• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[155] Ciśnienie oleju

R

rafal70185

Guest
witam, chciałem się zapytać jakie powinno być ciśnienie oleju w AR 155, u mnie jest jak odpalę zimny silnik na wolnych obrotach jest przed 4 tak w połowie za pierwszą kreską, natomiast gdy silnik się rozgrzeje spada do zera na wolnych obrotach podnosi się po dodaniu gazu. na ciepłych silniku słychać klekotanie na wałkach, można to jakoś wyregulować czy silnik do remontu

u mnie jest na zimnym 4 na cieplym troche spada a jak dodam gazu rosnie do 4

Zacznij od sprawdzenia ciśnienia manometrem w jakimś warsztacie. Wtedy uzyskasz odpowiedź. Czujnik w 155 lubi padać

jak jest tak jak mowisz to niedobrze:( zmien olej na 10w60,moze cos pomoze.

Tak jak koledzy piszą najpierw na pomiar do warsztatu (tu raczej tragedii nie będzie bo stary ts ma wydajną pompę oleju i nawet jak panewki już stukają to i tak ciśnienie trzyma)

Wymień sobie tylko ten czujnik na minimalne ciśnienie oleju (lampka czerwona) dla świętego spokoju a wskaźnik olej - czujnik kosztuje ponad 150 pln a i tak się może sypnąć szybko. Swoją drogą to już w poldkach lepsze te czujniki robili...

a jakczujnik zmienie moze byc dobrze czy jednak ten silnik jest do kitu

jedz na pomiar,to nie kosztuje duzo i jw polecam olej 10w60 cisnienie w kazdym zakresie obrotow wzrasta do bara w stosunku do 10w40.

no to to wiem, tylko mi chodzi do cisnienia oleju i np zuzywaniu sie go, spalaniu itd

na 10w60 olej pod 100C silnik w dobrej kondycji potrafi miec 2 bary natomiast na 10w40 1.2-1.5 bara,na mineralnych olejach nigdy nie jezdzilem...valvo 10w60 zuzycie ksiazkowe we Fiacie

Nie chcę być złym prorokiem i życzę wielu kilometrów równych dróg przed Twoją Alfą ale miałem podobne objawy. Delikatne klekotanie przerodziło się w stukanie, którego nie można było dokładnie zlokalizować, (zwór, wtryskiwacz - pomysły mechaników były różne, wymiana oleju również), po paru kilometrach już bardzo wyraźne. Diagnoza - sworzeń tłoka.:( Sprawdź co masz w misce zanim korbowód postanowi opuścić miejsce pracy.
Teraz moja 155 czeka na nowe serduszko (kasa).

koledze tez sie sworzeń na tłoku wyrobił i zacząl stukać i nie wiem czemu ale auto mocno osłabło. Po rozebraniu wszsytko było ok oprócz tłoka ale mimo to silnik poszedł na części.

w moim przypadku klekotanie słychać zaraz pod pokrywą zaworów, słychać bardziej jak samochód osiągnie temperaturę pracy, jak dopadnę wolna chwilę pojadę sprawdzić ciśnienie manometrem, dziękuje za wszystkie rady:). Mam nadzieje, że silnik będzie ok:(

w moim przypadku klekotanie słychać zaraz pod pokrywą zaworów, słychać bardziej jak samochód osiągnie temperaturę pracy, jak dopadnę wolna chwilę pojadę sprawdzić ciśnienie manometrem, dziękuje za wszystkie rady. Mam nadzieje, że silnik będzie ok
Naciągnij łańcuch i wyreguluj luzy zaworowe to nie będzie klekotał

Amortyzatory
Powrót