J
janio
Guest
A serio - akurat zależność temperatura/ciśnienie jest identyczna dla wszystkich gazów.
Znowu:
nieładnieSorki, jaja sobie robię
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
A serio - akurat zależność temperatura/ciśnienie jest identyczna dla wszystkich gazów.
nieładnieSorki, jaja sobie robię
Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać... "konia z rzędem" temu, kto przy radialnych oponach (może przy diagonalnych, ale też bym się założył), jest w stanie rozpoznać "na oko", różnicę 0,1![]()
To wiele wyjaśnia, ale zakład nadal aktualny, chociażby po to, żeby się przekonać czy to faktycznie możliwemam wade wzroku i magiczne okulary, ktore potrafia wiele wiecej niz galka oczna
Tak, czy inaczej, na coś trzeba się zdecydować, a nie pompować na tzw. "Bolka oko"chetnie zastosowalbym katalogowe wartossci cisnienie tyle tylko , ze takie opony nie sa stosowane w Alfach
Pompowanie kół azotem ma takie same fizyczne podstawy jak wieszanie CD na lusterku.
I są na to chętni![]()
Tego nie wiem, ale propozycję sam słyszałem, chociaż po naganie wzrokowej oferent na stacji szybko się wycofał
0,3 bara, to bardzo dużo - np. w 159, dla samochodu obciążonego jest to 2,7 bara, a dla nieobciążonego 2,5 bara - czyli ktoś sobie zadał trud zróźnicowania ciśnienia o 0,2 bara - czyżby nadgorliwość?Jak napompujesz koło do 3 bar w temperaturze 300K to zmiany temperatury o 30K w każdą stronę powodują zmiany ciśnienia o 0.3bar,
Tak, jak to wcześniej napisałem.Rozumiem że kolega w oponach ma azot ;D
W.g. instrukcji o 0.2bar więcej niż w lecie, czyli wychodziłoby 2.5bar przy średnim obciążeniu i 2.8bar dla maksymalnego obciążenia lub jazdy z prędkością >160km/h.jak powinno byc napompowane kolko 215/55/16 zima ? dzieki