• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Co dzisiaj zrobiłeś (zrobiłaś) przy swojej Alfie

Wymieniłem dzis panel srodkowy z drewnianego na srebrny i przy okazji żaróweczki na nowe :)

w końcu ją zarejestrowałem, założyłem klubowe ramki i zamontowałem fotelik dla mojego bobasa :)

Zmieniłem znaczy sie hannah zmieniła naklejkę:D

Mechanik zrobił :P, Poduszkę pod skrzynia biegów, i zalał olej Motul 6100 10W40. I wnet dwumas do wymiany :eek:

Pomalowałem tłumik na czarno bo mimo że nie był zardzewiały, to niezbyt ładnie wygląda taka wielka srebrna pucha wystająca spod ciemnego zderzaka. Teraz jest o wiele lepiej. Przy okazji wymieniłem też gumowe wieszaki bo już były lekko sparciałe.

wyczyściłem EGR-a, kontrola płynów i olei, i konkretne sprzątanie :D

No to ja mam znowu kilka modyfikacji wykonanych: wymieniony zbiornik płynu spryskiwaczy z oryginalnego na 5,3 l. Wymieniony uchwyt podsufitki. Odmłodzone wnętrze dzięki wymianie okrągłych tub nawiewów i zegarów na te z wersji po lifcie z chromowanym rantem oraz obudowy klamek te z głośniczkami i popielniczkami w drzwiach na wersję z chromowanym rantem. Jeszcze tylko wymienić konsolę środkową i będzie fajnie bo teraz mi to pseudo drewno nie pasuje do całości.

Jakiś czas temu kupiłem zimówki i felgi stalowe. Dzisiaj byłem założyć opony na felgi i wyważyć. Kupiłem też dość ładne kołpaki. Muszę jeszcze kupić na nie naklejki z logiem AR i powinno wszystko dość przyzwoicie wyglądać.

Po niedzielnej przygodzie z biegami i powrocie do domu 30 km na drugim biegu dziś dorwałem sprawce. Pęknięty korpus drążka zmiany biegów potrafi naprawde utrudnić życie. Dzisiaj w końcu go wydarłem z auta. Jutro zabieram się do montażu nowego. Nie polecam tej roboty bez kanału albo podnośnika, jest przeje.....e. Gówniany kawałek plastiku za trzy dychy a roboty dwa dni i rozkręcanie połowy auta żeby się dostać do tego. Masakra!

Wymieniłem wczoraj pękniętą osłonę przegubu napędowego przy prawym kole. Zestaw guma + smar + opaski i jakieś drobne dinksy 42zł, robocizna 50zł, spokój sumienia bezcenny...:D

zmieniłem kompletny rozrząd plus paski, napinacze i rolki osprzętu :-) kupiłem felgi stalowe na zime :-) jeszcze tylko opony. chociaż po wczorajszym spotkaniu z vectrą łatwo nie będzie ;-(

Kupiłem oponki zimowe, założone na aucie już.. niestety widok stalowych felg na alfie, nie przyprawia optymizmu! :-(

ja dla odmiany skasowałem kosz na śmieci cofając :) tylni zderzak do malowania :((((

1. Założone koła zimowe - czarne stalowe felgi to faktycznie ponury widok :rolleyes:
2. Kolejny raz skasowany błąd P1619 ??? niski poziom sygnału??? JAKIEGO???
3. Nałożony wosk - 2 godz. polerki aż ręce bolą ale za to jaki efekt!!!!:eek:
4. Wszystkie uszczelki gumowe w karoserii dostały silikon na zimę - mam nadzieję, że nie będą przymarzać;
5 . Pierwsza próba samodzielnej wymiany oleju - klapa - okazało się, że nie mam odpowiedniego klucza do korka - dziwny (nie torx) ten korek !!!!
Do zrobienia przed zimą:
- wymiana oleju;
-montaż nowej osłony pod silnik
-prawdopodobnie termostat

DF

Wymieniony termostat:) Mam nadzieję że będzie już z nim spokój;)

Amortyzatory
Powrót