[159] Change engine Oil

bartek1204

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159, 1.9 JTDM, 150KM, 2006r
Witam ostatnio po zapaleniu samochodu non stop wyskakuje mi ten komunikat, po chwili gaśnie.
attachment.php

Komunikat na początku Engine Oil Level pokazuje mi cały bez jednej kreski, na wskaźniku patrzyłem to jest tak powyżej 3/4 myśle, że ok. Olej wymieniany okolo 4000 Km temu.

Załączniki

• 11121956_937045863001890_809351387_n.jpg
    11121956_937045863001890_809351387_n.jpg
    87.1 KB · Wyświetleń: 1,025
olej był wymieniony ale inspekcja nie wykasowana. Podłącz pod komputer wykasuj inspekcję i skoro olej wymieniałeś nie dawno to jeździj dalej :)

bo tak była inspekcja ustawiona że teraz miała wyskoczyć i wyskoczyła. Jeśli teraz ją wykasujesz i ustawisz na 10 tys km to za 10 tys km znowu wyskoczy. Fabrycznie jest ona ustawiona na 30 tys km.

Jeśli to diesel z dpf to oprócz inspekcji trzeba wykasować wymianę oleju "w dpf". Jest na to osobna opcja np w FES.

WYMIANA OLEJU W DPF??????!!!!!!!!!!!
Przecież DPF nie ma oleju :) ani żadnego innego płynu... mamy tzw. "suchy DPF" ;)

W benzyniaku i dieslu kasujemy tylko inspekcję olejową. Nic więcej. Żadnych DPF'ów nie ruszajcie bo jeszcze kto włączy wymuszone wypalanie i będzie dopiero śmiesznie.

Zrobisz jak uważasz. Informuje że wy kasowanie inspekcji olejowej może nie wystarczyć bo osobno jest liczona wymiana oleju przez dpf i to też się kasuje. No ale Ty wiesz lepiej. :lol:

Jimmy nieprecyzyjnie się wyraził. Oprócz "serwisu" w JTDm można jeszcze wyzerować algorytm obliczający degradację oleju. Do niczego to niepotrzebne, ale można :) Jeśli dobrze pamiętam, to po połączeniu się z ECU wchodzimy do zakładki "Regulacje" (F7).

U mnie dopiero wykasowanie 2 inspekcji dało efekt cały czas kasowalem jedynie olej i cały czas się świeciło później na forach zagranicznych wyczytałem że to może nie wystarczyć spróbowałem i faktycznie wszystko minęło..

U mnie komunikat zniknął dopiero po wykasowaniu przy dpf, samo skasowanie inspekcji nie usuwalo komunikatu "Change oil"

Jimmy nieprecyzyjnie się wyraził. Oprócz "serwisu" w JTDm można jeszcze wyzerować algorytm obliczający degradację oleju. Do niczego to niepotrzebne, ale można :) Jeśli dobrze pamiętam, to po połączeniu się z ECU wchodzimy do zakładki "Regulacje" (F7).

Bardzo nieprecyzyjnie :)
Zgadzam się, degradację oleju należy zresetować. No ale nie jest to olej DPFu :sarcastic:

Może i nie precyzyjnie ale ty najpierw piszesz że nie trzeba kasować w dpf teraz piszesz że jednak mamy rację... weź się ogarnij trochę :p

Ty się ogarnij, nic nie trzeba kasowac "w DPF" tylko algorytm degradacji oleju. On nie jest "w DPF" tylko jest związany z DPF. Subtelna, ale jednak różnica.
Poza tym co jest złego w przyznaniu racji, że rzeczywiście kasowanie komunikatów olejowych to dwie czynności, a nie jedna? Oczekujesz, żebym uparcie twierdził co innego?

BTW pisze się "nieprecyzyjnie"...

Witam, w mojej AR 159 1.9 JTDM 8V 120 KM, też pojawiło się "change engine oil". Z tego co piszecie nie ma się chyba co przejmować tylko trzeba to skasować.. I tak drążąc temat znalazłem na allegro do kupienia taki interfejs http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5078649991
Warto to kupić, jak sądzicie?

Ja miałem BT ale trochę inny (biały) i nie bardzo chciał mi się łączyć z MES, a że nie chciało mi się więcej kombinować to kupiłem ELM327 na kablu.

Oczywiście zanim wykasujesz komunikat to wymień olej :D

Ja miałem BT ale trochę inny (biały) i nie bardzo chciał mi się łączyć z MES, a że nie chciało mi się więcej kombinować to kupiłem ELM327 na kablu.

Oczywiście zanim wykasujesz komunikat to wymień olej :D

Kontrolka "CHANGE ENGINE OIL "zapaliła się dzisiaj, a olej wymieniałem miesiąc temu i zrobiłem na nim dopiero 2 tys km..

Panowie to działa w ten sposób że fabrycznie wymiana ustawiona jest co 30 tysięcy kilometrów. Nie ma tu znaczenia jak i kiedy wymieniacie olej. Ona i tak zaświeci co 30 tysięcy. Komputer nie wie o tym że silnik ma nowy olej. Prawidłowo to powinno się to kasować przy każdej wymianie, ale praktycznie żaden mechanik tego nie robi. Jak kontrolka świeci to trzeba ją skasować i tyle. Jeździmy dalej, a olej jednak częściej wymieniajcie niż fabryka powiedziała. W ustawieniach można sobie dowolnie ustawić interwał wymiany.

Ostatnia edycja:
Kontrolka "CHANGE ENGINE OIL "zapaliła się dzisiaj, a olej wymieniałem miesiąc temu i zrobiłem na nim dopiero 2 tys km..

No to jak wymieniałeś to ok... wykasuj tylko inspekcję i jeździj dalej :)

Oczywiście inspekcję możesz sobie ustawić na ile chcesz. Ja mam ustawione na 12 tys i po takim czasie informuje mnie o tym że powinienem wymienić olej.

Amortyzatory
Powrót