[159] check engine - szybkie pytanie

zemsta

Nowy
Auto
159 JTDm 2008
witka,
miałem właśnie taką sytuację - przy parkowaniu auta z 1,9 jtdm 8v na dosyć stromej górce i dojeżdzaniu do jej końca zgasł mi silnik.
wyświetlił się wtedu komunikat o poziomie oleju oraz zapaliło się have engine checked
ktoś miał podobną sytuację - to samo zgaśnie, czy trzeba kasować?
bo mam nadzieję, że nic się nie stało poważnego - tym bardziej, że wskazuje przy zapalaniu poziom oleju najwyższy i odpala normalnie

z góry dzięki za pomoc i odpowiedzi

Jeżeli to był jednorazowy błąd (tzn. przyczyna nie była poważna i ustała), to kontrolka zgaśnie sama po kilku odpaleniach.

Miałem tak zimą gdy się zakopałem i nie mogłem wyjechać - wtedy ruszałem z dwójki i na podjeździe na krawężnik auto zgasło, po czym zapalił się komunikat HAVE ENGINE CHECKED. Po 3-5 odpaleniach komunikat zgasł, a FES nie pokazał żadnego błędu.

Poziom o niskim ciśnieniu oleju wyskoczy zawsze jak zdławisz i tym sposobem zgasisz auto (HAVE ENGINE CHECKED tylko wtedy gdy "przegniesz";) )

Mi dzisiaj przy odpaleniu także pojawił się komunikat o błędzie. Próbowałem gasić i odpalać ale niestety nie gaśnie, różnic w pracy silnika i jeździe na razie nie czuję żadnych różnic.
Jeżeli będzie się świeciło dalej, zakupię kabel i będę się bawił w diagnozę.

Bardzo możliwe, ze będę w Sosnowcu w niedzielę. Mam kabel, więc jakbyś chciał, to możemy się jakoś zgadać. Jak jesteś zainteresowany, to pisz na priv.

Amortyzatory
Powrót