• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Brera] Brera 2.4 - mój batmobil

a widziałeś ją na żywo czy sugerujesz się tylko zdjęciami... na żywo jest bardzo przyjemna dla oka... nie jest oczojeb$%:)

no niestety nie mialem przyjemnosci,moze rzeczywiscie zmienilbym zdanie,ale puki co ze zdjec jestem na nie:)

- - - Updated - - -

- - - Updated - - -

no a co do deski misiu - przecież to jasna sprawa że nie każdemu musi pasować takie połączenie i takich kolorów
na mnie jednak robi pozytywne wrażenie[/QUOTE]

jeden kolega jak skrytykowal deske to mu sie dostalo :)ale widze ,ze mi odpuscil:)

No no no powiem szczerze, że wczytałam się dokładnie no i cieszę się, że po długich oczekiwaniach udało się znaleźć wymarzone auto w takim stanie i to jeszcze na dodatek u mnie w Bydgoszczy :) Zaczerwieniłam się :) I cieszę się, że mogłam się do tego przyczynić :)
A wszystko jak zwykle zaczyna się od Majkela :)

P.S. poprzedni właściciel jeszcze przeżywa rozłąkę z Brerą :)

Brerka jak narazie pije najlepsze drinki - V-power nitro:) także może może spać spokojnie.

powtórzę się, ale muszę napisać:
wooowowow brera wow wow brera wow.
wnętrze bajka

Gratuluję ślicznej Brery z przepięknym wnętrzem - naprawdę super w połączeniu z lakierem. Silnik fajny parametrami ale dźwiękiem faktycznie "nie pasi" :)

Bratu też gratuluję W124 bo w dobrym stanie i to jeszcze z takim motorkiem to już naprawdę rzadkość.

A prawdą jest że jeszcze nie długi czas temu sam byłem tym „anty”. Zacznijmy od początku… Alfa jak Alfa dla mnie nigdy „du*% nie urywała”. Bardziej ceniłem niemiecką precyzję niż włoską fanaberię. Jak samochód to tylko VAG i dziękuje do widzenia

W niebie podobno jest większa radość z jednego nawróconego niźli ze 100 sprawiedliwych...no więc cieszmy się !

Bella dostała nową błyskotkę w postaci rameczek:) IMG_2930.jpgIMG_2943.jpgIMG_2946.jpg

Dodatkowo mam pytanie. Podczas opłukiwania samochodu zauważyłem, że od progów w niektórych miejscach odchodzi cieniutka warstwa foli (nie mylić z folią ochronną przy błotnikach). Jest to cienka zupełnie nie widoczna folia (nie wiem czy zdjęcia progów to uchwyciły), a że bardzo pedantycznie podchodzę do samochodu to chce to naprawić:) Idzie to jakoś zabezpieczyć? Czy zlecić jakieś ponowne oklejenie w tym miejscu?
IMG_2949.jpgIMG_2951.jpgIMG_2952.jpgIMG_2953.jpg

Ostatnia edycja:
Może ktoś zabezpieczył folią ochronną progi przed ewentualnymi odpryskami... Jak tak to zerwać i nakleić nową ;) Mam nadzieję że nie pomyliłeś folii z łuszczącym się klarem :P - oby ;)

ruszył mały projekt robienia głośnej Brery.
Jako, że czas jest w deficycie rozłożyłem to na 2 etapy:
I - położenie nowego okablowania; zamontowanie nowego radia; zrobienie sub'a; podłączenie wzmacniacza i kondensatora
II - włożenie nowych głośników w drzwi i podszybie, wygłuszenie drzwi, zrobienie delikatnej estetycznej zabudowy dla wzmacniacza i kondensatora.

Zacznijmy od początku... radyjko, na dzień dobry wpadł Parrot Asteroid Smart.... ogólnie radyjko spoko, sporo bajerów, gadgetów i terefere, ale jako radio do zrobienia dobrego brzmienia to daleko mu do "prawdziwych" radyjek - jak dla mnie zabawka. Niestety mój Parrocik okazał się wadliwy (często się wieszał i restartował), więc poleciał do naprawy/wymiany, a na czas zanim go otrzymam z powrotem wpadł Kenwood DPX504U, a obecnie coś bardziej dotykalskiego JVC avx640. Oba radia mają pełno ustawień audio, a dźwięk naprawdę świetny. Nie jestem audiofilem ale różnica między parrotem a powyższymi radyjkami jest spora.

Kable... no tutaj było najwięcej zabawy. Jak puścić kable żeby nic nie zniszczyć niczego nie dziurawić, żeby wszystko było nietknięte. No i się udało.

Nie będę tłumaczył dokładnie, co którędy puściłem ale wybór padł na tunel środkowy. 4 pary płaskich kabli głośnikowych, 3 pary chinchów, plus z akumulatora.

Subwoofer... no to tutaj moglem się popisać. W grę wchodził tylko handmade bo Brera ma dziwnie wyprofilowany koniec bagażnika na styku z oparciem tylnych foteli. Miałem głośnik, który potrafił wiele zdziałać (JL Audio 12w1) więc wystarczyło zrobić skrzynię. Chciałem nawiązać kolorem i fakturą jak mam fotele, więc skrzynia została obita w bordo skórę z przeszyciami wypełnionymi gąbką jak fotele.

Wzmacniacz... tutaj za długo nie kombinowałem, a budżet się powoli kończył... wybór padł na 4 kanałowy Carpower HPB-604. Nie ma rewelacji ale wzmacniacz ma dobry stosunek ceny do jakości, a na ten głośnik który mam w zupełności wystarcza. Kondensator nie był aż tak potrzebny do tej instalacji ale mialem okazję tanio dostać więc do bagażnika wpadł Zealum ZPC1F-20.

Przednie fabryczne głośniki zostały podłączone pod wzmacniacz i można powiedzieć że dopiero zaczęły grać.
W planach chce je wymienić na Focale PS165 więc wtedy będę już na pewno zadowolony.

To na razie na tyle. Jak będę miał więcej czasu to wymienię przednie głośniki i wygłuszę drzwi... póki przód nie był podłączony pod wzmacniacz auto świetnie tłumiło dźwięk i przy głośnym słuchaniu muzyki na zewnątrz nic nie było słychać... po podłączeniu ich pod wzmacniacz już jest głośno na zewnątrz - trzeba wygłuszać.
Chciałbym też zrobić jakąś fajną zabudowę dla wzmacniacza i kondensatora żeby zacnie się prezentowały.
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    177.5 KB · Wyświetleń: 624
  • 2.jpg
    2.jpg
    70.3 KB · Wyświetleń: 646
  • 3.jpg
    3.jpg
    49 KB · Wyświetleń: 625
  • 4.jpg
    4.jpg
    146.5 KB · Wyświetleń: 647
  • 5.jpg
    5.jpg
    46.4 KB · Wyświetleń: 614
  • 6.jpg
    6.jpg
    120 KB · Wyświetleń: 619
  • 7.jpg
    7.jpg
    127.8 KB · Wyświetleń: 616
  • 8.jpg
    8.jpg
    138.9 KB · Wyświetleń: 622
  • 8a.jpg
    8a.jpg
    140.3 KB · Wyświetleń: 606
  • 9.jpg
    9.jpg
    111.1 KB · Wyświetleń: 613
  • 10.jpg
    10.jpg
    145.1 KB · Wyświetleń: 618
  • 11.jpg
    11.jpg
    111.5 KB · Wyświetleń: 606
  • 13.jpg
    13.jpg
    88.9 KB · Wyświetleń: 599
  • 12.jpg
    12.jpg
    123 KB · Wyświetleń: 612
  • 14.jpg
    14.jpg
    132.5 KB · Wyświetleń: 606
  • 15.jpg
    15.jpg
    113.5 KB · Wyświetleń: 606
  • 16.jpg
    16.jpg
    97.7 KB · Wyświetleń: 593
  • 17.jpg
    17.jpg
    147.2 KB · Wyświetleń: 607
  • 18.jpg
    18.jpg
    131.9 KB · Wyświetleń: 601
  • 19.jpg
    19.jpg
    73.8 KB · Wyświetleń: 607
  • 20.jpg
    20.jpg
    135.7 KB · Wyświetleń: 610
Ostatnia edycja:
Nawet Monika się załapała :D Ja już się wypowiadałem, jeszcze tylko muszę obadać jak to gra ale to może w następny piątek :D

Z nieba mi spadles z tym sposobem przeprowadzenia kabla od aku do kabiny. Mozesz cos wiecej napisac, rozumiem ze kabel poszedl kolo zawiasu maski do nadkola i dalej gumowa przelotka kolo wiazki kabli prowadzacych do drzwi do wnetrza kabiny, tak ??

Sent from my AR by S3 using Blue&Me ;)

Z nieba mi spadles z tym sposobem przeprowadzenia kabla od aku do kabiny. Mozesz cos wiecej napisac, rozumiem ze kabel poszedl kolo zawiasu maski do nadkola i dalej gumowa przelotka kolo wiazki kabli prowadzacych do drzwi do wnetrza kabiny, tak ??

Sent from my AR by S3 using Blue&Me ;)

Hehe. Tak jak napisałeś. Koło zawiasu maski (siłownika) jest taka mała dziurka (nie wiem jak w 159 ale powinno być to samo co w Brerze) tam wprowadziłem kabel, dalej przez błotnik i tam na tym otworze który był zaślepiony gumą założyłem dławik (kabel w błotniku dodatkowo włożyłem do peszla) i już jesteś w kabinie. Trochę babrania jest, ale nie jest to rzecz niemożliwa. Dobrze jak ktoś małą rękę wsadzi w błotnik od strony zawiasów drzwi i wymaca wprowadzany kabel.

Przyszła pora na mały update. Jako że moja Black Brutal Dirty Bitch'a jest już ze mną okrągły rok, przyszedł czas na małe podsumowanie.

- doszło 10k km do przebiegu
- awarie: termostat nie trzymał temp. – wymieniony
Czujnik światła cofania – wymieniony
- wymiana na dzieńdobry wszystkich filtrów i płynów jakie są w aucie i do których ma się dostęp
- przeszczepione ori bixenony + czujnik poziomowania (tył i przód) + wymiana panelu poziomowania manualnego na wersję od samopoziomowania (spryskiwacze miałem oryginalnie w zderzaku stąd aż się prosiło o zamontowanie bixenonów)
- dołożony tempomat
- projekt audio ukończony w 80% (dźwięk i głośność urywa dupkę) – pozostało wygłuszyć drzwi, wymienić głośniki w przednich drzwiach i podszybiu.
- felgi 18” + opony 235/45/18 półksiężyce prosto z krużganka szatana
- lakiernia: pomalowane progi, nadkola, maska (na tych elementach było sporo odprysków od kamieni + standardowe wypiaskowane miejsca od kół. Udało się zrobić w ASO AutoDiug w Słupsku za świetną cenę, polecam! do tego oczywiście gwarancja i wpis do Linkentry-euro dla potomności i mały prezencik od nich w postaci monet
attachment.php

- od właściciela car spa w prezencie na rocznicę, a niech ma!

Obiecałem sobie, że na tym poprzestanę jednak czuję jakiś niedosyt i w planach na przyszły rok jest gleba -20/30mm i jak się uda dorwać 19” półksiężyce to nie zawaham się ich popełnić w aucie.
Planuje również załapać się na IX turę chipowania w Cinsofcie i w pakiecie zrobić porządek z DPF’em, ale to muszę znaleźć jeszcze jakiś dodatkowy powód żeby jechać na drugi koniec polski, same widzimisię Włoszki nie wystarcza
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• 10499536_10204604908228518_1859260743708571931_o.jpg
    10499536_10204604908228518_1859260743708571931_o.jpg
    156.6 KB · Wyświetleń: 423
  • 10746957_930847480278176_567761160_o.jpg
    10746957_930847480278176_567761160_o.jpg
    58.9 KB · Wyświetleń: 131
  • GOPR4023.jpg
    GOPR4023.jpg
    74.2 KB · Wyświetleń: 425
  • GOPR4032.jpg
    GOPR4032.jpg
    61.9 KB · Wyświetleń: 419
  • GOPR4084.jpg
    GOPR4084.jpg
    84.4 KB · Wyświetleń: 424
  • GOPR4088.jpg
    GOPR4088.jpg
    82.7 KB · Wyświetleń: 421
  • GOPR4092.jpg
    GOPR4092.jpg
    82.4 KB · Wyświetleń: 424
  • GOPR4093.jpg
    GOPR4093.jpg
    74.7 KB · Wyświetleń: 416
  • GOPR4109.jpg
    GOPR4109.jpg
    80.9 KB · Wyświetleń: 407
  • IMG_3869.jpg
    IMG_3869.jpg
    46.6 KB · Wyświetleń: 427
Ostatnia edycja:
Felgi fajne, dobrze że czarne. Teraz tylko przyciemnić szyby i posadzić ją niżej. Musze wpaść do was na spota bo dawno waszych mordek nie widziałem :D

Amortyzatory
Powrót