• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Busso spadająca temperatura

MEZG

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 3.0 CF 2 Manual 1999
Cześć, niedawno zauważyłem że silnik coraz wolniej się grzeje (biorąc pod uwagę, że jest zimno). Po około 7-8 km mial między 80-90 stopni. Nie byłem do końca pewny czy to napewno termostat czy problemem jest tylko i wyłącznie temperatura. Pojechałem krótką trasę, aby jechać ze stałą prędkością i temperatura z 90 stopni zaczęła spadać do 80. Na drugi dzień wymieniłem termostat, był zepsuty (cały czas otwarty). Auto rozgrzewa się szybciej, temperatura stoi w miejscu po osiągnięciu 90 stopni, ale zauważyłem że jak wskazówka jest już prawie na 90 stopniach, to spada spowrotem na 80 stopni i po wejściu spowrotem na 90 już tyle zostaje. W czym może być problem? A może wcale nie jest to problem tylko normalny efekt otwarcie termostatu?
Chłodnica, pompa wody i nagrzewnica niedawno wymieniane.

Ostatnia edycja:
Ostatnio zakładałem termostat do swojej Gatesa.Nowy.Teoretycznie oryginał.I niestety,ale uszkodzony był nowy czujnik temperatury.A termostat jest w kpl.z czujnikiem.Nie pokazywał nic.Nawet zapaliła się kontrolka temperatury :) Założyłem ze starego termostatu i pokazuje prawidłowo.
Więc zmień czujnik i będziesz wiedział.Klucz chyba 21mm.

Jak masz możliwość podpięcia pod kompa to najlepiej byłoby się przejechać i sprawdzić temperaturę rzeczywistą. Tak jak pisze motogold, może być uwalony czujnik.Albo coś z masą/akumulatorem. Wtedy też lubi głupoty pokazywać na zegarach.

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót