Jeździł. Wprawdzie nie 159 a Brerą, ale wrażenia zdecydowanie pozytywne. Zadowalające osiągi, całkiem fajnie się zbiera, silnik lżejszy niż 2,2, także podsterowność też mniejsza. W porównaniu do 2,2 producent podaje też trochę mniejsze spalanie.
W trasie pali koło 9 litrów przy normalnej jeździe. W mieście w zasadzie nie jeżdżę - testowałem tylko na krótkich odcinkach i przy dystrybutorze wyszło 13,6 litra. Zauważyłem, że im jeżdżę na krótszych odcinkach tym spalanie większe. Możliwe więc, że przy odcinkach 20-30 km w mieście spalanie mogłoby być trochę mniejsze.
Kolega szocik napisał, że w korkach w Warszawie 2,2 pali 12 litrów - trochę nie chce mi się wierzyć. Chyba, że te 12 litrów to pokazuje komputer, to tak ze 2 jeszcze by trzeba dodać. W każdym razie rozmawiałem kiedyś z kolesiem z Wrocławia który miał Brerę 2.2, i twierdził, że ta jego pali w mieście tyle co moja 13-14 litrów.
Tutaj możesz sobie porównać spalanie 2.2 JTS i 1.75 TBi u niemieckich kierowców.
http://www.spritmonitor.de/en/overv...ueltype=2&power_s=180&power_e=210&powerunit=2