Centralny zamek klapy SW

meydey232

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 SW 1,9jtd 16v 2002r
Witam,
W czwartek dokonałem zakupu Alfy. Model po liftingu w środku, 2002r 1,9jtd 16v, 140km. Mimo wątpliwości że silnik był przekładany bo na jednym z forum wyczytałem że nie możliwe żeby w nim był ten silnik, ponieważ od 2003r one były. Vin sprawdzony nr silnika i wszystko się zgadza, ale do sedna.

Klapę bagażnika mam otwieraną z kluczyka jak i dźwignią koło fotela. Dźwigienką elegancko sie otwiera natomiast gdy chcę otworzyć z pilota muszę nacisnąć 2-3 razy aż sie otworzy. Po pierwszym naciśnięciu guzika normalnie słychać że sie otwiera ale klapa dalej zamknięta. Na początku myślałem że problemem są za bardzo po wkręcane te sprężyny/odbojniki w klapie ale po wykręceniu ich prawie maxa klapa tylko lepiej odskakuje do góry ale i tak trzeba 2-3 razy nacisnąć przycisk.

Miał ktoś podobny problem, albo ma pomysł jak to rozwiązać?

Jeśli odgłos siłownika jest za każdym razem taki sam, to jest raczej wina siłownika, lub jego mechanizmu, pryśnij tam wd40 i zobacz

Witam miałem coś podobnego. Z tego co pamiętam to owinęłem taśmą izolacyjną ten wygięty drut w bagażniku co łapie zamek od klapy i pomogło. Pokombinuj też w tym kierunku może pomoże a spróbować zawsze można bo w tym przypadku to nic nie kosztuje. Pozdrawiam.

Witam.
Na wstępie napiszę, że silniki jtd 16v weszły razem z liftem wnętrza.
Co do zamka to powinno pomóc smarowanie, ponieważ najprawdopodobniej siłownik napotyka na jakieś opory.

brak siłownika przy zamku tynego pasa

Mam pytanie związane z zamkiem klapy bagażnika w SW, a mianowicie chodzi mi o taką rzecz. Czy jest dostępny osobno sam siłownik do zamka. Czy muszę zakupić cały zamek.... W Eperze na rysunku jest jako całoś
88.jpg

http://62.163.47.186:7080/navi?ENGI...1&WINDOW_ID=1&SGRP_COD=48&SGS_COD=0&DRW_NUM=2

Amortyzatory
Powrót