Cieknący Spryskiwacz stelvio

Damian:

Nowy
Auto
Stelvio
Od jakiegoś czasu zauważyłem wyciek z prawego spryspiwacza lamp. Mam pytanie czy jest jakiś zamiennik pasujący plug and play? Czy jednak muszę kupić w serwisie? Jak tak to ile taki serwis kasuje za tą czesc? Wie ktoś?

Załączniki

• IMG_7682.jpeg
    IMG_7682.jpeg
    1.1 MB · Wyświetleń: 15
Temat wałkowany na forum. Z tego co pamiętam tylko oryginał. Mi czasami też cieknie właśnie prawy i kiedyś kiedyś pytałem w serwisie to do kupna był tylko komplet. Może coś się zmieniło w tym temacie, ale tego nie wiem.

Oficjalnie faktycznie tylko komplet za ponad tysiąc złotych, trochę się temu przyglądałem i zamienników nie znalazłem. A tak naprawdę problemem jest tam plastikowa uszczelka która może kosztuje z 2 zł. tylko, że nie można jej dokupić. Przewertowałem różne katalogi, zakupiłem już ok. 50 szt. z Aliex... i nic nie pasuje idealnie. Nieszczelności mogą pojawić się w dwóch miejscach, na samej końcówce (dyszy) i to znaczy, że być może jest szansa na uratowanie lub na tym wciskanym łączeniu przedniej i tylnej części korpusu i wówczas bez tej nieszczęsnej uszczelki się tego nie uratuje. A najlepsze jest to, że na obudowie jest nazwa CEBI, czyli polska firma, która oferuje między innymi systemy zmywające do reflektorów. Nie wiem, kto dla nich to produkuje, gdzieś kiedyś widziałem Szwajcaria, ale myślę, że to ktoś w Polsce lub Chinach. Mnie się udało dostać dwa komplety z demontażu gwarancyjnego i skompletowałem sobie jeden nie cieknący. Szkoda, że nie ma głównego zaworku, który by odcinał dopływ wody do tych spryskiwaczy i wówczas delikatne przeciekanie któregoś z nich nie miało by znaczenia.

Załączniki

• IMG20260107192157.jpg
    IMG20260107192157.jpg
    2.8 MB · Wyświetleń: 18
  • IMG20260107192332.jpg
    IMG20260107192332.jpg
    1.9 MB · Wyświetleń: 18
Oficjalnie faktycznie tylko komplet za ponad tysiąc złotych, trochę się temu przyglądałem i zamienników nie znalazłem. A tak naprawdę problemem jest tam plastikowa uszczelka która może kosztuje z 2 zł. tylko, że nie można jej dokupić. Przewertowałem różne katalogi, zakupiłem już ok. 50 szt. z Aliex... i nic nie pasuje idealnie. Nieszczelności mogą pojawić się w dwóch miejscach, na samej końcówce (dyszy) i to znaczy, że być może jest szansa na uratowanie lub na tym wciskanym łączeniu przedniej i tylnej części korpusu i wówczas bez tej nieszczęsnej uszczelki się tego nie uratuje. A najlepsze jest to, że na obudowie jest nazwa CEBI, czyli polska firma, która oferuje między innymi systemy zmywające do reflektorów. Nie wiem, kto dla nich to produkuje, gdzieś kiedyś widziałem Szwajcaria, ale myślę, że to ktoś w Polsce lub Chinach. Mnie się udało dostać dwa komplety z demontażu gwarancyjnego i skompletowałem sobie jeden nie cieknący. Szkoda, że nie ma głównego zaworku, który by odcinał dopływ wody do tych spryskiwaczy i wówczas delikatne przeciekanie któregoś z nich nie miało by znaczenia.
Dodatkowy główny zaworek, który też mógłby szwankować ;)

Witam,
Wymieniałem u siebie w Giuli cieknący lewy i został mi prawy (strona pasażera) z oryginalnego kompletu. Gdybyś był zainteresownany to mogę go odstąpić za 1/3 ceny (Wrocław).

Czy ktoś się orientuje czy mocowanie jest identyczne jak w stelvio?

Jeśli trzeba, mocowanie można łatwo przełożyć, dwa nity zastąpić dwoma nierdzewnymi śrubkami z podkładkami i nakrętkami

Załączniki

• o-20acb55693e63f9aa102306e8469dc2d-alfa_romeo_giulia_zibintu_apiplovimo_purkstukas___ai_.jpg
    o-20acb55693e63f9aa102306e8469dc2d-alfa_romeo_giulia_zibintu_apiplovimo_purkstukas___ai_.jpg
    130.2 KB · Wyświetleń: 11
  • Spryskiwacz-lampy-L-P-Alfa-Romeo-Giulia-gielda-Poznan-Producent-czesci-Alfa-Romeo-OE.jpg
    Spryskiwacz-lampy-L-P-Alfa-Romeo-Giulia-gielda-Poznan-Producent-czesci-Alfa-Romeo-OE.jpg
    688.2 KB · Wyświetleń: 11
Amortyzatory
Powrót