[159] Ciśnienie doładowania

No da się ustawić w danym zakresie inaczej VNT dokładnie tym co piszesz. Tylko to jest właśnie leczenie objawowe, a nie rozwiązanie problemu. Oczywiście jeśli problem jest ciężki i kosztowny do rozwiązania to można tak go obejść. Przepływkę pożycz od kogoś na jakimś zlocie i podmień. Będziesz miał jasność czy wyłożyć kasę czy nie.

Zastanawia mnie jeszcze czy po usunięciu ekologi z auta turbo nie wstaje właśnie zbyt szybko przez odetkany wydech i czy tego sterowania nie trzeba by ruszyć chociaż chyba standardowo przy usuwaniu DPF'a rusza się też sterowanie n75?

Problem znany z niektórych fordów. Gdy tam usuwa się DPF turbina lubi "poszaleć". W Alfie miałem kilka razy takie efekty ale pokazywały się takie swego rodzaju szpilki przy odpuszczaniu gazu.

Ten problem akurat często występuje szczególnie po ruszaniu ekologii. Gdyby to był problem z geometrią w turbo to na pełnym obciążeniu pojawiały by się cuda. Korekta ustawienia vnt w tym zakresie rozwiązuje problem i nie jest to " leczenie objawowe". Zdarzają się również przypadki iż trzeba ruszać mapy vnt do nowiutkiego turbo. Fabryczne softy nie są idealne w 159 1.9 16v występował problem ze sterowaniem turbo.

Ten problem akurat często występuje szczególnie po ruszaniu ekologii. Gdyby to był problem z geometrią w turbo to na pełnym obciążeniu pojawiały by się cuda. Korekta ustawienia vnt w tym zakresie rozwiązuje problem i nie jest to " leczenie objawowe". Zdarzają się również przypadki iż trzeba ruszać mapy vnt do nowiutkiego turbo. Fabryczne softy nie są idealne w 159 1.9 16v występował problem ze sterowaniem turbo.
Jestem skłonny przyznać rację. Miałem tak właśnie w 1.9. Przeważnie przy delikatnym dodawaniu gazu przy 2800 obr na 1 i 2 biegu było czuć "cofnięcie" się turbiny. Przy pełnym bucie było OK. Zaślepienie EGR nie miało na to wpływu, DPF był na pokładzie. Po chipie "problem" się uwydatnił. Też wymieniałem przepływomierz na ori, overboost, czujnik ciśnienia doładowania, demontowałem turbo (było jeszcze fabryczne, nie wyważałem). Ostatnim krokiem miała być wymiana samej gruszki, ponieważ przy tym demontażu rozruszałem ją ręcznie i przez jakiś czas dół w doładowaniu nie występował. Ale nie było to na tyle uciążliwe, żeby mi się z tym spieszyło. W końcu sprzedałem auto ;]

Czyli tak jak myślałem szkoda wywalać kasę no wymianę i sprawdzanie kolejnych podzespołów. Musze uderzyć do kogoś kto mi to ogarnie online po wysłaniu mojej mapy i wtedy się wyjaśni czy pomogło czy nie.

Jestem skłonny przyznać rację. Miałem tak właśnie w 1.9. Przeważnie przy delikatnym dodawaniu gazu przy 2800 obr na 1 i 2 biegu było czuć "cofnięcie" się turbiny. Przy pełnym bucie było OK. Zaślepienie EGR nie miało na to wpływu, DPF był na pokładzie. Po chipie "problem" się uwydatnił. Też wymieniałem przepływomierz na ori, overboost, czujnik ciśnienia doładowania, demontowałem turbo (było jeszcze fabryczne, nie wyważałem). Ostatnim krokiem miała być wymiana samej gruszki, ponieważ przy tym demontażu rozruszałem ją ręcznie i przez jakiś czas dół w doładowaniu nie występował. Ale nie było to na tyle uciążliwe, żeby mi się z tym spieszyło. W końcu sprzedałem auto ;]

Po chipie jak najbardziej może się uwydatnić, jak nie było robionej korekty vnt. Większa ilość spalin, przez zwiększoną ilość paliwa i doładowanie, musi byś skorygowana otwarciem vnt.

U mnie po wywaleniu DFP i załataniu egr z tego co wiem to w programie ruszany było właśnie sterowanie turbiną, i tak czasem na jałowym potrafi załadować 0.8 bara po dodaniu gazu a czasem ledwie się ruszy.

Tutaj logi jak by ktoś chciał zerknąć jak to się zachowuje.

Pierwsze to gaz w podłodze na 4 biegu widać turbo dobija i idealnie trzyma ciśnienie.

263.jpg

Drugie powolne przyspieszanie na 3 i 4 biegu. Widać jak turbo już przy 2K obr i lekko wciśniętym pedale gazu już wali 1,3b a zadane ma 0,6b i nagle zawór overboost reaguje i drop na takie jak powinno być.

264.jpg

Imo turbo po prostu za szybko się rozkręca i n75 za późno i za gwałtownie zbija ciśnienie.

[MENTION=4929]mlody2788[/MENTION] sam robisz korekty softu czy ktoś Ci to robi? Bo szukam kogoś kto miał z tym problemem styczność i wie jak to ogarnąć.

Ostatnia edycja:
Mechanicznie ogarniam sam, soft w Cinsoft, w tym kilka na dużym turbo i softy robione konkretnie pod to co chciałem. Doświadczenie i chęć tunera do pracy to podstawa. Bo na pełnym bucie nie jedziesz cały czas, a to weryfikuje jak soft jest zrobiony.

Do cinsoftu mam za daleko aby jechać tylko z taką pierdołą wiec muszę szukać kogoś kto mi to ogarnie online po wysłaniu logów i mojej mapy.

Gdy pisałem o korekcie VNT po usunięciu DPF, to zostałem zbesztany. Niedawno w grupie na FB jeden kolega zrobił to samo to został wyśmiany przez "głównego fachmana". Ale to tak na marginesie...

kórcze to podejrzewam że umnie też to trzeba poprawić bo ja nie mam znowu dołu do 2000tys. obrotów dymi na czarno i nie zbiera się dobrze.a mam po chipie i po wywaleniu ekologi

Raczej nie masz tego samego. Bo z objawami wyżej wspomnianymi auto pod mocnym obciążeniem przyspiesza normalnie i nie ma spadku mocy.

[MENTION=14921]@sadero[/MENTION] niestety ile tunerów tyle opinii. Pisałem do forumowego kolegi, który robił eko off i też stwierdził, ze to raczej nie przez sterownie VNT bo komp sam sobie to przelicza na bieżąco, a mapa to jedynie dane wyjściowe i zmiana raczej nic nie da. Wiec nadal wiem tyle co nic. Mimo wszystko dłubiecie w sofcie wyjdzie taniej i szybciej wiec nawet jeśli nic nie da to stracę mniej niż na grzebaniu w ciemno w mechanice.

Gdy pisałem o korekcie VNT po usunięciu DPF, to zostałem zbesztany. Niedawno w grupie na FB jeden kolega zrobił to samo to został wyśmiany przez "głównego fachmana". Ale to tak na marginesie...

Od kąd zacząłem śledzić FB, to się dzieją różne rzeczy, włącznie z usuwaniem komentarzy, które komuś nie są na rękę.

20170318_123156.jpg

W ramach poszukiwania zaginionego ciśnienia turbo P0 240, postanowiłem wymienić wężyki od overboosta i założyć na nich opaski.
Przypadkowo spojrzałem na rurę prowadzącą od turbiny do filtra powietrza. Widać na niej pęknięcia. Albo jakieś zwierzątko próbowało gryźć, albo to mechaniczne uszkodzenie.
Czy to może być przyczyna?
Tymczasem, zanim kupię, okleiłem rurę taśmą.
Silnik to 1.4 T-JET 150 KM.

Nie ten dział, nie to auto, nie ten silnik :) Dziury przed turbo nie mają znaczenia poza tym, ze jeśli to faktycznie dziura to będzie zasysać syf. Za brak ciśnienia będzie raczej odpowiadać nieszczelność za turbo, uszkodzone turbo lub map sensor.

Zauważyłem u siebie podobny problem po zimie, wiecie jaki koszt u cinka za regulację softu? ;)

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Heh widzę teraz korekta będzie traktowana jako remedium na każde zło z turbiną :lol: Posprawdzaj najpierw podstawowe elementy układu sterowanie geometrią i upewnij się, że mechanicznie jest ok.

Rozumiem, posprawdzam wszystko i dam znać :)

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót