• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[164] Ciśnienie w silniku

Z

zawigrze

Guest
Do chwili wymiany sprzęgła wskaźnik ciśnienia oleju w silniku działał prawidłowo. Po wymianie zawsze pokazuje 1. Czy to możliwe, że mechanik coś rozłaczył czy też uszkodził? Czy może to zbieg okoliczności i padł wskaźnik lub czujnik? Z cisnieniem raczej wszystko jest ok. Nie widać nic niepokojącego w pracy silnika.

Ciśnienie w silniku...

Coś mi się wydaje że mechanior mógł Ci podpiąć czujnik z deski do jakiegoś innego czujnika omyłkowo jeśli stale wskazuje jakąś wartość. Gdyby padł sam czujnik to mimo wszystko miałby jakieś wskazania ale różne (choć niekoniecznie takie jak być powinny) a jak ciągle wskazuje 1 to raczej po włączeniu zapłonu na czujnik idzie jakieś stałe napięcie nie mające nic wspólnego z ciśnieniem... tak sobie myśle :)

U mnie po wymianie oleju też się tak zrobiło, wskazówka jest zawsze w tym samym miejscu, wcześniej kilka razy wariowała wskazując dziwne wartości . U Ciebie to też raczej zbieg okoliczności, padł po prostu czujnik. Ja jeszcze nie zmieniałem, ale sprawdzałem podłączenie.

Wariacje wskazówki naprowadzają raczej na błąd w elektryce niż sam czujnik. U mnie czasem lata jak głupia i, co ciekawe, gdyby nie ten kołeczek zabezpieczający to miałbym ujemne ciśnienie oleju:D

to wynika z konsturkcji czujnika typu banka:) on poprostu potrafi sie przytkac przy wymianie bo w ts jest w takim punkcie ze przy spuszczaniu oleju syf sie tam unosi i go zatyka. tak u mnie bylo. rozwiazanie to wykrecenie i czyszczenie i wymiana oleju z plukanka:)

dokladnie ten czujnik jest prosty do zlokalizowania a jak juz go wykrecisz to najlepiej wkrec tam manometr zeby sprawdzic czy to na pewno o niego chodzi. mialem taka sama awarie tyle ze jak robilem przegazowke to mi wskaznik skakal

Jakie będą objawy złego ciśnienia w silniku? Bedzie miał problemy z odpalaniem, nie będzie się wkręcał na obroty, czy może coś jeszcze?

Objawem złego ciśnienia jest remont silnika,nie patrz na wskaźnik a zmierz ciśnienie odpowiednim sprzętem jak już się tego obawiasz lub u kogoś kto takie coś robi.Wtedy zabierz się za resztę:P

Amortyzatory
Powrót