• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Cieknący olej

bobik

Nowy
Auto
Alfa 159 2,4 300km
Hejk, mam mini problem ze swoim potworkiem. Z tyłu silnika na pompie oleju jest taka jakby czarna zaślepka skręcana na 4 śruby ampulowe jak dobrze pamiętam, cieknie mi stamtąd olej, nie są to ogromne ilości ale jednak cieknie. (Przeszukałem forum bo wiem że taki temat by na 99% ale nie potrafię w żaden sposób odnaleźć tego tematu a było tam rozwiązanie tematu z tego co pamiętam, więc liczę na waszą pomoc. :D

Mogłeś zrobić zdjęcie. Jeśli to dekiel to pewnie jest do niego uszczelka.

Z tyłu silnika czyli od strony kabiny? Tam jest filtr oleju, może puszcza jakiś oring.

To nie pompa oleju, tylko obudowa filtra oleju, a to skąd Ci cieknie, to zaślepka termostatu oleju. :) Przerabiałem to. Wymieniłem oringi i zaczęło cieknąć jeszcze bardziej. Zresztą po zdjęciu tej zaślepki wcale nie tak łatwo ją założyć, bo wypycha ją sprężyna, a sama obudowa jest z aluminium i śrubami jej nie dociśniemy, bo zrywa się gwint. U mnie skończyło się na kupnie używanej obudowy i wymianie całości. Koszt obudowy to około 100zł.
Trochę więcej na ten temat opisałem w temacie mojej Alfy: http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/141953-czarna_159_sw_230km_od_daniela-5.html

To jest odma co zaznaczyłeś, a nie filtr oleju. Odmę można wyczyścić z syfu w środku i opaski powymieniać na skręcane zamiast tych oryginalnych co slabo trzymają.

I ta odma może być przyczyną plam pod samochodem?...odma zapocona i skrapla olej...tak?

albo juz masz takie przedmuchy na cylindrach ze ci olej odma wywala, przerabialem to w 2.4jtdm ;) zobacz czy Ci z odmy dym przypadkiem nie leci

Amortyzatory
Powrót