Chwilowe odcięcie zapłonu

• Autor wątku Autor wątku Proteus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Proteus

Guest
Witam.
Mam problem z silnikiem Alfa 146 2.0 Ti
Mianowicie przy wchodzieniu na wysokie obroty na biegu (np przyspiesznie, wyprzedzanie), następuje od czasu do czasu chwoilowe odcięcie zapłonu co powoduje szarpnięcie silnikiem. Czasami silnik wogóle gaśnie (przy dużej prędkości jest to niebezpieczne - np brak wspomagania).
Innym problemem jest szarpanie silnikiem przy wysokim biegu na małych obrotach (nie ma płynności przy wchodzeniu na obroty). nie mam pojęcia co to może być
Komputer nie pokazuje żadnych błędów, nie ma też znaczenia czy silnik jest ciepły czy zimny.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc
Proteus

Wyczysc dokladnie przepustnice (opis w zrob to sam), sprawdz czy wszystkie rury masz szczelne i czy obejmy sa dobrze dokrecone...

Proteus napisał:
Czasami silnik wogóle gaśnie (przy dużej prędkości jest to niebezpieczne - np brak wspomagania).
przy wiekszej pretkosci wspomaganie nie jest potrzebne, ono dziala najwiecej jak krecisz na parkingu prawie stojac. co niezmienia faktu ze jak ci gasnie silnik np.przy wyprzedzaniu to nie jest wesolo

Przewody nie wiem kiedy były wymieniane, natomiast świece są nowe Brisk-a

Poza tym na wysokim biegu przy niskich obrotach mam wrażenie że silnik sie dusi stąd to szarpanie.

Jesli tylko sie dusi na wysokim biegu, no to raczej jednak nie sa przewody jak ci pisalem na priv. Ale sprawdz jednak jak wygladaja.

Proteus napisał:
Przewody nie wiem kiedy były wymieniane, natomiast świece są nowe Brisk-a
Wcale się nie dziwie że szarpie na tych świecach auto zachowuje się dosyć nerwowo . Zmień świece

Witam po długiej przerwie wszystkich alfaholików!!Zmien przewody w mojej było to samo bywało u trzech niezależnych elektryków..podpinana pod komputery itp itd.Jeden z nich polecił równiez zmienic czujnik połozenia wału(notabene mam na sprzedarz zupełnie nowy:D) wymiana przepływomierza....wszystko to zdało sie na Nic...do momentu gdy nie zmieniłem przewodów wysokiego napiecia....jak reką odjął...gdy sie sciemni popatrz na przewody lub ich dotknich powinno albo błyskać lub "kopać" to drugie nie jest zbyt przyjemne.....ale przezyjesz a Alfie pomorzesz:DU mnie po wymianie przewodow wszytskie usterki zgineły...mysle ze u Ciebie moze byc podobnie aczkolwiek no wiesz....nie moge dac Ci za To głowy:DPozdrawiam

WItam.
No i doszedłem co jest z moją bryką. Okazało się, że wcale to nie jest wina przepustnicy, ani wina świec Brisk-a (a propo są 4-ro ogniwowe i chodzą wyśmienicie - auto wcale nie jest nerwowe), tylko przewodów zapłonowych jak pisał kolega alfasound_mania.
Dzięki wielkie. Masz u mnie PIWO!!
Pozdrawiam.

Odcieńcie zapłonu

Witam mam mały problem bo kupiłem alfe 155 1.8 ts i tam znajduje się prawdopodobnie blokada prędkości można jechać tylko 80 km a później spada z obrotów albo szarpnie silnikiem nie wiem co jest grane nie wiem co z tym zrobić... może ktoś podpowie

Blokada? Ja bym prędzej przepływomierz sprawdził i resztę elektroniki. Poszukaj na forum, jest masa takich przypadków :)

Amortyzatory
Powrót