• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Ciekawostki z aukcji do wzięcia

Marcin@romeo chyba za bardzo personalnie odbierasz rozmowe o cenach 155. Nie widze żeby ktoś Ciebie atakował, Kasztelan na początku pisał że nie da się zarobić na 155, a nie że Ty nie zarobisz. Dziwnie się czyta dyskusje z takimi wtrąceniami.

A co do cen.. Każdy z nas wie że jego 155 są bezcenne :)
Ilość prac i godziny spędzone przy samochodzie pozwalają się do niego przywiązać. A później efektem jest i tak to co Rafał napisał ;)

Najważniejsza w tym samochodzie jest buda i to już dawno było powiedziane. Nie ważne czy 8v, 12 czy 16v. Ważne żeby wszystko się kupy trzymało - silnik to najmniejszy problem.

Nikt mnie nie atakował tylko sobie dyskutujemy porostu nie zgadzam się ze według co poniektórych 155 jest nic nie warta ale spoko szanuje wasze zdanie

Tego że jest nic nie warta nikt nie napisał, jest jedynie pewna prawidłowość w cenach i utrzymaniu auta:
- kupujesz za 9, wkładasz 9, sprzedajesz za 10
- kupujesz za 3, wkładasz 5, sprzedajesz za 5
- kupujesz za 1,5, wkładasz totalne minimum, sprzedajesz za 2
Na te auta u nas nie ma rynku i nie będzie jeszcze kilka ładnych lat, o ile w ogóle będzie, to takie słabe ogniwo, ślepy zaułek polityki firmy, każdy rzuca się na 75 i starsze bo to transaxle, bo RWD, bo to bo tamto i tych ludzi rozumiem i tamte auta już są poszukiwane natomiast 155 jest fajne i... tyle. Jest fajne do jazdy, ba, dla mnie jest przezajebiste, ale praktycznie nikt tego nie docenia poza małą garstką ludzi, dlatego twierdzimy że te auta są bezwartościowe na rynku choć dla właścicieli mają ogromną wartość. Swoją jakby podliczyć koszty może bym za 10 oddał, jak doliczę robotę to cena wzrasta do 20 :)
Choć jest jeszcze jedna opcja, jak ktoś mi podstawi GT Bertone albo chociaż Giulię to mogę się zamienić ;)

Dla mnie to dobre wiadomości że ten model jest niedoceniany na rynku motoryzacyjnym bo ja mam taki model którym chcę jeżdzic jak najdłużej a gdy się juz rozsypie ze starości kupię nastepny za groszę i dalej będę się cieszył jazdą 155 a o sprzedaniu tego auta nie myślę choc padały takie propozycję

Załączniki

• DSC_0027.jpg
    DSC_0027.jpg
    136 KB · Wyświetleń: 10
  • DSC_0581.jpg
    DSC_0581.jpg
    106.7 KB · Wyświetleń: 11
  • DSC_0579.jpg
    DSC_0579.jpg
    154.9 KB · Wyświetleń: 11
  • DSC_0578.jpg
    DSC_0578.jpg
    174.1 KB · Wyświetleń: 12
  • DSC_0582.jpg
    DSC_0582.jpg
    107.7 KB · Wyświetleń: 9
Ostatnia edycja:
Chetnie bym kupil jeszcze jakies 155 gdybym mial warunki , V6 lub Q4 a wy tu o sprzedarzy gadacie.Moja 2.0 mam juz 14 lat i dalej mnie zachwyca.

Fajnie jak spotykasz jakiegoś byłego posiadacza 155, wszyscy żałują że sprzedali i wspominają miło no i są zaskoczeni że ktoś jeszcze dba o takie auto:)
No ale to nie temat na takie dyskusje.

Andrzej u nas ten model jest niedoceniany ale obserwuję od dłuższego czasu zagraniczne ogłoszenia bo też mnie interesuje 155 (jeszcze jakbym kupił V6 - marzenie) to za granicą auto trzyma cenę zajebistą.

Andrzej u nas ten model jest niedoceniany ale obserwuję od dłuższego czasu zagraniczne ogłoszenia bo też mnie interesuje 155 (jeszcze jakbym kupił V6 - marzenie) to za granicą auto trzyma cenę zajebistą.
bo kto u nas zna historię powstania tego modelu i jakie wrażenie zrobił w latach 90 na fanach motoryzacji w europie? a miał to być model tylko na przetrwanie marki AR co pozwoliło na nowe opracowanie choćby 156

Dobra kończymy ta dyskusje bo widzę niektórych nie da się przekonać na zakończenie dodam że gdy sprzedałem przedlifta 155v6 w stanie bd bez skór za 9 tys nie odniosłem wrażenia ze nie ma zainteresowania tym modelem.

no tu jest zgoda 9 tyś za dobrą vkę to cena do przełknięcia, za kolekcjonerską sztukę to i 15 tyś nie byłoby przesadne tylko trzeba mieć na to fana marki i tego modelu. Teraz pytanie czy Ty masz takie kolekcjonerskie auto?

Ostatnia edycja:
Rynek się troszkę zmienia na te auta - ja kupowałem w 2013 i generalnie był jeszcze jakiś wybór i ceny były niższe, pamiętam że była v6 z dobrą budą ale zajechanym silnikiem za 2000pln nad którą się zastanawiałem ale stchórzyłem i kupiłem moją, oczywiście sercem a nie głową :) A dwa miesiące później pojawiła się ta: http://www.gieldaklasykow.pl/alfa-romeo-155-v6-1993-6500-wawa/ Ten sam kolor na który poleciałem. Myślałem, że mnie strzeli :):) Teraz wybór jest zdecydowanie mniejszy więc ceny z dobrze utrzymane modele muszą być wyższe...

Amortyzatory
Powrót