[159] Ciśnienie w oponach

bera5

Nowy
Auto
AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0
Jeżdżę na oponach 225/50 R17. Instrukcja podaje ciśnienia 2,5 przód/tył średnie obciążenie oraz 2,7 na pełno. Do tej pory w większości samochodów którymi jeździłem (napęd przedni) na tyle miało być 0,2 bara mniej (tak jak jest w zaleceniach dla naszej Alfy dla opon 235/45 R18). Jaki sa spostrzeżenia kolegów. Jakie stosujecie ciśnienie z tyłu na "pusto"

Pozdrawiam forumowiczów

Zawsze pompuję 2,7 przód i 2,5 tył. Do tego zbieżność prawie "0". Przy takim ustawieniu na ostatnich oponach zrobiłem (o ile dobrze pamiętam) około 45kkm i zostało jeszcze ok. 3mm.

Zimą warto też poziom ciśnienia w oponach zimowych o 0,2 atmosfery obnizyć w porównaniu do wartości stosowanych w temperaturach letnich. Dzięki temu właściwe ciśnienie w oponach utrzyma się dłużej.

Zgodnie z zaleceniami producenta należy zimą podnieść ciśnienie o 0,2 bara, nie obniżyć.

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Na przykład do jazdy po autostradzie i przy dużym obciążeniu należy stosować maksymalne zalecane przez producenta wartości ciśnień.
Chyba po to, żeby wyząbkować sobie opony. Jazda autostradowa powoduje większy wzrost temperatury ogumienia niż w przypadku jazdy po drogach lokalnych, a co za tym idzie jeszcze większy wzrost ciśnienia powietrza w kołach. Nie widzę sensu zwiększania ciśnienia w przypadku jazdy drogami szybkiego ruchu, tym bardziej że kiedyś to stosowałem i z własnej głupoty w 15 kkm załatwiłem sobie komplet nowych wysokiej klasy opon.

- - - Updated - - -

Nie należy też zapominać o kole zapasowym. To powinno być napompowane do wartości 2,5 atmosfer.
Jeśli myślimy o zapasowym kole dojazdowym, zgodnie z instrukcją dla AR159 ciśnienie wynosi 4.2 bar. Koło pełnowymiarowe powinno mieć ciśnienie identyczne z tym, jakim napompowane są koła na samochodzie.

teksty które przytoczyłem , nie sa moje , powtórzyłem je jak malpa ,bez przemyslenia i oto skutek ,

CIŚNIENIE POMPOWANIA W ZIMNYCH OPONACH
W samochodach z wyposażeniem TI nie można stosować obręczy kół 16”.
W oponach nagrzanych wartość ciśnienia powinna być większa o + 0,3 bara w stosunku do wymaganej wartości.
Sprawdzać wartość ciśnienia w zimnych oponach
W oponach zimowych wartość ciśnienia powinna być większa o +0,2 bara w stosunku do wymaganej wartości dla opon z wyposażenia.
Przy jeździe ciągłej z prędkością powyżej 160 km/h napompować opony do wartości dla pełnego-max. obciążenia.
Opony 205/55 R16 91V przednie tylne
2,3 2,3 P/T- średnie obciążenie
2,6 2,6 P/T -max. obciążenie
Opony 215/55 R16 93V przednie tylne
2,3 2,3 P/T- średnie obciążenie
2,5 2,5 P/T -max. obciążenie
Opony 225/50 R17 98W przednie tylne
2,5 2,5 średnie obciążenie
2,9 2,7 max.obciążenie
Opony 235/40 ZR19 96Y (▼) przednie tylne (TI)
2,7 2,5 średnie obc.
3,0 2,8 max. obc.
To dane z książki serwisowej. ;)

To wiemy. Pytanie ile to jest średnie obciązenie. Ja 95% przebiegu robię sam. Wulkanizator doradza 2,3 z tyłu na pusto. Ktoś stosował ?

Jeśli masz SW to spróbuj, jeśli auto będzie się dobrze prowadziło to OK. A jeśli sedan to ja bym został przy 2.5. Tak jeździłem i problemów z oponami nie miałem.

ZARAZ zaraz ale po co w wersji z cięższym tyłem miałbym zmieniać ciśnienie mniejsze.
Co to za pomysł ?

Sprężyny w SW z tego co wiem są twardsze.

A co sprężyny mają do ciśnienia ?? JA w SW ładuję po 2,6 - 2,7 na przód i tył - opony 225/15/17. Auto używane w 70% na autostradach.

A co sprężyny mają do ciśnienia ?? JA w SW ładuję po 2,6 - 2,7 na przód i tył - opony 225/15/17. Auto używane w 70% na autostradach.
No właśnie kiedyś też tak robiłem jak miałem SW. I woziłem autostradami głównie powietrze. Elegancko mi opony wyząbkowało. Zdolność tłumienia nierówności się zmniejsza, a co za tym idzie komfort oraz opony są bardziej narażone na ząbkowanie (zależy jeszcze od rzeźby bieżnika). Dlatego uważam, że jednak warto ciśnienie w oponach dobrać z głową - w zależności od warunków jazdy.

ja w moim SW łąduję 2.5 na wszystkie koła i jest super.

2.7 przód
2.5 tył

235/40/19 - 159 sw

Amortyzatory
Powrót