Cieknie z pompy wtryskowej

patryk_wey

Nowy
Auto
156 2,4 JTD 136 KM 1999 rok
Witajcie!
Mam taki problem. Auto w czasie jazdy zgasło, zapaliła się kontrolka wtrysków i pojawiła sie plama ropy pod autem. Auto przestało palić. Zlokalizowałem wyciek i okazało sie że to z pompy wtryskowej.
Może mieliście taki przypadek i powiecie co mogło się stać. czy pompa wtryskowa jest do wymiany czy można ją regenerować? Wcześniej zdarzało się że auto gasło przy wkręcaniu się na obroty, ale po wymianie filtra paliwa i tankowaniu ON na wypasie to ustało.
Dzięki za góry za pomoc

Alfa 156 2,4 JTD 136 KM rok 1999

Auto nie ma chipa.
Pompa jest wykręcona i widać miejsce w którym jest przeciek, ale boje się to rokręcać sam. Nigdy mój mechanik tego nie robił i nie chce spiepszyć.
Pytałem o regeneracje pompy i cena może być od 500 zł do 2000 zł.
Na allegro idzie dostać pompe używaną za 700 zł. Nie wiem ile kosztuje nowa.
Co mi polecacie zrobić?
Regenerować? Kupić używaną (nie wiadomo ile pochodzi)? Czy kupić nową?

a powiedzcie mi takie coś.od tyłu silnika tj.tamgdzie te wszystkie wężyki idą cieknie mi ropa.nie wiem skąd bo większość elementów tam jest mokra w ropie.a gdy stoję zapalonym autem to wieje przez nawiewy ropą do środka...ktoś wie co jest powodem??

No nie chiałbym Cie straszyć ale miałem to samo, śmierdziało wszędzie ropą i wszystko mokre z tyłu silnika, aż w końcu auto stanęło :(
Znalazłem pompe po regeneracji firmowej z gwarancją za 2000 zł. Jade jutro zapytać ile będzie kosztować regeneracja i zobacze co wyjdzie taniej.
bogush13 zobacz czy przy włączonej stacyjce, w momencie gdy jest pompowane paliwo nie cieknie Ci od dołu spod pompy wtryskowej. Da się to zauważyć. U mnie kapało jak cholera :/
Pozdrawiam

patryk_wey napisał:
No nie chiałbym Cie straszyć ale miałem to samo, śmierdziało wszędzie ropą i wszystko mokre z tyłu silnika, aż w końcu auto stanęło :(
Znalazłem pompe po regeneracji firmowej z gwarancją za 2000 zł. Jade jutro zapytać ile będzie kosztować regeneracja i zobacze co wyjdzie taniej.
bogush13 zobacz czy przy włączonej stacyjce, w momencie gdy jest pompowane paliwo nie cieknie Ci od dołu spod pompy wtryskowej. Da się to zauważyć. U mnie kapało jak cholera :/
Pozdrawiam
W boshu pytalem kiedys i wyszlo ze nowa kosztuje tyle samo co regenerowana :) a potem mily Pan powiedzial ze tych pomp sie nie robi od jakiegos czasu wiec sie regeneruje i sprzedaje jako nowe :) Ja zaryzykowalem i kupiem z rozbitka z ostatniego rocznika jaki wyszedl model pompy i smiga do dzis

Odebrałem swoją pompe. Cały koszt regeneracji wraz ze sprawdzeniem wtrysków wyniósł mnie 350 zł. Mam nadzieje że jak to poskładam do kupy wszystko będzie ok.
Gdyby ktoś kiedyś potrzebował namiary na firme która to zrobiła to jest to "diesel- serwis" w Przegędzy koło Rybnika.
Pozdrawiam

patryk_wey napisał:
Odebrałem swoją pompe. Cały koszt regeneracji wraz ze sprawdzeniem wtrysków wyniósł mnie 350 zł. Mam nadzieje że jak to poskładam do kupy wszystko będzie ok.
Gdyby ktoś kiedyś potrzebował namiary na firme która to zrobiła to jest to "diesel- serwis" w Przegędzy koło Rybnika.
Pozdrawiam
W serwisie boscha za sprawdzenie 1 wtrysku wołają ponad 60 zł

No to w Przegędzy napewno to kosztuje o wiele mniej. Oni chyba też mają serwis Bosha.
Za nowy wtryskiwacz chcieli 100 zł, ale na szczęście moje były jeszcze dobre :D

patryk_wey napisał:
No to w Przegędzy napewno to kosztuje o wiele mniej. Oni chyba też mają serwis Bosha.
Za nowy wtryskiwacz chcieli 100 zł, ale na szczęście moje były jeszcze dobre :D
Myślisz o koncówce to i tak tanio w Świebodzinie wołają ponad 170 zł i do tego po wymianie jeszcze 70 kilka za ustawienie :!: czyli 60 + 170 + 70 w zaokrągleniu.Podjechałem sprawdzić wtryski ,szczytali błędy w konkluzji niech pan zostawi auto trzeba sprawdzić wtryski i może pompę bo któryś jest nie tak i za taki gniot 230 zł.To że wtryskiwacz "leje" to sam za darmo wiedziałem.Muszę poszukać jakiś sensowny serwis.

Prośba o polecenie firmy na terenie Warszawy lub w okolicy co zajmuje się regeneracją pompy CR. Poci mi się i chciałbym to zrobić porządnie.

Amortyzatory
Powrót