[159] Chip-tuning 2.4 JTDM (210KM)

• Autor wątku Autor wątku Indy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Właśnie nie hamowałem bo nie było opcji dlatego jest jak jest

Troche metoda prob i bledow w sumie to juz trzy razy poprawiany a i tak jest do bani ostatnio nawet odkrylem ze komputer oklamuje na spalaniu bo jechalem po auto do szczecina z kolega i mialem zatankowane do pelna po calej trasie 930 km zatankowalismy w sumie 93 litry a srednia na koputerku wyszla 8,8

Poszukaj kogoś kto ma hamowanie 4x4 ( wiem że cinek w gliwicach ma obciążeniową maha. ) i popraw to bo szkoda silnika .......

Troche metoda prob i bledow
To sporo ryzykujesz, sprawdź chociaż jakie jest EGT, żeby nie uszkodzić motoru.

ostatnio nawet odkrylem ze komputer oklamuje na spalaniu
ja jestem właśnie po takim sprawdzeniu.
Na odcinku około 900km, komp pokazał mi 6,5, a po dolaniu paliwa okazało się, że jest 6,7l/100km
Różnica w zasadzie niewielka, ale jednak :)
Pozdrawiam.
- Rafał

0,2 litra to jeszcze dopuszczalne ale 1,2 to już troche duża różnica

Jakie moce macie porobione w swoich 2,4? Jak ze zużyciem sprzęgła czy dwumasy? Jak się jeździ? Gryzę się z tym, robić czy nie, mam na razie wyrzucone klapy, dpf i egra i seryjne 200km trochę kopci jak się depnie.
I jak na zużycie przeniesienia wpływa dosyć agresywna jazda, tzn dosyć często kręcę ją do czerwonego pola.

no to czy zmęczone czy nie, to ciężko określić, bo przebiegu podobno jest 195 tys, ale w to ciężko uwierzyć :bebored:

rybak jakie powiedz mi jakie są różnice miedzy 2.4 200 a 210 KM ? Wiem, że w 210 jest inne turbo ( gtb2056v ) czymś jeszcze różnią się te motory ?

Różnią się jeszcze modelem wtryskiwaczy.

Alfa po hamowni.W serii pokazało 198KM więc po 8 latach jazdy brakuje 2KM :-) Za to momentu fabryka dała ba górke.440Nm seria powinno byc 400. Tuner nie dowierzal. DPF out.Alfa zestrojona na 223KM i 483Nm. Miodzio. Powyzej 3,5tys obrotów zostawia czarną smugę ale nie jest to na tyle ieytujace by cos poprawiac.Szacun za dobra robote dla chłopaków z Tune Force Poznań.

Moja seria miała 214KM/445Nm ;)
No to pogratulowac. A ktory rok masz? Moja jest z 2006r. Na ile masz teraz zestrojoną? JTD sa podatne na takie zabiegi tylko szkoda ze nikt nie pisze jak cos sie posypie kiedy to z mocą i momentem sie przesadzi. Mozna z tego silnika spokojnie i 500Nm wyciągnąć tylko pytanie co bedzie w czasie uzytkowania ze sprzeglem. turbiną i reszta podzespolów.

Panowie i Panie, niedawno stałem się szczęśliwy posiadaczem 159 w ver. 210km (11.2007). Zbiera się bardzo pozytywnie, w odniesieniu do aut ?tdi? z podobną mocą. Nadmienię, że posiadana wersja teoretycznie ma zrobiony - klapy-off, DFP-off, EGR-off. Do tego virus na 236km/510nm od 1800obr, zbiera się pięknie. Jadę na testy (spr czy prawda) w połowie maja. Nie mam porównania do standardu 210km, ale moc do 4500obr jest stała. Przyspieszenie bardzo pozytywne :).

Amortyzatory
Powrót