[Brera] Brera Q4 3.2 JTS. Wasza opinia

dexster

Użytkownik
Auto
GTV Spider 3.0 V6 12V ph2
Brera 3.2 JTS 4x4 Wasza opinia

Hej zastanawiam się nad zakupem tego auta i w sumie wymianą 159 na Brere w tym silniku. Spalania mnie nie przeraża koszt rozrządu też nie aż tak. (Pytanie czy on faktycznie się tak lubi naciągać i co ile go ludzie wymieniają?)

Auto kupuję raczej by za kilka lat mieć fajnego youngtimera do zabawy z logo AR temu celuje w V6 a nie 1.75 Tbi
Pytanie czy modele z 2006 roku (przed fl) odbiegają sporo od modeli po FL?

Macie jakieś doświadczenia z tym 4x4? Dużo z nim problemu?

Największa widoczna różnica po lifcie to fotele imo ładniejsze ale akurat tym bym się nie kierował przy zakupie auta. Jak chcesz mieć auto do zabawy to celuj w 1.75. Brera to ciężka krowa, a V6 na przedniej osi jeszcze pogarsza sprawę z lekkim TBi powinno być ciut lepiej. Problemem 4x4 jest podpora wału, Fiat sobie wymyślił, ze będzie niewymienna i dostępna tylko z całym wałem za worek złota. Można ją podobno przerobić aby podpora była wymienna ale to też kosztuje kilka K zł.

Ostatnia edycja:
Celuje w v6 bo lubię v6 (wiem że to holden ale dalej V6) :) Nie kieruję się w tym przypadku logiką :) co do podpory wału to dzięki bo nie słyszałem o tym.

Celuje w v6 bo lubię v6 (wiem że to holden ale dalej V6) :) Nie kieruję się w tym przypadku logiką :) co do podpory wału to dzięki bo nie słyszałem o tym.
Podpora walu to juz nie problem. 1800zl kosztuje regeneracja z jednoczesna przeróbka na wymienialna.. Gdzies tu byl temat.

Z Brery youngtimer to chyba nie bedzie.

Przy tej ilości wyprodukowanych sztuk za dwadzieścia lat to może i będzie pod warunkiem, że będzie ktoś ją tyle hodował bo przy normalnym użytkowaniu silniki z Brery mogą tyle nie wytrzymać ;)

też marzyło mi się V6, ale nie zdecydowałem się i jest TBI.
generalnie silnik holdena jest problematyczny, ale nie żadne rozrządy czy Q4 (to się robi dziś w znośnych kwotach), tylko było zbyt dużo poważnych awarii w zbyt małej ilości aut z takimi silnikami - takich na wymianę silnika (typu korbowód urwany wychodzi bokiem silnika). na forum wielu mi ten silnik bardzo stanowczo odradzało (prawdziwe zdjęcia/opisy z awarii, poszukaj odpowiedzi choćby od Tomek_KRK). używki silnika praktycznie nie da się kupić, a jeśli już to za kasę typu 12tys i to nie wiadomo co. Jeśli takie ryzyko pasuje Ci, to czemu nie, choć poza dość fajnym dźwiękiem i przyjemną wibracją V6, ten silnik niewiele oferuje. TBI jeździ lepiej, bo jest lżejszy i ma moment od dołu, ale brzmienia nie ma żadnego, i wcale nie jest wiele ekonomiczniejszy od V6 jeśli chodzi o spalanie. Tylko że po lekkim chipie objadę V6 bez problemu + mam elastyczny silnik z 240KM 370Nm dostępnymi od 2400rpm i do tego aut jest lżejsze.

Ostatnia edycja:
Chodzilo raczej oto ,ze kiljentow nie ma.

Czy ja wiem czy nie ma klientów po prostu trzeba mieć 2.4 bo te chyba idą najcześciej ;) Szukałem niedawno Brery, najpierw upolowałem jedną w Berlinie załatwiłem na szybko tłumacza i kierowce to akurat została mi sprzątnięta z pod nosa. Kolejną wyczaiłem w Gdańsku, znów załatwiłem kierowce dzwonie aby się umówić i co? "Sprzedana". Później obejrzałem dwa trupy, które w ten sam dzień tez już oglądali inni kupujący notabene oba chyba zostały sprzedane bo po tygodniu zniknęły ogłoszenia (współczuje kupującym). W końcu namierzyłem jedną 60km od chaty, w marę zadbaną chociaż jak to z używanym autem kilka rzeczy na początku trzeba było zrobić bo ktoś wcześniej przyoszczędził na naprawach.

Szukałem 3 miesiące czarnej Brery 2.2 jts :D nie było nic ciekawego w UE, nawet pisałem do Ciebie ;P ,wtedy nie była na sprzedaż ;P Szkoda, że się nie zgraliśmy terminem.
Przyjechali kupujący, przespali się z tematem i następnego dnia finalizacja transakcji ;)

Amortyzatory
Powrót