• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Brera 3.2 Q4

• Autor wątku Autor wątku warewolf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    q4
W

warewolf

Guest
Witam,
powoli zaczynam się zastanawiać nad zamianą swojej AR 159 na Brerę z powyższym silnikiem. Teraz pytanie, ile trzeba wyłożyć na Brerę w dobrym stanie z tym silnikiem, skórą, ksenonami i tempomatem? Te elementy wyposażenia są dla mnie najważniejsze, szklany dach może być, ale nie jest wymagany, alfowska nawigacja zupełnie mnie nie rajcuje (mam w obecnym aucie). Zależy mi przede wszystkim na aucie bezwypadkowym, ew po małych przygodach i w bdb stanie. Może ktoś z Was wie o takim na sprzedaż?

Witam,
powoli zaczynam się zastanawiać nad zamianą swojej AR 159 na Brerę z powyższym silnikiem. Teraz pytanie, ile trzeba wyłożyć na Brerę w dobrym stanie z tym silnikiem, skórą, ksenonami i tempomatem? Te elementy wyposażenia są dla mnie najważniejsze, szklany dach może być, ale nie jest wymagany, alfowska nawigacja zupełnie mnie nie rajcuje (mam w obecnym aucie). Zależy mi przede wszystkim na aucie bezwypadkowym, ew po małych przygodach i w bdb stanie. Może ktoś z Was wie o takim na sprzedaż?

A masz bardzo bardzo bardzo dużo pieniędzy na bieżące zakupy paliwa do tego pojazdu?

Wiesz - ja już spotkałem takich, co to kupili tanio 3.2 V6 i potem było zdziwienie, że to naprawdę pali 19/100 w mieście. 1 km = 1 PLN, prosty przelicznik ;)
Nie mówie,że nie! Ale skoro rozważa kupno takiego auta to zapewne jest świadom ile siana pójdzie żeby ją napoić:) Ja aktualnie śmigam A4 1.8T do pracy i spalanie 14l/100km przy mojej jeździe to norma tyle,że tutaj w Irlandii moge sobie pozwolić na takie spalanie. A w PL w życiu nie jeździlbym tym autem

Nie mówie,że nie! Ale skoro rozważa kupno takiego auta to zapewne jest świadom ile siana pójdzie żeby ją napoić:) Ja aktualnie śmigam A4 1.8T do pracy i spalanie 14l/100km przy mojej jeździe to norma tyle,że tutaj w Irlandii moge sobie pozwolić na takie spalanie. A w PL w życiu nie jeździlbym tym autem

Widzisz - właśnie dlatego zapytałem, że wielu kupujących model 3.2 V6, czy to 159 czy Brerę, zakłada, że jakoś uda im się zamknąć spalanie średnie w 13-14/100. Po czym jest wielkie zdziwienie, bo jeżdżąc po mieście auto żłopie 20/100 i ciężko je zmusić, żeby się zadowoliło mniejszą ilością paliwa.

Widziałem już Brerę 2.2 JTS, która żłopała podobne ilości paliwa. Apropo kosztów jazdy - mam całkiem dobrze rozwijającą się firmę, więc z pieniędzmi na paliwo martwić się nie muszę.
Tak więc chciałbym się dowiedzieć ile mniej więcej trzeba dziś wyłożyć na Brerę z tym silnikiem i wyposażeniem w dobrym stanie. 159 nie jest mi potrzebna, bagażnik jest o wiele za mały na moje obecne potrzeby, a wożenie powietrza nie ma sensu. W 80% przypadków jeżdżę sam, tylne siedzenia są wykorzystywane jedynie od święta.
Mam zamiar zacząć szukać za jakieś dwa, trzy tygodnie, gdy będę miał trochę luźniej w firmie, ale tu wiele jeszcze może się zmienić. Także w tej chwili dla odmiany poprosiłbym o trochę konkretów. ;)

Niestety niewielka jest podaż na rynku tych aut .Proponuję zainteresować się modelami pozmianowymi ,czyli od roku 2008 wzwyż ,sa lepiej dopracowane i estetyczniej wykonane wewnątrz . Nie zajeżdżone egzemplarze z rynku niemieckiego oscylują w granicach 15-17 tys. euro + koszty sprowadzenia .

warewolf a Ty bywasz we Wrocku, czy jesteś na stałe?
Masz dużą szansę pooglądać na żywo ten silnik i pogadać z moim M o realnych wadach i zaletach ;)
Musielibyśmy tylko termin zgrać. Środowy wrocławski spot akurat odpada, bo "smok" jest poza miastem w ten dzień i niestety akurat tym autem bywamy tam raczej sporadycznie.

Miasto owszem trzepie trochę po kieszeni, ale trasa nie zabija. Jak masz firmę, to dasz radę :)

Skoro masz budżet poszukałbym na Twoim miejscu Brerę z silnikiem 1.7TBi. To idealny motor dla tego samochodu. Niestey Brera z silnikami V6 nie powalała swoimi właściwościami jezdnymi gdyż były one stosunkowo ciężkie. Wszystko zmieniło się wraz z pojawieniem się silnika TBi - niestety szkoda, że natąpiło to dopiero pod koniec produkcji tego modelu.

Trochę mnie w tym temacie nie było, ale cóż... praca.
eMka dziękuję za propozycję, bardzo chętnie skorzystam. :)
Niestety tak się składa, że we Wrocławiu ostatnio bywam raczej sporadycznie i ciężko będzie się spotkać. Napiszę do Ciebie PW na kilka dni przed przyjazdem, ok? :)

@scudo - interesuje mnie wyłącznie 3.2 V6 ponieważ tylko ten silnik benzynowy występował z napędem Q4. 2.4JTDm to świetna jednostka, ale już mnie nie kręci.
Od jakiegoś czasu stale przeszukuję otomoto i wystawione są tam cały czas te same samochody: http://otomoto.pl/index.php?sect=search&sub=car&qid=2030329335&order_by=p&sort_change=Zmień, co ciekawe wszystkie są z 2006-go roku, mają podobne wyposażenie i przebieg poniżej 100 000km. Wiem, że to nie jest auto do jazdy w dalekie trasy, czy codziennie do pracy, szczególnie z tym silnikiem, ale ta zbieżność roczników i przebiegu nieco mnie martwi. Czy ktoś z was zna któreś z aut na tej liście?

moze poszukaj czegos na mobile.de bo w PL ciezko bedzie Ci znalesc cos bez "przygody" albo bez kreconego przebiegu.

- interesuje mnie wyłącznie 3.2 V6 ponieważ tylko ten silnik benzynowy występował z napędem Q4.

warewolf ,nie napisałeś nic w jaki rocznik celujesz , pamietaj tylko ,że od 2008 roku wychodziły TAKŻE Brery 3.2 V6 z napędem tylko na przednią oś .Pzdr

Zasadniczo bardziej mnie obchodzi stan auta niż jego rocznik. Raczej wykluczałbym 2005, na pewno wykluczam FWD. Pozostałe są dla mnie interesującą opcją.

Kilka uwag:
- ciężko będzie dostać Brerę bez skóry - czyli na plus
- tempomat jest w serii - też na plus
- ksenonów wyjątkowo mało na polskim rynku - minus
- Sky View - nie widziałem jeszcze Brery bez
Największy problem to minimalna podaż. Szukałbym dobrego egzemplarza za granicą.

---------- Post added at 19:40 ---------- Previous post was at 12:04 ----------

ps.
http://www.forum.alfaholicy.org/sam...260km_q4_v6_24v_full_wyposazenie_polecam.html

widzę że jesteśmy z tych samych okolic:) niedawno widziałem taką brerę w komisie koło pleszewa, 3.2 q4, wyglądała dśc atrakcyjnie, nie wiemc zy jeszcze ją mają. było tez ogłoszenie na allegro.

Amortyzatory
Powrót