Car Audio 147

raxor19

Nowy
Auto
AR 156 FL SW 159 SW
Witam, przymierzam się zmiany Car audio w swojej Alfie, seryjne audio jakością i głośnością nie poraża, także będę wdrażał coś konkretniejszego brzmiącego nieco lepiej, rozglądałem się za seryjnym zestawem audio BOSE,

I tutaj pierwsze moje pytanie, subwoofer oraz wzmacniacz (zestaw foto poniżej)

171238-car_audio_147_a-5336742632.jpg

Widać nie ma żadnych wiązek, są tylko kable idące z wzmacniacza do tyłu suba (nie wiadomo co jest dalej),możliwe iż wiązka jest chamsko ucięta, oraz że głośnik podłączony jest z wzmacniaczem.

Czy jest możliwość podłączenia tego wzmacniacza do radia nie mając odpowiedniej kostki, czy jest jakiś schemat kabli z wzmacniacza?
Chcę podłączyć suba do radia a później w miarę możliwości 4 głośniki BOSE

Radyjko to Blaupunkt Melbourne 120

Zasilanie oraz masę mam w bagażniku.

Załączniki

• 5336742632.jpg
    5336742632.jpg
    81.8 KB · Wyświetleń: 373
do bose powinna być cała wiązka która idzie do przodu, w okolice prawego słupka, tam dalej łączy się z resztą instalacji i wiązką radia.

W tej wiązce już idzie masa i zasilanie wzmacniacza. Idzie w niej też wygnał z radia który zostaje wzmocniony oraz wraca wzmocniony sygnał który rozprowadzany jest na wszystkie głośniki w drzwiach. Ten wzmacniacz bose zasila nie tylko suba, ale też zwykłe głośniki.

Co do zrobienia wiązki, nie piszę ze nie możliwe bo zrobić da się wszystko, ale ekonomicznie i czasowo całkowicie nie opłacalne :)

Poszukaj lepiej oferty z kompletem do Swojego auta, wzmacniacz + głośniki w drzwiach (są inne inż seryjne) oraz wiązka kabli. Często takie komplety się pojawiają z rozbiórek w całkiem przystępnej cenie.

Jest to sens montować? ? Z tego co wiem ten zestaw du.. nie urywa.

Na początek określ budżet, panie kolego, bo możemy ci sypnąć rozwiązaniami przekraczającymi ceną auta :)

A ja powiem szczerze, że jestem bardzo zadowolony z BOSE w swoim samochodzie. Bass jest ładny, czysty dźwięk i plusem jest to że nawet jak słucha się na maks głośność ( w moim przypadku "50" w nawigacji) nic nie charczy czy "pierdzi". A jeśli ktoś chce zeby było go słychac z kilometra to owszem nic z tego.

Budżet to 500zł, nie chce montować wieśniackiego suba przez którego będzie mnie słychać z kilometra, chce czystego dźwięku i basu.

Za 500zł powinieneś znaleźć kompletny system Bose. To chyba najlepsze wyjście przy tym budżecie. Polecam jednak dołożyć 200zł i wygłuszyć przednie furtki matami butylowymi.

Zestaw BOSE działa z fabrycznym radiem. Do Twojego BLAUPUNKTA MELBOURNE 120 będzie jeszcze potrzebny specjalny adapter. Z tego co wiem kosztuje ok. 200 zł. Lepiej sprzedaj tego BLAUPUNKTA i kup fabryczne radio z obsługą MP3 - czasem trafiają się na Allegro, pasują też z AR GT. Jeśli kupisz do tego kompletny zestaw BOSE to wszystko będzie działać plug &play. A wygłuszenie drzwi oczywiście bardzo poprawia jakość dźwięku.

Panowie a tak troche z innej paki, glosniki z tylu mi charcza, czy moge kupic glosniki BOSE zamiast zwyklych standardowych i podlaczyc je bez problemu? Mialoby to o tyle sens ze z tylu nie ma tweeterow a w bose by byly. Pominmy sensownosc polaczenia tweeterow ze srodniotonowcem, chcalbym to zrobic plug n play i bez zbednych kosztow. Na allegro mozna kupic pojedyncze glosniki bose po 35zl... Docelowo chcialbym miec caly zestaw bose w aucie.

Amortyzatory
Powrót