• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[146] Ciepłe nadkole

C

czekal86

Guest
Witam

Zauważyłem że jak trochę ostatnio pojeżdżę to nadkole lewe jest bardzo cieple tak jakby od koła, nawet jak się stoi przy kole to czuć takie ciepło

Jeszcze co ostatnio zauważyłem to gdy ruszam autem po nocy to hamulce sa słabe pedał hamulca jest miękki, a później jest bardzo twardy

Pozdrawiam

Przy nadkolu są blisko rurki od wspomagania ? o ile dobrze kojarze, jak podniesiesz maskę to bedzie widać - takie spiralnie skręcone - ciepło idzie od tego - sam kiedyś sprawdzałem

a z tymi hamulcami, coś sie szykuje do wymiany ? jak toczę się z górki małej na luzie to auto zwalnia...

Znaczy że masz coś nie tak z hamulcami i dlatego masz nadkole ciepłe, nagrzewa się od ciągłego tarcia klocków o tarczę, prawdopodobnie zacisk nie odbija i stąd zwalnianie jadąc z górki.

Krzyśko;486543 napisał:
Znaczy że masz coś nie tak z hamulcami i dlatego masz nadkole ciepłe, nagrzewa się od ciągłego tarcia klocków o tarczę, prawdopodobnie zacisk nie odbija i stąd zwalnianie jadąc z górki.
Ja mam hamulce na 100% dobre a nadkole sie nagrzewa dokładnie w tym miejscu co kolega opisał,

a to zwalniania podczas jazdy z górki ? w ogóle troszkę jakoś mało dynamiczna alfa się zrobiła...

Albo przewody hamulcowe do wymiany, przerabiałem to niedawno bo sparchaciały ze starości i nie cofały płynu. :/

---------- Post dodany o godzinie 20:32 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:29 ----------

Krzyśko;486543 napisał:
dlatego masz nadkole ciepłe, nagrzewa się od ciągłego tarcia klocków o tarczę,
Bez przesady, wtedy się grzeje piasta a gdzie są nadkola... ;)

---------- Post dodany o godzinie 20:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:32 ----------

Przy nadkolu są blisko rurki od wspomagania ? o ile dobrze kojarze, jak podniesiesz maskę to bedzie widać - takie spiralnie skręcone - ciepło idzie od tego - sam kiedyś sprawdzałem

to taka chłodniczka płynu wspomagania. ;)

No może z tym nagrzewaniem nadkola od hamulców przesadziłem ale to zwalnianie z górki to winne są temu zaciski, u mnie jak ręczny zamarzał to z tyłu aż felgi były prawie gorące...

na dniach spróbuje przeczyścić te zaciski ( czym to robić jakąś benzyną ekstrakcyjną czy smarem ? ) może przestanie zwalniać, bo nawet odczułem mniejszą moc :/ :/ :/ :/ :/
a co sądzicie o tym że raz przeważnie na zimnym muszę hamulec w podłogę wcisnąć a raz twardy bardzo

A kontrolka od ABS'u Ci nie świeci? Jeśli masz ABS, u ojca w Fordzie tak jest, dopóki się kontrolka nie zaświeci to ABS działa i pedał jest twardy a jak się zapali to już trzeba mocniej cisnąć pedał w podłogę bo ABS przestaje działać.

Kontrolka się nie świeci, od paru dni tak się dzieję z tym hamulcem i to zwalnianie z górki od tej samej pory wszystko jest :/

raz rano jechałem to jak mocno wcisnąłem hamulec to prawie bym nie wyhamował przed autem .... i za chwile było normalnie...

jak toczę się z górki to co chwila muszę przycisnąć żeby nie stanął

Amortyzatory
Powrót