• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Chłodnica EGR

CINEKX81

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 2019, ALFA ROMEO 159 1.9 JTDM 16V EX HIGH SPORT 2009
Witam, mam pytanie czy 159 1.9 16v ma chłodnice egr?

Powina mieć chodż są zestawy do pełnego usunięcia

Hm, mam 159 1.9 16V 2006r. i nie mam tej chłodnicy, wyglada jakby jej oryginalnie nie było

A masz EGR

Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka

Poszukaj na połączeniu skrzyni z silnikiem .Jest dość widoczna. Albo wpisz w Google

Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka

a gdzie ona jest ?
Popatrz na kolektor wydechowy. Z jego prawej strony z górnej części wychodzi polerowana rurka i idzie prawą stroną silnika, gdzie trafia do szerokiej puszki - to jest właśnie chłodniczka EGR - wpada do niej również przewód układu chłodzenia.
Chłodniczka wygląda tak:
unnamed.jpg

Dzięki wielkie, mam.
Orientuje się ktoś czy można ominąć przepływ przez tą chłodnice poprzez połączenie ze sobą tych przewodów z płynem? Egr mam zaślepiony i usunięty programowo.

Ostatnia edycja:
Można. Ja prawie to zrobiłem :) jedyny problem to różna średnica obu króćców. Jeśli mnie pamięć nie myli to coś w rodzaju 19 i 21 mm. Można spróbować z wężem 19 mm, powinien dać się naciągnąć. Albo kupić redukcję w hydraulicznym i wtedy dwie średnice węży.
Do tego oczywiście zaślepka w kolektorze wydechowym. Pasuje taka jak do EGR, trzeba tylko "uszy" rozciąć, bo średnica otworów na śruby nieco większa.

A czy trzeba zaślepiać z kolektora?

A czy trzeba zaślepiać z kolektora?
Jeśli zamierzasz całkiem zdemontować chłodniczkę EGR to trzeba. Z drugiej strony jeśli chcesz zrobić tylko obejście chłodniczki i ją zostawić to cała operacja jest bez sensu.

Sytuacja jest taka że mam przedmuchy spalin do układu chłodzenia, chciałem usunąć pierwszy najprostszy element który to może robić, auto nie kopci totalnie nic, nie straciło mocy pali idealnie więc tak mi przyszła na myśl ta chłodnica

Ostatnia edycja:
Sytuacja jest taka że mam przedmuchy spalin do układu chłodzenia, chciałem usunąć pierwszy najprostszy element który to może robić, auto nie kopci totalnie nic, nie straciło mocy pali idealnie więc tak mi przyszła na myśl ta chłodnica
W takim wypadku możesz ją pominąć, chociaż i tak uważam, że skoro już to robić to iść na całość ;) To niewiele pracy więcej.

Amortyzatory
Powrót