Centralny zamek, alarm - ?????

U mnie też raz działa raz nie, normalny efekt każdego silnika elektrycznego z wytartymi szczotkami. Poza tym gdybyś poczytał forum to takie objawy miało już chyba z kilkanaście osób przed nami i ameryki na nowo nie odkryjemy. Skoro inni mieli takie same objawy i nawet najczęściej w tych samych drzwiach i wymiana silniczka lub całego zamka rozwiązywała problem to nie ma sensu szukać rozwiązania gdzie indziej. Jest to jedna z typowych usterek w 166.

Ostatnia edycja:
U mnie też raz działa raz nie, normalny efekt każdego silnika elektrycznego z wytartymi szczotkami. Poza tym gdybyś poczytał forum to takie objawy miało już chyba z kilkanaście osób przed nami i ameryki na nowo nie odkryjemy. Skoro inni mieli takie same objawy i nawet najczęściej w tych samych drzwiach i wymiana silniczka lub całego zamka rozwiązywała problem to nie ma sensu szukać rozwiązania gdzie indziej. Jest to jedna z typowych usterek w 166.

A wiesz, albo może masz link do tematu, jak wymienić silniczek w zamku? Bo widzę, że na allegro nawet nie ma tego zamka.

W ktoryms podwieszonym temacie o centralnym zamku bylo. Jeden z kolegow wymienial w silniczku same szczotki z jakiegos silniczka od modelu byly fotki. Silniczek kupisz u taniegofiata na allegro. Jak nie ma wystawionego to zapytaj, widzialem tez gdzies troche taniej. Poszukaj bo nie mam czasu robic tego za ciebie.

Zaczął mi świrować alarm, dokładany parę lat temu SEO PERFECT, czasem po 30 min czasem po kilku godzinach syrena wyje. Sygnał diody alarmu wskazuje na drzwi (jedno błyśnięcie). Podczas zamykania auta z pilota nic nie sygnalizuje że jest otwarte, pilot zamyka i otwiera bez problemu. Dodatkowo zauważyłem iż drzwi kierowcy na klucza zamykają centralny i aktywują alarm, lecz przy otwieraniu z klucza otwierają się drzwi kierowcy a cała reszta już nie i alarm wyje, z ryglem kierowcy to samo, na innych drzwiach ryglowanie zam/otw normalnie działa. Mało tego jak kilka razy pod rząd z pilota otwieram zamykam auto system odmawia posłuszeństwa sygnalizując kierunkami (jedno długie mignięcie dwa krótkie). Stawiam na problem z centralką zamka w bagażniku, zamek kierowcy wypinałem ale to nic nie zmienia. Jakieś inne propozycje?

Ostatnia edycja:
A jak otwierasz drzwi kierowcy to na zegarkach masz sygnalizację ich otwarcia? i po zamknięcie znika?

Tak, nawet podczas jazdy po nieruchomościach nic nie święci o drzwiach.

To chyba pozostaje tylko ten moduł od centralnego, bo myślałem że może w zamku te mikrowłączniki coś świrują. Poszukaj w okolicy może kogoś znajdziesz żeby podmienić ten moduł.

A nie ten dokładany świruje? Odepnij go w ogóle. Zostaw tylko centralkę fabryczną i po jednym dniu zobaczysz. Potem przeanalizuj z jakich sygnałów korzysta centralka alarmu (czujniki wstrząsu, ruchu czy inne). Podłącz samą centralkę ale bez czujników (sygnałów). Zobacz czy świruje. Potem podłączaj po kolei sygnały i sprawdzaj po każdym podłączeniu co powoduje anomalię.
Ja kiedyś w innym aucie miałem tak że bez powodu włączał się alarm przez wadliwy czujnik wstrząsu.....

Zamówiłem centralkę, następnym krokiem jak to nie pomoże, będzie sprawdzenie alarmu.

centralka podmieniona nic nie zmieniła, dorwałem się do alarmu, zresetowałem go i jest póki co w trybie defoult, działa jak należy.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót