check engine i wzrost mocy

Kondziak48

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.9 JTDm
Witam.
Miałem ostatnio ze swoją Alfą taki problem, mianowicie nie miało mocy, dopiero powyżej 2200 obr auto odżywało, podczas ruszania na niskich obrotach było powolne i mułowate. Aż do dzisiaj kiedy podczas spokojnej jazdy zapalił się check engine i od razu dostał ogromnego kopa, moc wróciła prawdopodobnie do normy, ale check został. Myślałem, że łopatki turbiny się zapiekły i ją przeładowuje, ale chodzi odpowiednio (po zapaleniu gruszka wciąga sztangę) nie wiem co może być powodem tego. Dodam że kilka dni temu przeczyscilem egr, klapę gaszącą i wydłubałem z kolektora ssącego tyle nagaru ile zdołałem, egr nie był jakoś bardzo zabrudzony, a jedynie równomiernie przykopcony, zawór chodzi płynnie. Jaka może być tego przyczyną? Jutro jadę na komputer i zobaczę co jest grane. Ale czy miał ktoś podobny 'problem'?
Silnik to 1.9 jtdm 150 km 05r.

Sprawdź jakie masz błędy w kompie ( jezeli masz MCSF na ,,blacie" to są i błędy zapisane w kompie ) + zrob logi z jazdy

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Tak, MCSF jest na desce, co ciekawe silnik po zapaleniu przez pierwsze kilka kilometrów (10-13) muli strasznie, później odzyskuje 100% mocy. I wszystko się powtarza za każdym zgaszeniem silnika ;] Nie udało mi się zabrać auta na komputer, jak oddam, to postaram się wkleić błędy.

Miałem podobnie, EGR połowicznie zaślepiony, ale się zawieszał w pozycji zamkniętej - uszkodzony, też nie miał nagaru itp.
Jeśli będziesz miał to samo to całkowite zaślepienie i wyłączenie zaworu w ECU.

Pzdr

Amortyzatory
Powrót