• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] Ciekawostki z aukcji do wzięcia 33/164

Ja byłem na nią popatrzeć gdy poszukiwałem 164 dla siebie. Był bym ją wzioł ale problem była rejestracja w Czechach - trwała by zbyt za długo (bo przy samochodzie nie są wszystkie papiery które potrzebne są do rejestracji u nas).
Inaczej samochód w solidnym stanie, gdy przyjechałem było widać że już jakiś czas stoji na miejscu (według sprzedacy pół roku w czasie ogłędzin - listopad 2016). Bateria K.O., po kablu odpaliła bezproblemu.
Inaczej są wyspawane tylne nadkola - ale bardzo dobrze zrobione według mnie, gdyby sprzedawca mi nie powiedział i nie pokazał fotografii to bym nie poznał (chociaż w bagażniku po odsunięciu boczków było troche znać).
Antena radia jest dorobiona (antene w bagażniku miały z fabryki tylko wersje dla Ameryki).
Chyba była robiona jakaś kontrola/naprawa skrzyni biegów bo widać było nowy "klej" na głównym połączeniu i było zabrudzone około wypustu oleja z skrzyni.
Co tak zajrzałem pod samochód to wygłądał w solidnym stanie, prawie bez rdzy. Okolice szyb, itp. też dobre.
Z elektryki wszystko działało, tylko tylnej prawej szybce nie chiało się zabarzdo podnosić do góry a lusterka tak jakoś działały/nie działały jako im się chciało (ale próbowałem chwilę po odpaleniu więc było jeszcze słabe napięcie w układzie elektrycznym). Środek bardzo zadbany, elektroniczna regulacja w kanapach działała jak miała (ogrzewwania nie sprawdziłem).
Prawe lusterko trzyma podtrzymywane taśmą. na układzie wydechowym pod tylną kanpą jest dziura - było słyszeć.
Chyba będzie zły termostat bo się powoli ogrzewała. A przy hamowaniu czasami zapalała się lamka swiateł hamulcowych - chyba zły kontakt ale mogło też być spowodowane słabym napięciem w układzie elektronicznym z powodu złej baterii. Inaczej silnik szedł dobrze w obroty.
Samochód stoii na oponach zimowych ale jest też drugi komplet alufelgów z oponami letnimi.
W Szwajcarskim liście rejestracyjnym jest podane że ma obniżone sprężyny Eibach - czy tam naprawde są nie wiem :) Chociaż jedna przednia strona (lewa jeżeli dobrze pamiętam) wydawała mi się troszeczke niżej niż prawa - może są już troche zmędzone.
To chyba tak wszystko co pamiętam :) Gdzieś mam jakieś zdjęcia i video jak odpala silnik więc mogę przesłać linka.
Sprzedawca wydwał mi się równy gość (chociaż komunikacja czasami trochę trwała - ponoć jeździ często do Szwajcarji) i stała mu tam jeszcze jedna niebieska 156 GTA SW (oprócz innych samochodów)

[MENTION=72797]MikeCZ[/MENTION] dziękujemy za wyczerpujące info :D Sprzedawca to raczej handlarz? Dużo opuszczał z ceny?

Tak, sprzedawca to handlarz samochodami. A do ceny to raczej mu się nie chciało, ale jeżeli ten samochód stoii mu tam już od roku to myślę że na miejscu coś dało by się sklepnąć.
Jeszcze sobie przypomniałem że była pęknięta ramka wokół przedniej lampki na suficie i wydawało mi się że źle pokazywał prędkościomierz (nie miałem GPSa do porównania ale napewno nie była nasza prędkość 50 a raczej 80km/h :D)
Dobrze funkcjonowała regulacja temperatury i kierunku dmuchania (co czasami bywa problem do naprawy).
Przeglądałem jeszcze kilka zdjęć co mam w komputerze a karoseria raczej bez zarysowań, tylko na prawych tylnych drzwiach jest jedno chyba 20cm długie zadrapnięcie.

Jedzie ktoś ją oglądać? Bo jestem zainteresowany a mam prawie 300km i nie mogę na tygodniu podjechać...

Ja ją oglądałem wczoraj. Sytuacja wygląda następująco. Progi, podłoga, wlew do roboty. Przednie stopki wpadły do progów. Lakier bezbarwny schodzi z większości elementów. Dziwna sprawa, bo miernik grubości lakieru wskazywał dookoła ok. 200-210 mikrometrów, a słupki 100. Wygląda jakby była lakierowana, ale właściciel upiera się, że nie. Prawy bok lekko przerysowany bez wgniotki, kilka zaprawek. Samochód od nowości w jednej rodzinie, cały segregator dokumentów. Miał 2 właścicieli, obaj Panowie w starszym wieku (rodzina). Mechanicznie wydaje się być w lepszym stanie. Odpaliła od pierwszego i na zimnym chodziła bardzo równo. Po rozgrzaniu trochę nierówno. Samochód stał rok prawie nie odpalany. Jazda testowa nie przekroczyła prędkości 50 km/h, więc dużo nie mogę powiedzieć, ale zawieszenie, hamulce dają radę. Starszy Pan, który był drugim właścicielem (rocznik 1930 o ile dobrze pamiętam) lubił sobie podłubać przy wybieraku skrzyni biegów, czego efektem jest specyficzna jego praca. Biegi wchodzą, ale dziwnie. Bardzo ładnie wyglądał bagażnik i wnęka na koło, jak z fabryki. Jeśli ktoś byłby zainteresowany, mogę podjechać tam jeszcze raz. Właściciel zaoferował się, że można ją podnieść na podnośnik i zobaczyć od spodu (ja bym się bał ;)). Mogę wtedy porobić zdjęcia. Moim zdaniem samochód do odratowania, ale potrzebny mu kapitalny remont blacharsko lakierniczy. Jak coś to piszcie na priv. Szkoda, żeby poszła na złom. Bywały już gorsze 33 na rynku.

A tak btw... Czy ktoś z forum kupił tego Suda? https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-...przebieg-13225-tyskm-ID6yJzDl.html#xtor=SEC-8

Nikt się jeszcze do Suda nie przyznał, ale wisiała pół godziny :)

Ja się przyznaje, potwierdzam że był to ekspresowy zakup :)

Uuuu no to gratulacje :) Jak tam balcharka, stan? Zamierzasz wpaść nim na jakieś zloty w tym sezonie? Z jakiego miasta jesteś?

Ostatnia edycja:
Dziękuje :) kupiłem ją w ciemno we wtorek jadę ją odebrać i wtedy tak naprawdę przekonam się w jakim jest stanie. Alfa stała kilka lat nie jeżdżona wiec na pewno sporo będzie do zrobienia. Zamierzam doprowadzić ją do jak najlepszego stanu :)
Jestem z okolic Oświęcimia
Myślę że jak Alfa będzie gotowa to na pewno wybiorę się na któryś ze zlotów

Ooo, fajnie to wygląda. Nie widziałeś nigdzie takiego silnika na części? Bo bym sobie chętnie nabył takie pokrywy. :)

Ogólnie to jest silnik który był w Cromie(155 KM), Dedrze i Themie (165 KM).
A w 164 miał 175 KM dzięki dwustopniowemu overboostowi - najmocniejszy "Lampredi" DOHC z 8 zaworową głowicą ;)
Chętnie bym przytulił taki silnik i włożył do mojej Cromy Turbo albo chociaż dorwał elektronikę i resztę osprzętu z tego silnika.
Największy problem z tym silnikiem to jest to, że w zasadzie w naturze nie występuje bo w 164 był montowany od 1988-1991(do połowy roku bo pod koniec już wkładali V6 Turbo).
Obstawiam, że więcej było 164 QV i Q4 niż 164 Turbo ;)

No ale właśnie tylko w 164 miał te pokrywy, a one, jak wynikałoby, są najrzadziej dostępne. :/ Chcesz powiedzieć, że w Lanciach jest też jakiś overboost? Co do przekładki to nie wiem czy jest sens bić się o te parę KM względem Lancii, bo ani pewnie różnicy nie odczujesz, ani nie jest to nic jakaś nadzwyczajna konfiguracja - biorąc pod uwagę, że w silniku turbo moc jest kwestią raczej umowną - ile dmuchniesz i podlejesz, tyle wypluje. :)

Przekładka odpada bo nie uda się znaleźć takiego silnika hehe
W zasadzie jakbym założył większe turbo albo zregenerował ta turbinę co jest + nowy intercooler(troszkę większy) to bym odczuł sporą różnicę.

Tak czy inaczej Alfa Romeo 164 Turbo to taka ciekawostka z końca lat 80-tych gdzie napis Turbo na tylnej klapie to było coś hehe

Nie wiem jak w 164, ale w Lancii wystarczy nieco podnieść ciśnienie na turbo i na regulatorze paliwa i już jest wyraźnie odczuwalna różnica w mocy(momencie) i to na seryjnych częściach, więc będzie to chyba sporo więcej przyrostu niż te +5..10KM. :)
Teraz to jak widzisz turbo na klapie to myślisz sobie, że ten silnik ma pewnie litr pojemności, trzy cylindry i przepala tyle paliwa co dwulitrówka wolnossąca. :D

Dlatego jeszcze 20 lat temu taki napis/naklejka Turbo to było coś gdzie na ulicach nadal królowały Fiaty 126p i polonezy ;)

Jaka jest obecnie cena rynkowa w Polsce AR 164 z Busso?
Zadbanej sztuki: mechanicznie bardzo dobry stan, takiej wsiadać i jechać.

Nie mogę umrzeć nie kupując sobie wcześniej Alfy z tym silnikiem.

Myślę o Gtv, ale z drugiej strony czemu nie 164, skoro z pewnością jest tańsza z Busso?
A Gtv kupię kiedyś z TS, bo też tańsze z TS, a z Busso już cholernie droga. Zakładając oczywiście bardzo dobry stan.

Ostatnia edycja:
W dobrym stanie bez wymaganych większych inwestycji, w zeszłym roku można było szacować mocno uśredniając ok. 10k zł. Po podwyżkach OC, myślę że cena pójdzie trochę w dół...
Poza tym w tym modelu mamy pełen przekrój Busso (12V, tb, 24V), a to są dosyć różne w odbiorze silniki. Domyślam się, że chciałbyś 24V?

Amortyzatory
Powrót