle ze angielski jest w kazdej wersji auta, bez wzgledu na kraj pochodzenia.

Dj_Direct napisał:
Jesli chodzi o ICS - zmien jezyk "klikajac odpowiednio: TRIP->Settings (przedostatnia opcja na dole)->Language (pierwsza od gory) -> do wyboru kilka jezykow m.in DE, GB, USA, SPA, FR, ITA. Mysle ze angielski jest w kazdej wersji auta, bez wzgledu na kraj pochodzenia.

Hey
Kurcze a ja kupilem od Wlocha i mam po wlosku a chcialem zmienic na niemiecki bo lepiej go znam i sie go ucze a tu lipa...co nie mozna przeskoczyc, cos chyba zle robie 8)

Dj_Direct napisał:
Jesli chodzi o ICS - zmien jezyk "klikajac odpowiednio: TRIP->Settings (przedostatnia opcja na dole)->Language (pierwsza od gory) -> do wyboru kilka jezykow m.in DE, GB, USA, SPA, FR, ITA. Mysle ze angielski jest w kazdej wersji auta, bez wzgledu na kraj pochodzenia.

Nie no jezyk zmienilem na englisz odrazu tylko chcialem instrukcje w formie papierowej z opisem funkcji. Czasami sa jakies chwyty tajemne przez kombinacje klawiszy....
pozatym nurtowalo mnie pytanie jak uruchomic telefon ale juz do tego doszedlem poprostu mala karte sim trzeba wklejic spowrotem do tej duze i dziala :D

Cos lelkko stuka i skrzypi w prawym kole ale wytropie to niedlugo niech sie tylko oswoje z konstrukcja tego auta i je lepiej poznam.

Amortyzatory
Powrót